Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Zanimljivosti

5 savjeta kako prepoznati lažne vijesti

Lažne vijesti često koriste manipulirane slike ili videozapise, a ovo se je pogotovo populariziralo sveprisutnim AI alatima koje je lako koristi.

Živimo u doba kada masovna informacijska i komunikacijska tehnologija igra ključnu ulogu u svakodnevnom životu. Informacije se šire lakše i brže nego ikada prije, što donosi brojne prednosti u pogledu pristupa znanju i novostima. Međutim, ova dostupnost informacija također nosi sa sobom određene rizike, a jedan od najvećih izazova s kojim se suočavamo na dnevnoj bazi jest opasnost od lažnih vijesti.

Lažne vijesti su informacije koje se šire putem interneta ili drugih medija, a koje ne navode pouzdane izvore. Često se oslanjaju na nagađanja ili su čak potpuno izmišljene te mogu imati ozbiljne posljedice, utječući na javno mnijenje, političke odluke i društvenu klimu.

S obzirom na to, postaje iznimno važno razviti vještine kritičkog razmišljanja i sposobnost prepoznavanja lažnih informacija. Kako biste bolje navigirali ovim izazovnim vodama, izdvojili smo 5 ključnih savjeta na koje bi trebalo obratiti pažnju kada procjenjujete vjerodostojnost određenih informacija.

Provjerite izvor

Jedan od prvih koraka u identifikaciji lažnih vijesti jest provjera izvora informacija. Naime,  pouzdani i ugledni mediji imaju postavljene standarde i procese provjere činjenica prije objave sadržaja. Ako je određena vijest objavljena na nepoznatoj ili sumnjivoj web stranici, to bi mogao biti prvi znak upozorenja. Također, valja obratiti pažnju na domenu internetske stranice – lažne stranice često koriste slične, ali netočne verzije pravih domena kako bi zavarale čitatelje.

Provjerite autora

Nastavno na prethodni savjet, relevantni autori imaju određeni online portfolio do kojeg je moguće doći jednostavnim upisivanjem imena u Google tražilicu. No, ako autor nema niti jedan drugi objavljen članak te ne možete pronaći nikakve dodatne informacije o njemu, vrlo vjerojatno se radi o lažnom autoru, a samim time i lažnoj vijesti.

People hangout together at coffee shop
Analizirajte stil pisanja

Neke od karakteristika lažnih vijesti su senzacionalistički stil pisanja i clickbait naslovi. Cilj ovakvog načina pisanja i opreme teksta je privlačenje klikova pod svaku cijenu. Međutim, bitno je usmjeriti pažnju i na gramatičku ispravnost teksta, korištenje znakova i slično.

Manjak istog može ukazivati da iza teksta stoji nestručna osoba ili da je riječ o prijevodu stranog teksta bez dodatnog istraživanja teme.

Provjerite činjenice

Možda ste naišli na tekst koji je napisan „kako treba“, no to ne znači da ne biste trebali provjeriti činjenice koje u njemu pišu. Dakle, ne prihvaćajte informacije na prvu, pogotovo ako se čine nevjerojatnima. Koristite provjerene servise za provjeru činjenica ili potražite istu vijest na drugim medijskim platformama.

Ako druge pouzdane stranice ne izvještavaju o istom događaju, originalna vijest je lažna. Stranice poput Snopes, FactCheck.org, ili PolitiFact nude detaljne analize istinitosti tvrdnji i vijesti koje nailazimo u medijima.

Provjerite vizualnu opremu članka

Lažne vijesti često koriste manipulirane slike ili videozapise, a ovo se je pogotovo populariziralo sveprisutnim AI alatima koje je lako koristi. Naime, i u ovom slučaju saveznici su vam alati za pretraživanje fotografija kako biste provjerili autentičnost vizualnih materijala. Ako se iste fotografije ili videozapisi pojavljuju u različitim, nepovezanim kontekstima, to može ukazivati na manipulaciju i lažnu vijest.

Ne propustite

Trendovi

GLAMI koristi tehnologiju strojnog učenja od 2015. godine kako bi kupcima pružio najbolje moguće iskustvo pretraživanja modnih proizvoda.

Drama Queen

Naslovi s nazovi poznatim osobama poznatih po tko zna čemu, a zapravo ničemu i jedino su poznate po tome da se trude biti poznate

Dizajn

Popularni hrvatski modni portal CroModa odsad je u punom sjaju dostupan i na vašem mobitelu.

Dobar posao

I pametne i sposobne i obučene po zadnjoj modi.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.