Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Budi fit

60 godina o.b. tampona

Sloboda kretanja!

Prije 60 godina, u ožujku 1950. godine, u Njemačkoj izumljen je o.b. tampon. Taj bijeli valjak od komprimirane upijajuće vate, dao je odgovor na problem koji je tisućljećima mučio žene.

“Prije izuma tampona, dva ili tri dana u mjesecu žene se jednostavno nisu usuđivale provoditi vrijeme na uobičajeni način", prisjeća se Judith Esser Mittag, ginekologica koja je dizajnirala prvi njemački tampon. Podrijetlom iz Dusseldorfa, sada u dobi od 88 godina, izravno je bila uključena u razvoj tampona za njemačko tržište, dok je radila kao ginekologinja u bolnici u gradu Wuppertalu.

"Jednog dana, moj šef spomenuo mi je da su dva gospodina namjeravala uvesti tampon sa američkog na njemačko tržište. Međutim, još uvijek su bila otvorena brojna pitanja: Koje veličine bi trebao biti? Kako debeo? Koliko dugačak? Koliko bi trebao apsorbirati?", naglašava Judith Esser Mittag. Ta dva gospodina bili su inženjer Carl Hahn i odvjetnik Heinz Mittag, začetnici ideje o tamponu.

Esser Mittag, koja je u to vrijeme imala 28 godina, nije bila samo ginekologinja, već i plivačica, stoga joj je bilo iznimno važno da omogući normalno kretanje ženama i u „one dane u mjesecu“. Ideju o načinu izrade tampona dobila je od jednog inženjera iz Wuppertala, koji je radio u proizvodnji cigareta. "U proizvodnji cigareta rolanje je uobičajeno, pa je meni palo pamet učiniti to s pamukom.“, objašnjava Judith Esser Mittag.

Prva njemačka tvornica tampona izgrađena je upravo u Wuppertalu. Njegovo brand ime: "o.b." – kratica je za "ohne Binde" (njemački za "bez sanitarnih uložaka").
Prva tvornica tampona u Wuppertalu danas je najveća tvornica tampona na svijetu, sa proizvodnjom od više od dvije milijarde tampona godišnje. "o.b." potpao je 1974. godine pod okrilje globalne kompanije Johnson & Johnson, čime je započeo izvoz tampona iz Wuppertala u više od 30 zemalja.

Esser Mittag danas je zahvalna što su se vremena za žene promijenila. "Tamponi su pomogli da se žene osjećaju nezavisnijima i omogućili im da se pojave u javnosti u bilo kojem trenutku. Ova savršena mala stvar koja uvijek ispunjava svoj zadatak onako kako se i očekuje, bila je važan preduvjet za žensku emancipaciju. "


Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Zanimljivosti

Manje od dvadeset dana dijeli nas od Makarska Opena hosted by Valamar pa je direktor turnira Feliks Lukas u Business Clubu 5 u Zagrebu...

Zanimljivosti

Konferenciju su otvorile inspirativne priče pet mama poduzetnica koje su uz djecu gradile svoj biznis.

Drama Queen

Moja 'slobodna žena' ne očekuje spasitelja jer je sama svoj vitez, spremna za borbu i trijumf nad svakim izazovom koji joj život baci pod...

Seks

Malo smo istražili najčešće mitove i istine o seksu u dugotrajnim vezama te vam donosimo 8 najčešćih mitova u nastavku teksta.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.