Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

5 razloga zašto je juha najbolji obrok ikada

I dok klinci nevoljko prazne tanjure uz poznato nagovaranje “Jednu za mamu, jednu za tatu, pa za baku”, mi ga ponekad punimo i dva puta

Priznajte, što ste stariji – sve više cijenite juhu. Bistra ili gusta, hladna ili topla, brzo je gotova, a cijela kuća miriše satima. Zahvaljujući nutritivnom sastavu, nerijetko je dio dijeta ili posebnih vrsta prehrane, ali i svakodnevni okrepljujuć obrok vegetarijancima. Donosimo 5 razloga zbog kojih mnogi smatraju da je juha uistinu najbolji obrok ikada

Juha podsjeća na djetinjstvo

Instant povratak u prošlost, mirisi bakine i mamine kuhinje, okupljanje cijele obitelji, buka, smijeh, mir… Juha na stol svaki puta donese okus i miris doma, divnih uspomena, toplinu i blisku atmosferu. Kad ste daleko od kuće, na putovanju ili jednostavno želite u jednom loncu stvoriti domaću atmosferu, posegnite za juhom.  

Zabavna je

Budimo realni, rezance s jednakim guštom “hvatamo” po tanjuru imali mi 8 ili 88 godina. Osim što je ukusna, puna hranjivih sastojaka, juhu možete jesti, piti i proizvoditi zabavne zvukove. Ima nešto i u tom puhanju i hlađenju žlice, srkanju i uživanju u baš svakom zalogaju.

Kad najviše treba – grije i liječi

Mirisna i krepka, pileća juha nam je prva linija obrane kada nas bolest “baci” u krevet. Već i jedan tanjur vruće juhe grije i smiruje. Neki znanstvenici tvrde da naše tijelo juhu povezuje s hranom za bebe i zbog toga nas tijelo, podsvjesno, kad smo bolesni – traži upravo toplu pileću juhu.

Juha je jelo za svaku prigodu

Juha je uvijek bila dio naše prehrane, a zašto su nas mame i bake tjerale da ju jedemo mnogi od nas su otkrili tek kad su i sami postali roditelji. No isto tako:

  • Nedjeljni ručak nije pravi ako ne započne toplom juhom s domaćim, dugačkim rezancima
  • Što je vjenčanje bez svatovske juhe? Ovo je tradicija bez koje slavlje ne prolazi, a vi  slobodno uz juhu slavite svaki dan
  • Želite mir? Vruća juha, topla dekica i omiljena knjiga ili film zvuče kao raj u malom, a na dohvat su ruke, u samo nekoliko minuta
S juhom nema greške

U omiljenim zdjelicama, novim tanjurima, pa i u šalici, ne treba joj dekoracija niti posebni dodaci. Juha je savršena takva kakva je, a pripremaju je podjednako rado najveći stručnjaci u kuhinji, ali i oni koji su tek započeli svoj kulinarski put. Ona je jednostavan način za unos hranjivih tvari koje su nam potrebne, a savršena je i kao “comfort food”.

P.S. Jeste li tim “glasno srkanje juhe” ili među onima koji samo misle da ju jedu u tišini?

Ne propustite

Savjeti stručnjaka

Uz male preinake u svakodnevici, lakše se diše!

Trudnoća

Potreba za željezom eksponencijalno raste tijekom trudnoće, a vrhunac doseže u trećem tromjesečju kada ne možete unijeti toliko željeza samo iz hrane bogate željezom!

Duh i tijelo

Oni koji su počeli pisati dnevnik zahvalnosti tvrde da usredotočenost na ono na čemu smo zahvalni pomaže prekinuti začarani krug negativnih misli.

Suncokreti na oblacima

Uvijek mi bude zanimljivo kako se po tim ženskim kavama često uzme jedna od neprisutnih prijateljica u usta.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.