Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe
Fotografija: Poliklinika Ginecej

Istaknuto

7 zanimljivih činjenica o trudnoći

Pogledajte koje su to zanimljive činjenice, kako se ne biste iznenadili i uplašili u trenutku kad se dogode.

Ne kaže se bez razloga kako je trudnoća drugo stanje. U vama raste biće, mijenja vam se tijelo, ali i srce i um. Trudnoća sa sobom nosi i brojne neobičnosti koje će vam liječnici možda zaboraviti napomenuti.

Doktorica Maja Gudelj iz Poliklinike Ginecej ovaj put nam ih je potvrdila.

Pogledajte koje su to zanimljive činjenice, kako se ne biste iznenadili i uplašili u trenutku kad se dogode.

1. Problemi s inkontinencijom

Kako je u trudnoći preporučeno piti više vode, a mišići dna zdjelice imaju dodatno opterećenje, maternicu + fetus, te isti pritišću na mokraćni mjehur, dogodi se da iscuri malo mokraće pri smijanju ili kihanju. Naravno, nema razloga brizi – tijelo se samo navikava, a vaginalni mišići će se s nekoliko jednostavnih vježbi, Kegelovih vježbi, osnažiti i preuzeti kontrolu.

2. Sjaj žene

Većini žena, kada su trudne, ljudi znaju reći kako sjaje, što se jedno vrijeme smatralo sjajem zbog sreće što su trudne. Ipak, žene sjaje, jer im krv brže kola tijelom te se zbog intenzivnije prehrane kože – koža blista.

3. Jača njuh i osjetilo okusa

Ženama se u trudnoći izrazito pojačaju osjetilo njuha i okusa. Znanstvenici kažu kako je to mehanizam zaštite, a kao razlog navode – kako žena ne bi pojela nešto što nije dobro za nju i plod. Ženama se često u trudnoći zgade kava i cigarete jer ih tijelo prepoznaje kao loše.

4. Kontrakcije

I nekoliko dana nakon poroda, žene mogu doživljavati kontrakcije. Grčenje je naime način na koji tijelo, stiskanjem mišića, sprječava gubitak krvi.

5. Kilogrami

Iako u trudnoći često čujete kako žena treba jesti za dvoje, to nije ni blizu istini. Kako bi žena i dijete ostali u najboljem redu – buduća majka bi trebala dnevno unijeti 300 kalorija više. Optimalno je da se žena u trudnoći udeblja cca 11 kilograma.

6. Rast

Stopala vam mogu narasti i za jedan broj jer u trudnoći su ligamenti opušteniji, težina tijela je veća, a zbog nakupljanja vode noge mogu i nateći. Nemojte se uplašiti ako ne stanete u najdraže cipele.

7. Couvade sindrom

Pseudotrudnoća ili Couvade sindrom je kada se muškarac uz trudnu ženu počne debljati te doživljavati jutarnje mučnine i bol u abdomenu. Istraživanja su pokazala kako jedan od četiri muškarca doživi te simptome, a iako se to stanje još ne smatra bolešću, znanstvenici “trudne” tatice drže na oku.

http://poliklinika-ginecej.hr/

Pročitajte još

Zdravstveni karton

Međutim, istraživanja su pokazala da stopa začeća u perimenopauzi iako smanjena nije zanemarljiva te je često razlog visokog postotka neželjenih trudnoća i namjernih pobačaja.

Savjeti stručnjaka

GravidonA je dodatak prehrani specijalno dizajniran za majku i bebu, koji osim što sadrži sve važne vitamine i minerale koji zadovoljavaju potrebe organizma trudnice...

Zdravstveni karton

Trenutna situacija s korona virusom nije razlog da se odustane od edukacije koja je izuzetno važna i upravo je zato udruga Europa Donna Hrvatska i ove...

Savjeti stručnjaka

Menopauzom prestaje generativna funkcija, te jajnik postaje žlijezda koja proizvodi samo androgene.

Advertisement