Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Brinimo jedna o drugoj

10 najboljih čajeva protiv kašlja, začepljenog nosa, simptoma gripe i prehlade

Ako ste prehlađeni ili imate gripu, uvijek je dobro piti više tekućine, a umjesto vode, protiv simptoma bolesti se možete boriti i čajem!

Ako ste prehlađeni ili imate gripu, uvijek je dobro piti više tekućine, a umjesto vode, protiv simptoma bolesti se možete boriti i čajem!

Možda mislite da su svi čajevi jednako dobri kada vas napadne bolest, to nije tako. neki od njih sadrže sastojke koji će ojačati imunološki sustav i ubiti štetne mikroorganizme. Ovo su čajevi koje tada trebate piti:

Čaj od meda

Topla voda pomiješana s medom čini čaj, a koristiti se od davnina kako bi umirio kašalj i umanjio simptome prehlade. Uz to će opustiti grlo tako što će smanjiti upale. Uz med će kašalj kraće trajati, iskašljavanje će biti lakše a i bol će popustiti.

Čaj od timijana

Ovo je jedan od najboljih čajeva za ublažavanje simptoma kašlja i začepljenog nosa, zahvaljujući esencijalnim uljima. Jedna je Njemačka studija pokazala kako se ovim čajem uspješno smiruju simptomi bronhitisa,  a sudionici studije koji su ga pili puno su ranije ostali bez simptoma koji su ih mučili.

Čaj od slatkog korijena

Tradicionalni lijek u kineskoj medicini sadrži antivirusna i antibakterijska svojstva, a djeluje na razini stanica gdje zaustavlja širenje štetnih patogena. Umjesto crvenog slatkog korijena, za pripremu čaja razmislite o korištenju crnog koji čaju daju pomalo gorkast i slankast okus.

Čajevi s limunom

Čajevi koji sadrže limun nude puno vitamina C i antioksidanata, a koristiti možete i limunsku travu. Prema istraživanjima Vitamin C će ojačati imunološki sustav i spriječiti pojavu simptoma gripe. Napravite nekoliko šalica čaja s limunom i konzumirajte cijeli dan kako biste ojačali imunitet.

Čaj od đumbira

Ovo je još jedan sastojak koji se u Kineskoj medicini koristi kao prirodni lijek za mnoge probleme. Đumbir će umiriti želudac, ali kako je prepun protuupalnih svojstava može pomoći i kod kašlja. Njegova ljutina će otvoriti dišne putove i tako smanjuje upale grla i pluća.

Čaj od mente

Mnogi ljudi konzumiraju čaj od mente kada pate od prehlade ili gripe jer je pun kalcija, vitamina B i kalija, koji mogu dati poticaj imunološkom sustavu. Ispijanjem ovog čaja možete smanjiti bol i olakšati disanje, ali i umiriti kašalj. Najbolji  je čaj kada svježe listove mente kuhamo pet minuta u vodi.

Čaj od kamilice

Određeni flavonoidi koji se nalaze u sušenoj kamilici imaju umirujući efekt, koji će vam puno pomoći ako čaj popijete prije spavanja. Čaj od kamilice će pomoći kod ublažavanja upala, a i boli kao posljedici kašlja, prehlade ili upaljenog grla.

Zeleni čaj

Mnogi se slažu da je zeleni čaj najzdravija vrsta čaja, a prema studiji iz 2015. godine, samo grgljanje zelenog čaja u ustima može spriječiti infekcije.

Echinacea

Ova je biljka poznata kao pomoć kod respiratornih problema, a ako se uzima kao suplement može smanjiti šansu da će se kod vas razviti kašalj i za 58 posto. Protuupalna svojstva će jačati imunološki sustav i smanjiti trajanje prehlade ili gripe.

Čaj od bazge

Osim predivnog mirisa, ovaj čaj nudi polifenole i antioksidante. Za sirup i ekstrakte se smatra kako mogu skratiti tijek bolesti, ako je u pitanju gripa ili prehlada.

Izvor: https://seventeas.com/10-best-teas-for-cough-congestion-flu-symptoms/

Ne propustite

Trudnoća

Potreba za željezom eksponencijalno raste tijekom trudnoće, a vrhunac doseže u trećem tromjesečju kada ne možete unijeti toliko željeza samo iz hrane bogate željezom!

Duh i tijelo

Oni koji su počeli pisati dnevnik zahvalnosti tvrde da usredotočenost na ono na čemu smo zahvalni pomaže prekinuti začarani krug negativnih misli.

Suncokreti na oblacima

Uvijek mi bude zanimljivo kako se po tim ženskim kavama često uzme jedna od neprisutnih prijateljica u usta.

Savjeti stručnjaka

Jedna prosječna četkica za zube može sadržavati preko 10 milijuna bakterija.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.