U trudnoći ne treba jesti za dvoje

Ginekolog vam može pomoći i izračunati koliko kilograma je idealno dobiti u trudnoći za vas osobno. Izbjegavajte mršavljenje na vlastitu ruku i bez nadzora liječnika jer mogu nastati ozbiljni nedostaci pojedinih hranjivih tvari, vitamina, minerala ili željeza, a to je štetno za vas, ali i dijete. Ako niste skloni voću i povrću, vrijeme je za promjenu!

Uz obvezni doručak, u prehranu uključite međuobroke od svježega voća i povrća. Posebno je dobro voće i povrće koje sadržava veliku količinu željeza, poput kupina, te ono koje u sebi sadrži mnogo vitamina C, poput svježe mrkve, savjeti su Maje Gudelj, dr.med., spec. ginekologije i opstetricije iz zagrebačke Poliklinike Ginecej.

Nemojte zaboraviti namirnice bogate vlaknima radi redovitoga pražnjenja crijeva. Tako ćete spriječiti opstipaciju, što je u trudnoći česta pojava.

Masti životinjskoga podrijetla treba ograničiti, a hranu začinjati samo maslinovim uljem i balzamičkim octom. Margarin i maslac trebali biste u potpunosti izbaciti iz prehrane.

Od četvrtoga mjeseca trudnoće potrebno je unositi tek 200 do 300 kalorija više na dan nego što je to uobičajeno. Normalno je da žena u trudnoći dobije dodatnih 11 do 15 kilograma.

Svakako osigurajte barem jedan topli obrok na dan u kojemu će biti kuhano povrće ili salata te komadić mesa ili ribe. Pazite – uzimajte dovoljno tekućine, najmanje 1,5 vode na dan te voćne ili biljne čajeve. Izbjegavajte jaku kavu i čaj te gazirana pića.

Poliklinika Ginecej

Specifičnosti zdravlja u trudnoći

Nerođeno dijete uzima sve ono što mu je potrebno, stoga vi kao majka možete biti na tankomu ledu. Posebno vodite brigu o zdravlju svojih zuba i desni jer dijete uzima gotovo sav kalcij koji unesete u organizam. Liječniku se treba obratiti i ako patite od boli u donjem dijelu leđa. Specijalist može otkriti postojanje diskus hernije donjega dijela leđa, što je teži zdravstveni problem.

Težina zbog povećanoga trbuha i maternice predstavlja povećano opterećenje koji podnosi kralježnica. Držite se ispravno i vježbajte mišiće koji podupiru kralježnicu. Kod trudnica je česta i anemija, kao rezultat povećane potrošnje željeza. U prvom trimestru trudnoće u tijelo treba unijeti dovoljno folne kiseline, kako bi se spriječila moguće malformacije fetusa.

Lisnato zeleno povrće izvrstan je izvor željeza, osobito tamnozeleni listovi špinata, kelja ili blitve.

Ne zaboravite!

S kuhinjskom solju budite štedljivi. Svakoga dana jedite proizvode od cjelovitih žitarica. Svježe i nedovoljno kuhano ili pečeno meso može prenijeti parazite (toksoplazmoza).

Neprokuhano mlijeko niti kolači načinjeni od istog nisu dobra ideja u trudnoći (opasnost od listerioze – malformacija fetusa).