Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Budi fit

5 načina kako smanjiti unos soli u organizam

Svjesni smo da prekomjerno unošenje soli u organizam nije zdravo, ali ne razmišljamo na koje načine unosimo najviše soli i koliko nam to zaista može štetiti.

Svjesni smo da prekomjerno unošenje soli u organizam nije zdravo, ali ne razmišljamo na koje načine unosimo najviše soli i koliko nam to zaista može štetiti. Prekomjeran unos soli u organizam može biti uzrok pretilosti, srčane i plućne bolesti, bubrežne bolesti, ali povećava i rizik od moždanog udara. Smanjene prekomjernog unosa soli u organizam Svjetska zdravstvena organizacija uvrstila je u 9 globalnih ciljeva za prevenciju kronično nezaraznih bolesti.

Preporučeni dnevni unos kuhinjske soli u organizam jednak je jednoj čajnoj žlici (6 g), a Hrvati dnevno unose gotovo dvostruko više (11,6  g) soli. Zabrinjavajuća je informacije da čak 9 od 10 Hrvata unosi previše soli u organizam, na godišnjoj razini više od 4 kg, što je gotovo dvostruko više od preporučenog unosa.

Eat less salt written on a heap of salt - antihypertensive campaign

Eat less salt written on a heap of salt – antihypertensive campaign

Donosimo vam 5 načina kako smanjiti unos soli u organizam:

  1. Ujutro prije posla doručkujte žitarice

Nismo ni svjesni da upravo kruhom i pekarskim proizvodima unosimo veliku količinu soli u organizam. Pojedini pekarski proizvodi sadrže gotovo 5 grama soli čime smo gotovo zadovoljili dnevne potrebe. Umjesto pereca i peciva za doručak odaberite müsli s više vrsta žitarica u kombinaciji s polumasnim mlijekom.

  1. Pazite kakve grickalice birate

U jesen i zimu rado biramo večernje opuštanje uz filmove ili najdraže serije, a slane grickalice su neizostavan dio. Umjesto gotovih kokica sami ispecite kokice s ograničenom količinom soli ili čak bez soli, a umjesto prženog kikirikija birajte kikiriki u ljusci.

  1. Sol zamijenite drugim začinima

Kako bi smanjili korištenje soli u pripremi obroka, velika pomoć nam mogu biti začini. Umjesto soli dajmo priliku i drugim začinima, eksperimentirajmo s ružmarinom, bosiljkom, lukom, paprom ili mljevenom paprikom.

  1. Naučite kontrolirati unos soli u organizam

Unos soli možemo smanjiti ako postanemo svjesni u kojem se sve namirnicama nalazi sol. „Skrivenu“ sol možemo izbjeći ako u naviku uvedemo čitanje deklaracije i obratimo pozornost na udio soli.

  1. Birajte proizvode s manjim udjelom soli

Najveću količinu soli, više od 75% unosimo kroz hranu stoga je nužno birati proizvode na kojima je jasno istaknuto da sadrže manji udio soli.  Ako želite uživati u mesnim delicijama, a istovremeno smanjiti unos soli u organizam, birajte PIK!

Više

Gastronomija

Nikad atraktivniji Festival soli traje do 20. rujna. Savršena prilika da iskoristite posljednje dane ljeta i sljubite vrhunske plavce s prefinim jelima kojima je...

Duh i tijelo

Stari Grci i Rimljani gradili su termalne kupke na obalama Sredozemlja i Atlantika, a grčki dramaturg Euripid je u petom stoljeću prije Krista napisao...

Moj dom

Ako pri čišćenju ne želite koristiti agresivne proizvode prepune raznoraznih kemikalija, potrebno je poslužiti se s nekoliko malih trikova.

Moj dom

Jeste li se ikada zapitali što sadrže sredstva za čišćenje vašeg doma koja nam sa reklama nude zdraviju okolinu spašenu od opasne prljavštine?

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.