Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Dobar posao

Najtraženija zanimanja

Prodavači, konobari i dadilje na vrhu su ljestvice.


Portal MojPosao objavio je prošle godine 13.000 natječaja za različita radna mjesta. Prema njihovim istraživanjima najtraženiji su bili prodavači, konobari i dadilje, kuhari, komercijalisti, prodajni predstavnici… Na vrhu top ljestvice po traženosti su, dakle, osobe sa srednjom stručnom spremom. U kategoriji više i visoke stručne spreme su magistri farmacije, komercijalisti, stručni suradnici, arhitekti i pravnici, dok se za poslove za koje stručna sprema nije bitna najviše traže konobar, dadilja, prodavač, kuhar i čistačica.

Traže se iskusni

Igor Žonja, Predsjednik Uprave MojPosao komentirao je stanje u prošloj godini riječima:

– U 2009. godini je zbog nepovoljne gospodarske situacija zabilježeno smanjenje novih ponuda za posao u odnosu na 2008. godinu. To ne znači da je tržište rada zamrlo jer tvrtke još uvijek traže zaposlenike, osobito one s radnim iskustvom koji su specijalisti u svom poslu i posjeduju konkretna znanja. Kvalitetni zaposlenici su snaga svake tvrtke i ističu se u krizi budući da su sposobni savladati izazove koje postavlja određena situacija. Unatoč smanjenom obujma poslovanja i potrebi kontrole troškova, najuspješnije tvrtke još uvijek ulažu u svoj najvredniji resurs – ljude. 2009. godina je nametnula nova pravila ponašanja na tržištu rada, koja zahtijevaju prilagodbu i od strane poslodavaca i od strane posloprimaca. Oni koji će se brže i odlučnije prilagođavati, iz krize će izaći snažniji.

U prošloj je godini portal MojPosao zabilježio kontinuirani rast broja korisnika i novo unesenih životopisa, što u određenoj mjeri odražava povećanje broja nezaposlenih, ali i pokazuje da su zaposlenici i dalje spremni prihvatiti bolju ponudu.

Neće biti puno bolje

– Očekujemo kako će se u 2010. godini tržište rada ponovno aktivirati. Oporavak će biti postupan i 2010. godina neće donijeti znatne pomake nabolje. U ovom je trenutku važno zaustaviti negativne trendove koji su se javili u prošloj godini te ponovno pokrenuti tržište i vratiti optimizam hrvatskim poslodavcima.

Najdeficitarnije kategorije zanimanja u prošloj godini obuhvaćale su poslove koji se odnose na skrb o djeci i starijima, proizvodnju i zanatske usluge, instalacije, održavanje, popravke te farmaceutiku i biotehnologiju. Najsuficitarnije kategorije obuhvaćale su elektroniku, promet, transport i pomorstvo te dizajn i umjetnost.Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Top menadžerica

Jasno je da je STEM područje za sve one koji imaju sklonost i interes za područja matematike, fizike te informatike, bez obzira na rod.   

Zanimljivosti

Dvominutno pravilo je odličan lijek protiv odugovlačenja i lijenosti jer vam olakšava započinjanje zadatka.

Dobar posao

Već tri godine zaredom Centar za razvoj vrijednosti provodi projekt „Inkluzivna drugačija strana poduzetništva“ .

Dobar posao

Nažalost, ljude 'teškog' karaktera i negativne odnose pune konflikata ne možemo samo tako eliminirati iz života, posebno ako poteškoće imamo s članovima obitelji, kolegama...

Advertisement

Dobar posao

Najtraženija zanimanja

MojPosao objavio je novo izdanje vodiča za jednostavniji pronalazak ili promjenu posla.
Pored pregleda pitanja na intervjuima za posao, primjera dobro napisanih životopisa i savjeta pravnika, ovogodišnje izdanje vodiča „Karijere 2009. – Hoću (bolji) posao!“ donosi i profile više od 20 zanimanja za koja se predviđa velika potražnja u budućnosti.

Također, tu su i profili poslodavaca iz kojih je moguće saznati što traže, ali i nude budućim zaposlenicima te profili edukativnih ustanova (za cjeloživotno obrazovanje) koje u vodiču predstavljaju svoju ponudu.

Karijere 2009. su oslonac tijekom potrage za prvim poslom ili promjenom zaposlenja, ali i savjetnik za upravljanje vlastitom karijerom. Uz niz aktualnih informacija koje će olakšati snalaženje na tržištu rada, u šestom izdanju navedeni su profili više od 20 zanimanja za koje se predviđa velika potražnja u budućnosti. 

Top zanimanja:

Dakle, zanimanja za kojima se i dalje očekuje potražnja: 

1. Administrativna zanimanja: Poslovni tajnik/ica, Administrator/ica 

2. Građevina i arhitektura: Inženjer građevine/projektant/ica, Inženjer arhitekture/arhitekt/ica

3. Trgovina, prodaja, marketing: Voditelj/ica robne marke (Brand Manager), Voditelj/ica prodaje za ključne klijente (Key Account Manager), Prodajni predstavnik/ica, Operater/ka u pozivnom centru

4. Ljudski resursi: Specijalist u ljudskim resursima, Voditelj/ica ljudskih resursa

5. Turizam i ugostiteljstvo: Voditelj/ica restorana, Turistički vodič i pratioc

6. Financije i računovodstvo: Računovođa, Voditelj/ica financija, Zatupnik/ica u osiguranju

7. Informatika i Internet: Sistem administrator/ica, Web dizajner/ica, Programer, Administrator/ica baze podataka

8. Pravo: Pravnik/ica

9. Zdravstvo: Liječnik/ica opće prakse, Farmeceut/kinja, Medicinska sestra

10. Ostala zanimanja: Odgajatelj/ica predškolske djece

Za aktivno upravljanje karijerom

Uz detaljan opis svakog zanimanja, navedena je potrebna razina i vrsta obrazovanja, očekivana primanja te razlike koje se javljaju na istom radnom mjestu u različitim tvrtkama. Predstavljeni poslodavci otkrivaju kako će ove godine nastaviti zapošljavati, kakve će zaposlenike tražiti i što će od njih očekivati.

– Vodič će pomoći osobama koje donose važnu životnu odluku te izborom prvog posla ili promjenom trenutnog zaposlenja određuju smjer svog profesionalnog razvoja, kao i iskusnim profesionalcima koji u ovim nesigurnim vremenima žele aktivno upravljati svojom karijerom,- tvrdi Nada Hrbud, specijalist za marketing i PR s portala MojPosao.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Top menadžerica

Jasno je da je STEM područje za sve one koji imaju sklonost i interes za područja matematike, fizike te informatike, bez obzira na rod.   

Zanimljivosti

Dvominutno pravilo je odličan lijek protiv odugovlačenja i lijenosti jer vam olakšava započinjanje zadatka.

Dobar posao

Nažalost, ljude 'teškog' karaktera i negativne odnose pune konflikata ne možemo samo tako eliminirati iz života, posebno ako poteškoće imamo s članovima obitelji, kolegama...

Dobar posao

Ako niste zadovoljni na svom radnom mjestu i razmišljate o promjeni okruženja, prije nego što impulzivno uručite otkaz šefu prvo si postavite par pitanja,...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.