Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Savjeti i preporuke

Izbjeljivanje kose

Savjeti profesionalne frizerke.

Modnom scenom već godinama vladaju platinaste plavuše, no učestalost pojavljivanja manekenke Agyness Deyn te odnedavno i pjevačice Lady Gaga u medijima rezultiralo je zamjetnim povećanjem broja žena koje u frizerski salon dolaze samo s jednom željom: imati bijelu, što bjelju kosu!

Malo je, međutim, poznato da samo dva posto svjetskog stanovništva ima prirodno svijetloplavu kosu, a većina ih potječe iz skandinavskih zemalja. I samo one mogu postati uistinu platinaste koristeći permanentne boje. Svima ostalima preostaje niti jednostavno, niti posve neškodljivo izbjeljivanje, popularno blajhanje.

Blajh je prah koji pomiješan s vodikovim peroksidom (H2O2) stvara kemijsku reakciju na kosi i razara njezin prirodni pigment melanin. Jedan od ključnih sastojaka blajha, ali i trajnih boja za kosu, jest amonijak (koliko god se neki proizvođači trudili uvjeriti vas da ga ne upotrebljavaju). Pod njegovim utjecajem pH-vrijednost raste te kosa bubri i njezin gornji sloj, kutikula, se otvara kako bi izbjeljujući sastojci mogli prodrijeti u vlas. Postupak izbjeljivanja odvija se postupno: smeđa kosa najprije postaje crvena, zatim narančasta, zlatnožuta i na kraju svijetložućkasta.

Suvremeni blajhovi već sadrže neutralizatore žutog odsjaja, ali nakon ispiranja blajha uvijek je dobro nanijeti preljev. On je bitan ne samo da bi kosa zadržala željenu nijansu i nakon nekoliko pranja, nego i zato što će zatvoriti kutikulu i vratiti kosi njezin prirodni pH.

Osobno ne vjerujem u kvalitetno izbjeljivanje kose u kućnoj radinosti, jer nakon što se pojavi izrast i postupak treba ponoviti, blajh se smije nanositi isključivo na novoizraslu kosu. Dođe li u doticaj s već izbijeljenim dijelovima, posljedice mogu biti katastrofalne, od efekta "spaljene" kose do ispadanja cijelih pramenova. Ako se ipak odlučite na taj pothvat, valja napomenuti da blajh nije potrebno miješati s visokim postotkom hidrogena. Mnogi smatraju da će im 12-postotni H2O2 zbog svoje jačine osigurati platinastu boju, no što blajh brže djeluje, to više žutih pigmenata ostaje u kosi, a upravo se to želi izbjeći. Također, svi proizvođači naglašavaju štetnost njegove upotrebe na vlasištu.

Koliko god pazili, izbijeljena kosa ipak postaje suha i teže ju je oblikovati te joj je potrebna svakodnevna njega. Ne bi stoga bilo loše uložiti u kvalitetan leave-in regenerator i povremeno otići u salon na obnavljajući tretman.

Imate li veoma tamnu kosu, trebali biste razmotriti i druge mogućnosti. Presvijetla kosa ne pristaje svima i pitanje je hoće li vam se uloženi trud na kraju isplatiti. Blago posvijetljena podloga prošarana gustim platinastim pramenovima, npr. djelovat će mnogo prirodnije, a kosa će ostati sjajna i zdrava.


www.frizeraj.hr


CIK-CAK by FRIZERAJ
PITANJA I ODGOVORI
HAIR MAKE OVER


Frizerski studio Frizeraj autor je savjetnika na She.hr pod nazivom "Cik-cak".
Svakog četvrtka možete pratiti novosti vezane uz njegu kose i vlasišta, doznati više o aktualnim frizerskim trendovima, ali najbitnije – možete se aktivno uključiti u dijalog i pitati Natašu sve što vas zanima vezano uz tematiku. Nataša će svaki tjedan odabrati jednu čitateljicu i odgovoriti na njeno pitanje.

Bez ustručavanja pitajte sve što vas zanima. Pitanja, a i slike ako želite što konkretniji odgovor, šaljite na adresu [email protected], obavezno s naslovom poruke FRIZERAJ.

Jednom mjesečno frizerski studio Frizeraj odabrat će jednu čitateljicu i pokloniti joj frizerski MAKE OVER koji će She.hr popratiti reportažnim tekstom, fotografijama i videoprilogom. Sve čitateljice koje uz pitanja pošalju i fotografiju ulaze u izbor za mjesečnu nagradnu igru.


Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Duh i tijelo

Internet stranica Quora obavila je zanimljivu anketu: pitali su osobe koje već imaju preko pedeset godina koje savjete bi dali onima koji su u...

Beauty report

Poznat po savršenom mirisu i prirodnim sastojcima svakog proizvoda, L'Occitane nam je ovog proljeća donio novitete za kosu kao krunu svakog lica!

Savjeti i preporuke

Kakvu god dužinu ili oblik kose imali, važno je da se trudite održati ju zdravom, a frizeri smatraju da je na tom putu važno...

Savjeti i preporuke

Kada je riječ o ljepoti kose, tijela i kože, L'Erbolario nudi širok spektar proizvoda koji će vam pomoći da postignete besprijekoran izgled.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.