Nisam namjeravala objavljivati još jedan recept s bučama ali prošlog sam vikenda kušala jednu od najboljih juha od ovog zdravog povrća. Pripremio ju je moj šogor, kao predjelo gozbi od divljači koja je uslijedila.
Evo i recepta!
Potrebno:
1 luk, sitno narezati
1,5 kg žute tikve / bundeve / buče, narezati na kockice
1 l povrtnog temeljca
250 ml vrhnja za kuhanje (slatko vrhnje)
Aceto balsamico (balzamični ocat)
Malo limunovog soka
Gljive (može i sušene, koje ste prethodno namočili u vodu)
Sol, papar
Pročišćeni maslac (maslo)
Bučino ulje
Po želji:
Pinjoli za posipanje
Napomena:
Šogor je koristio gljive bukovače Pleurotus eryngii narezane na tanke kriške. Ja sam koristila neke druge, malene, kojima ne znam ime.
Priprema:
1. Pripremiti temeljac od tri mrkve, peršinovog korijena i lista te celerovog korijena. Koristite, ako baš morate, povrtnu kocku za juhu i to BIO (organsku).
2. Na maslu pržiti luk i komade buče, dok luk ne poprimi zlatnu boju i postane staklast. Dodati temeljac i kuhati na laganoj vatri dvadesetak minuta.
3. Kad su buče mekane, ručnim ‘štap’ mikserom napraviti pire dodavajući polako vrhnje za kuhanje. Dodati oko žličicu balzamičnog octa i malo limunovog soka, kušati. Dodati gljive, narezane na kriške. Ako koristite sušene, prethodno ih namočiti u vodi. Kuhati na laganoj vatri još desetak minuta.
4. Poslužiti posuto pinjolima prženim u tavi bez masnoća, ili preliveno s nekoliko kapi bučinog ulja.
U slast!
Marina kuharica
Evo i recepta!
Potrebno:
1 luk, sitno narezati
1,5 kg žute tikve / bundeve / buče, narezati na kockice
1 l povrtnog temeljca
250 ml vrhnja za kuhanje (slatko vrhnje)
Aceto balsamico (balzamični ocat)
Malo limunovog soka
Gljive (može i sušene, koje ste prethodno namočili u vodu)
Sol, papar
Pročišćeni maslac (maslo)
Bučino ulje
Po želji:
Pinjoli za posipanje
Napomena:
Šogor je koristio gljive bukovače Pleurotus eryngii narezane na tanke kriške. Ja sam koristila neke druge, malene, kojima ne znam ime.
Priprema:
1. Pripremiti temeljac od tri mrkve, peršinovog korijena i lista te celerovog korijena. Koristite, ako baš morate, povrtnu kocku za juhu i to BIO (organsku).
2. Na maslu pržiti luk i komade buče, dok luk ne poprimi zlatnu boju i postane staklast. Dodati temeljac i kuhati na laganoj vatri dvadesetak minuta.
3. Kad su buče mekane, ručnim ‘štap’ mikserom napraviti pire dodavajući polako vrhnje za kuhanje. Dodati oko žličicu balzamičnog octa i malo limunovog soka, kušati. Dodati gljive, narezane na kriške. Ako koristite sušene, prethodno ih namočiti u vodi. Kuhati na laganoj vatri još desetak minuta.
4. Poslužiti posuto pinjolima prženim u tavi bez masnoća, ili preliveno s nekoliko kapi bučinog ulja.
U slast!
Marina kuharica
You must be logged in to post a comment Login