Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Obitelj

5 super savjeta za njegu kućnih biljaka

Biljke osjećaju vašu ljubav i brigu, a zatim rastu i cvjetaju.

Uz malo pažnje posvećene pravilnom zalijevanju, temperaturi i osvjetljavanju vaša biljka može biti prelijepa i dugotrajna. Podsjećamo vas na stvari koje nikako ne smijete zaboraviti prilikom njege biljke jer one to pamte.

1. Zalijevanje

Vrlo je bitno dopustiti da se zemlja u posudi osuši i tek onda ponovno zaliti biljku. Dakle može se reći da je zalijevanje biljke svakih pet  dana ili čak jednom tjedno sasvim dovoljno, osim ako je deklaracijom naglašeno drugačije.

Kako možemo saznati da li je biljki potrebno još vlage? Već po samom izgledu zemlje te dodirom može se ustanoviti da li je suha i spremna za zalijevanje.

Potrebno je naglasiti i da pretjerano zalijevanje može imati upravo suprotan učinak na sam razvoj biljke. Višak vlage može se prepoznati po uvenulom izgledu biljke zbog gušenja samog korijena, a listovi postaju omekšani te postepeno smeđi, a na kraju i otpadaju. Dakle,  pretjerana isušenost i zalijevanje često dovode do uvenuća biljke, što je u nekim slučajevima teško povratiti na staro stanje.

2. Osvjetljenje biljke

Osvijetljenost biljke je esencijalna za dobro zdravlje. Stoga je biljku potrebno smjestiti na dovoljno osvijetljeno mjesto zbog procesa fotosinteze. Ukoliko je biljka smještena na dva metra od prozora ona dobiva čak četiri puta manje svjetlosti nego da je u neposrednoj blizini izvora svjetlosti. Zbog toga stručnjaci savjetuju optimalno pozicioniranje biljke 1,5 metara od prozora.

Također treba obratiti pažnju na odabir biljke i njene specifične potrebe jer neke biljke bolje napreduju s manje svjetlosti.

3. Temperatura

Jedan od najčešćih problema koji se javljaju pri održavanju biljaka je neprilagođena temperatura u zatvorenim prostorima. Za normalan razvoj biljke potreban je visok stupanj vlažnosti te preporučena temperatura u prostorijama oko 18C.

Kod pozicioniranja biljaka treba obratiti pažnju na blizinu radijatora koji mogu isušiti biljke. Pojedinim biljkama, kao što je kaktus to odgovara, dok neke biljke vrlo teško podnose visoke temperature.

4. Odabir posude

Danas je sve učestalije da se biljke prodaju uz plastične posude koje su jeftinije, manje teške, ali i manje kvalitetne naspram onih od terakote. U hortikulturi, posude od terakote se smatraju boljim odabirom za sve vrste biljaka. Ne gledajući samo na estetske kriterije (uvelike doprinose ambijentu sobe), njihove karakteristike mogu dozvoliti zdravo disanje korijena biljke. Vrlo je važno da posuda ima odgovarajuće rupe za drenažu.

5. Održavanje listova


Da bi vaše biljke bile zdrave i lijepe vrlo je važno da se redovito održava njihova čistoća.Redovitim brisanjem listova spriječit ćete i ukloniti većinu nametnika, pa je sasvim dovoljno jednom tjedno prebrisati listove s mekanom pamučnom tkaninom, nakvašenom u mlakoj vodi. No, ukoliko želite da listovi djeluju sjajnije i blistavije možete ih ulaštiti s korom od banane.Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Moj dom

Ako vam je prva asocijacija na bambus crno vino i kola, a stariji ste od 22., vrijeme je za promjene!

Moj dom

Ako ste netko tko voli uzgajati vlastite proizvode, pogotovo kada je riječ o začinskom bilju, ali smatrajte kako je ipak malo komplicirano baviti se...

Moj dom

Caladium su biljke koje potječu iz Južne Amerike, a rastu iz gomolja/lukovice. Većini kaladijuma se divimo zbog ludih uzoraka.

Moj dom

Štetni spojevi znatno se mogu umanjiti ako obogatite vaš životni prostor sobnim biljkama koje, osim što pročišćavaju zrak, prostor čine ugodnijim i ljepšim za...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.