Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Duh i tijelo

5 na dan – formula za zdravlje

Mercator povoljnim cijenama i gratis količinama voća i povrća utječe na zdravlje građana.

Istraživanjima je utvrđeno da od preporučenih 600 grama voća i povrća dnevno, građani Hrvatske konzumiraju svega 350 g., stoga je i ove godine započela kampanja u kojoj se, kroz povoljne cijene i gratis namirnice, potiče ljude na veću konzumaciju voća i povrća.

"5 A Day" međunarodna je inicijativa pokrenuta u svim većim državama svijeta (SAD, UK, Austrija, Norveška, Finska, Nizozemska ..itd) kojom se ističe važnost dnevne konzumacije voća i povrća, a provodi se kroz mjesece u kojima opada konzumacija te kategorije namirnica. Kampanja slijedi upute Svjetske zdravstvene organizacije i potiče konzumaciju 5 porcija voća i povrća svakog dana, čime se utječe na opće zdravlje organizma te smanjenje rizika od težih bolesti; srčanih, bolesti krvnih žila, dijabetesa i ostalih kroničnih stanja i nekih karcinoma.U Hrvatskoj je utvrđeno istraživanjima kako se jede premalo voća i povrća te od preporučenih 600 grama voća i povrća dnevno, konzumira se svega 350 grama. Agencija GFK objavila je istraživanje Svjetske zdravstvene organizacije prema kojem su Hrvati deveta najdeblja nacija u svijetu, a čak 90% građana ne bave se dovoljno fizičkom aktivnošću (najmanje 150 minuta tjedno) i ne unose dovoljno voća i povrća u prehranu (najmanje 5 obroka u danu).

Prilagođenu kampanju "5 na dan" na području Hrvatske svake godine provodi trgovački centar Mercator koji kroz 6 tjedana za redom, počevši od ovog vikenda, voće i povrće nudi po povoljnim cijenama te uz njihovu kupnju daje GRATIS količinu voća ili povrća ovisno o boji. Naime, inicijativa "5 na dan" dijeli voće i povrće prema bojama i učinkovitosti na organizam pa tako plavo-ljubičasto voće štiti mokraćne organe, čuva pamćenje, usporava starenje, zeleno čuva vid te jača kosti i zube, bijelo štiti srce, žuto-narančasto jača imunološki sustav, dok crveno voće smanjuje rizik od više vrsta raka.Kampanja "5 na dan" provodi se kroz siječanj i veljaču, mjesece kada je konzumacija voća i povrća najniža, a zdravstvene institucije i organizacije koje su uključene u kampanju putem svojih web stranica i drugih kanala daju savjete i sugestije kako i na koji način omogućiti "5 na dan" najširem stanovništvu posebno u kontekstu budžeta. Stoga će se u navedenom periodu za kupovinu ovih namirnica u Mercatoru dobivati dodatne gratis količine voća ili povrća, a u svim većim centrima subotom ujutro biti će prisutni nutricionisti koji će građanima davati savjete o zdravoj prehrani uz kulinarske programe i degustacije zdravih koktela te poslastica od voća i povrća.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Savjeti stručnjaka

Znate li što i kada jedete, koliko vježbate, koliko ulažete u zdravlje?

Budi fit

Cedevita je pokrenula kampanju pod nazivom “21 dan optimizma” u kojoj građane potiče da kroz sitniCE, svakodnevna mala dobra djela, učine nešto lijepo za...

Zdravstveni karton

Movember je već tradicicionalno poznat kao pokret obilježavanja studenog kao mjeseca zaštite zdravlja muškaraca u kojem je fokus usmjeren na zdravstvene probleme koji pogađaju...

Budi fit

Uz ove kremaste namaze i jednostavno neodoljive kolačiće biraš prirodu, a priroda će uzvratiti boljim osjećajem

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.