Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Dobar posao

Za luksuz nema krize

Skupocjena odjeća, nakit, parfemi… Teško im je odoljeti čak i kada si to ne možemo priuštiti.

Gotovo nema žene koja barem jednom nije čeznutljivo listala časopise i zaželjela konačno si priuštiti finu torbu. Preskupu torbu. Od cijene boli glava, ali prema posljednjem istraživanju koje je provela Nielsen Company, Gucci je proglašen najpoželjnijim globalnim luksuznim brandom. Jedan od pet anketiranih potrošača naveo je kako bi izabrali Gucci kada im nedostatak novca ne bi predstavljao problem pri kupnji.

Ne pita se za cijenu

Ako je vjerovati analitičarima, maloprodaja luksuznih dobara do 2012. godine narasti će za čak 71 posto. Propast nekih od najvećih globalnih financijskih institucija i kriza koja pogađa najjača svjetska gospodarstva, činjenice su koje nisu previše utjecale na tržište luksuznih dobara.

Za to tržište budućnost je poprilično optimistična s obzirom da bilježi dvoznamenkaste stope rasta. Do 2112. godine predviđa se da će potrošnja luksuznih proizvoda dosegnuti nevjerojatnih 450 milijardi dolara. Prema njegovu istraživanju, rast se odnosi na maloprodaju luksuznih dobara: odjeće, modnih dodataka, nakita, satova, parfema i kozmetike prema etabliranim globalnim brandovima. Predviđaju da će tržište koje je u 2007. godini vrijedilo 263 milijarde dolara zabilježiti rast od 71 posto do 2012. godine.

Prodaja na istočnim tržištima

Razlog tomu jesu svakako brzorastuća tržišta, kao što su Kina, Indija i Rusija. Rast standarda u tim zemljama povećava potražnju za visokom modom i luksuznim proizvodima. Velike modne kuće poput Giorgio Armani, Prada, Dolce & Gabbana, Roberto Cavalli i Salvatore Ferragamo već su ušle na ta tržišta i nastoje ostvariti rast i profit širenjem u tim brzorastućim gospodarstvima.

Nedavno otvaranje Kine prema uvozu govori o brojci od šest milijardi dolara potrošenih na luksuzna dobra, a Goldman Sachs predviđa da će potrošnja luksuznih dobara u Kini porasti sa 12 posto na 29 posto do 2015. godine. Ako se predviđanje ostvari, Kina će biti na drugom mjestu svjetskog tržišta luksuznih dobara, vrijednog 80 milijardi dolara godišnje, odmah iza Japana.

Danas se bočica slavnog parfema "No. 5" pod brendom Coco Chanel prodaje svaki 30 sekundi, a tržište se konsolidiralo na otprilike 60 posto biznisa koncentriranog u 35 luksuznih brandova.

Made in China

Visoko profitabilna luksuzna industrija, u njenom začetku vrlo ekskluzivna i teško dostupna, pojavom sveopćeg konzumerizma i masovnog tržišta i sama je postala takva. Dakako, na uspješnost industrije utjecao je i premještaj proizvodnje u zemlje s jeftinijom radnom snagom. Primjerice, Louis Vouiton je najavio otvaranje tvornice cipela u Indiji, dok Armani koristi kinesku radnu snagu.

Jesu li to bili mudri potezi tek će tržište pokazati, jer ipak su najveći kupci skupe odjeće bogataši kojima je stalo do ekskluzivnost i statusa. Hoće li oni i dalje nositi Pradinu haljinu, ako na njoj piše Made in China?

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Zanimljivosti

Bez obzira radi li se o slabovidnosti, zaštiti od plavog svjetla ili pak sunca, naočale su dio svakodnevnog života, one su modni dodatak i...

Darivanje

Još jedna uspješna suradnja dizajnerice Ingrid Rojc i Sanje Kljajić koje su udružile svoje snage i napravile mušku kolekciju odjeće i nakita.

Trendovi

Crocs Classic Clog je najpoznatiji model koji i dalje dominira Crocs scenom, ali ove godine možete ga vidjeti u prekrasnom geometrijskom izgledu.

Zanimljivosti

HELLO! Magazin ponovno je održao proslavu za pamćenje i to povodom svog prvog rođendana i postojanja na hrvatskom tržištu!

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.