Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Dobar posao

Najtraženija zanimanja

Prodavači, konobari i dadilje na vrhu su ljestvice.


Portal MojPosao objavio je prošle godine 13.000 natječaja za različita radna mjesta. Prema njihovim istraživanjima najtraženiji su bili prodavači, konobari i dadilje, kuhari, komercijalisti, prodajni predstavnici… Na vrhu top ljestvice po traženosti su, dakle, osobe sa srednjom stručnom spremom. U kategoriji više i visoke stručne spreme su magistri farmacije, komercijalisti, stručni suradnici, arhitekti i pravnici, dok se za poslove za koje stručna sprema nije bitna najviše traže konobar, dadilja, prodavač, kuhar i čistačica.

Traže se iskusni

Igor Žonja, Predsjednik Uprave MojPosao komentirao je stanje u prošloj godini riječima:

– U 2009. godini je zbog nepovoljne gospodarske situacija zabilježeno smanjenje novih ponuda za posao u odnosu na 2008. godinu. To ne znači da je tržište rada zamrlo jer tvrtke još uvijek traže zaposlenike, osobito one s radnim iskustvom koji su specijalisti u svom poslu i posjeduju konkretna znanja. Kvalitetni zaposlenici su snaga svake tvrtke i ističu se u krizi budući da su sposobni savladati izazove koje postavlja određena situacija. Unatoč smanjenom obujma poslovanja i potrebi kontrole troškova, najuspješnije tvrtke još uvijek ulažu u svoj najvredniji resurs – ljude. 2009. godina je nametnula nova pravila ponašanja na tržištu rada, koja zahtijevaju prilagodbu i od strane poslodavaca i od strane posloprimaca. Oni koji će se brže i odlučnije prilagođavati, iz krize će izaći snažniji.

U prošloj je godini portal MojPosao zabilježio kontinuirani rast broja korisnika i novo unesenih životopisa, što u određenoj mjeri odražava povećanje broja nezaposlenih, ali i pokazuje da su zaposlenici i dalje spremni prihvatiti bolju ponudu.

Neće biti puno bolje

– Očekujemo kako će se u 2010. godini tržište rada ponovno aktivirati. Oporavak će biti postupan i 2010. godina neće donijeti znatne pomake nabolje. U ovom je trenutku važno zaustaviti negativne trendove koji su se javili u prošloj godini te ponovno pokrenuti tržište i vratiti optimizam hrvatskim poslodavcima.

Najdeficitarnije kategorije zanimanja u prošloj godini obuhvaćale su poslove koji se odnose na skrb o djeci i starijima, proizvodnju i zanatske usluge, instalacije, održavanje, popravke te farmaceutiku i biotehnologiju. Najsuficitarnije kategorije obuhvaćale su elektroniku, promet, transport i pomorstvo te dizajn i umjetnost.



Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Duh i tijelo

10 važnih stvari koje često ne cijenimo dovoljno.

SheRULES

Janja je osluškivala intuiciju i reagirala instinktivno. No najvažnije je da je poslušala sebe.

Drama Queen

S nekima bih nešto i odradila, a s nekima ne bih.

Dobar posao

Jedan od ključnih elemenata borbe za ravnopravnost spolova jest osigurati jednakost plaća za jednak rad, međutim, istraživanja i dalje otkrivaju duboke disparitete u primanjima između...

Advertisement

Dobar posao

Najtraženija zanimanja

MojPosao objavio je novo izdanje vodiča za jednostavniji pronalazak ili promjenu posla.
Pored pregleda pitanja na intervjuima za posao, primjera dobro napisanih životopisa i savjeta pravnika, ovogodišnje izdanje vodiča „Karijere 2009. – Hoću (bolji) posao!“ donosi i profile više od 20 zanimanja za koja se predviđa velika potražnja u budućnosti.

Također, tu su i profili poslodavaca iz kojih je moguće saznati što traže, ali i nude budućim zaposlenicima te profili edukativnih ustanova (za cjeloživotno obrazovanje) koje u vodiču predstavljaju svoju ponudu.

Karijere 2009. su oslonac tijekom potrage za prvim poslom ili promjenom zaposlenja, ali i savjetnik za upravljanje vlastitom karijerom. Uz niz aktualnih informacija koje će olakšati snalaženje na tržištu rada, u šestom izdanju navedeni su profili više od 20 zanimanja za koje se predviđa velika potražnja u budućnosti. 

Top zanimanja:

Dakle, zanimanja za kojima se i dalje očekuje potražnja: 

1. Administrativna zanimanja: Poslovni tajnik/ica, Administrator/ica 

2. Građevina i arhitektura: Inženjer građevine/projektant/ica, Inženjer arhitekture/arhitekt/ica

3. Trgovina, prodaja, marketing: Voditelj/ica robne marke (Brand Manager), Voditelj/ica prodaje za ključne klijente (Key Account Manager), Prodajni predstavnik/ica, Operater/ka u pozivnom centru

4. Ljudski resursi: Specijalist u ljudskim resursima, Voditelj/ica ljudskih resursa

5. Turizam i ugostiteljstvo: Voditelj/ica restorana, Turistički vodič i pratioc

6. Financije i računovodstvo: Računovođa, Voditelj/ica financija, Zatupnik/ica u osiguranju

7. Informatika i Internet: Sistem administrator/ica, Web dizajner/ica, Programer, Administrator/ica baze podataka

8. Pravo: Pravnik/ica

9. Zdravstvo: Liječnik/ica opće prakse, Farmeceut/kinja, Medicinska sestra

10. Ostala zanimanja: Odgajatelj/ica predškolske djece

Za aktivno upravljanje karijerom

Uz detaljan opis svakog zanimanja, navedena je potrebna razina i vrsta obrazovanja, očekivana primanja te razlike koje se javljaju na istom radnom mjestu u različitim tvrtkama. Predstavljeni poslodavci otkrivaju kako će ove godine nastaviti zapošljavati, kakve će zaposlenike tražiti i što će od njih očekivati.

– Vodič će pomoći osobama koje donose važnu životnu odluku te izborom prvog posla ili promjenom trenutnog zaposlenja određuju smjer svog profesionalnog razvoja, kao i iskusnim profesionalcima koji u ovim nesigurnim vremenima žele aktivno upravljati svojom karijerom,- tvrdi Nada Hrbud, specijalist za marketing i PR s portala MojPosao.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Duh i tijelo

10 važnih stvari koje često ne cijenimo dovoljno.

SheRULES

Janja je osluškivala intuiciju i reagirala instinktivno. No najvažnije je da je poslušala sebe.

Drama Queen

S nekima bih nešto i odradila, a s nekima ne bih.

Dobar posao

Jedan od ključnih elemenata borbe za ravnopravnost spolova jest osigurati jednakost plaća za jednak rad, međutim, istraživanja i dalje otkrivaju duboke disparitete u primanjima između...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.