Priznajte, što ste stariji – sve više cijenite juhu. Bistra ili gusta, hladna ili topla, brzo je gotova, a cijela kuća miriše satima. Zahvaljujući nutritivnom sastavu, nerijetko je dio dijeta ili posebnih vrsta prehrane, ali i svakodnevni okrepljujuć obrok vegetarijancima. Donosimo 5 razloga zbog kojih mnogi smatraju da je juha uistinu najbolji obrok ikada
Juha podsjeća na djetinjstvo
Instant povratak u prošlost, mirisi bakine i mamine kuhinje, okupljanje cijele obitelji, buka, smijeh, mir… Juha na stol svaki puta donese okus i miris doma, divnih uspomena, toplinu i blisku atmosferu. Kad ste daleko od kuće, na putovanju ili jednostavno želite u jednom loncu stvoriti domaću atmosferu, posegnite za juhom.
Zabavna je
Budimo realni, rezance s jednakim guštom “hvatamo” po tanjuru imali mi 8 ili 88 godina. Osim što je ukusna, puna hranjivih sastojaka, juhu možete jesti, piti i proizvoditi zabavne zvukove. Ima nešto i u tom puhanju i hlađenju žlice, srkanju i uživanju u baš svakom zalogaju.
Kad najviše treba – grije i liječi
Mirisna i krepka, pileća juha nam je prva linija obrane kada nas bolest “baci” u krevet. Već i jedan tanjur vruće juhe grije i smiruje. Neki znanstvenici tvrde da naše tijelo juhu povezuje s hranom za bebe i zbog toga nas tijelo, podsvjesno, kad smo bolesni – traži upravo toplu pileću juhu.
Juha je jelo za svaku prigodu
Juha je uvijek bila dio naše prehrane, a zašto su nas mame i bake tjerale da ju jedemo mnogi od nas su otkrili tek kad su i sami postali roditelji. No isto tako:
- Nedjeljni ručak nije pravi ako ne započne toplom juhom s domaćim, dugačkim rezancima
- Što je vjenčanje bez svatovske juhe? Ovo je tradicija bez koje slavlje ne prolazi, a vi slobodno uz juhu slavite svaki dan
- Želite mir? Vruća juha, topla dekica i omiljena knjiga ili film zvuče kao raj u malom, a na dohvat su ruke, u samo nekoliko minuta
S juhom nema greške
U omiljenim zdjelicama, novim tanjurima, pa i u šalici, ne treba joj dekoracija niti posebni dodaci. Juha je savršena takva kakva je, a pripremaju je podjednako rado najveći stručnjaci u kuhinji, ali i oni koji su tek započeli svoj kulinarski put. Ona je jednostavan način za unos hranjivih tvari koje su nam potrebne, a savršena je i kao “comfort food”.
P.S. Jeste li tim “glasno srkanje juhe” ili među onima koji samo misle da ju jedu u tišini?