Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr
Dorian i Lovro

Savjeti stručnjaka

Mali i veliki bolesnici slave pet godina velikih dosega u liječenju spinalne mišićne atrofije

U proteklih pet godina, Hrvatska bilježi značajan napredak u liječenju spinalne mišićne atrofije (SMA), pružajući nadu i poboljšavajući kvalitetu života oboljelih.

U proteklih pet godina, Hrvatska bilježi značajan napredak u liječenju spinalne mišićne atrofije (SMA), pružajući nadu i poboljšavajući kvalitetu života oboljelih. Fokus na ranoj dijagnostici i brzom početku liječenja postao je ključan element uspješnog suzbijanja ove genetske bolesti, otvarajući novo poglavlje u medicinskom pristupu. Naime, prosječno godišnje oboli četiri bolesnika od te rijetke bolesti, a ukupno se na KBC-u Zagreb liječi 45 pedijatrijskih bolesnika.

Napretku u liječenju SMA uvelike doprinosi probir novorođenčadi na SMA koji je u Hrvatskoj uveden u ožujku ove godine. Testovi sve novorođene djece analiziraju se na KBC-u Zagreb omogućujući ranu dijagnozu SMA prije pojave kliničkih simptoma. Naime, ta nasljedna i progresivna bolest, u različitim stupnjevima težine, godišnje pogađa približno jednu na 10 000 osoba, a donedavno je bila najčešći nasljedni uzrok smrti novorođenčadi.

„Rana dijagnostika ključna je u borbi protiv SMA. Uz screening na SMA, bolest možemo otkriti u prvim danima djetetova života te intervenirati prije nego što se simptomi razviju, pružajući pacijentima bolje izglede za normalan razvoj“, ističe Ivan Lehman, dr. med., neuropedijatar iz KBC-a Zagreb.

Petogodišnje iskustvo liječenja SMA dokazuje važnost ulaganja u znanost i razvoj terapija. Napredak u istraživanjima i tehnologiji doveo je do razvoja inovativnih terapija koje omogućuju smanjenje progresije bolesti.

„Inovacije u fizioterapiji i medicinskim tretmanima uz lijekove imaju ključnu ulogu u postizanju boljih rezultata. Primjerice, čak i djeca s tipom 1 SMA, tzv. nonsitteri, sada mogu sjedeći sudjelovati u terapiji uz određena pomagala“, pojašnjava bacc. physioth. Alma Ćurtović iz Specijalne bolnice za zaštitu djece s neurorazvojnim i motoričkim smetnjama.

Uz lijekove i sveobuhvatnu terapiju, otvaraju se novi horizonti u poboljšanju kvalitete života pacijenata. „Prije pet godina dijagnoza SMA zvučala je beznadno. Međutim, danas kod naše djece vidimo nevjerojatan pomak. Svjesni smo njihovih mogućnosti, no kontinuirana terapija i primjena lijekova značajno poboljšavaju motorički razvoj oboljele djece. Pet godina se može činiti kao iznimno kratko razdoblje, ali je donijelo jako velike pozitivne promjene u živote oboljelih i svih nas koji smo svakodnevno uz njih“, naglašava Marina Magdić, predsjednica udruge Kolibrići i majka djeteta oboljelog od SMA.

Ines Puceković, majka djeteta oboljelog od SMA, dijeli vlastito iskustvo: „Napredak koji vidimo kod Doriana izuzetno nas raduje. Iako ne može hodati, želimo da je što više aktivan tako da je krenuo i u vrtić. Dobro se prilagodio i djeca su ga prihvatila što je za nas velika stvar.“

Ovaj petogodišnji jubilej slavi zajednički napor svih sudionika, od obitelji do znanstvenika i fizioterapeuta koji su sudjelovali u stvaranju boljeg okruženja za oboljele od SMA. Promjene kojima smo svjedoci u proteklom razdoblju, osim što postavljaju nove standarde u pristupu i liječenju rijetkih genetskih bolesti, donose i pozitivne promjene te kvalitetniji život oboljelih od spinalne mišićne atrofije.

Ne propustite

Savjeti stručnjaka

Bez obzira na različite metode pripreme, kava je bogata korisnim sastojcima poput antioksidansa, koji blagotvorno utječu na zdravlje.

Brinimo jedna o drugoj

Debljanje u menopauzi, čak i ako je istinito, nije najgori simptom kojeg taj period u životu žene donosi.

Savjeti stručnjaka

Uz male preinake u svakodnevici, lakše se diše!

Trudnoća

Potreba za željezom eksponencijalno raste tijekom trudnoće, a vrhunac doseže u trećem tromjesečju kada ne možete unijeti toliko željeza samo iz hrane bogate željezom!

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.