Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Duh i tijelo

Brzi detox tijela

Top 10 najučinkovitijih namirnice za detoksikaciju tijela

Tijelo vam je tromo, a organizam strepi za detoksikacijom. Probudite se s prvim zrakama proljetnog sunca i očistite svoj organizam od štetnih toksina. Sljedeće namirnice pomoći će vam da napunite baterije, poboljšate raspoloženje, pa čak i da izgubite pokoji kilogram.

Limun
Postoji opravdan razloga zašto ovaj citrus predstavlja temelj većini dijeta. Limun je, naime, prava vitaminska bomba. C vitamin pomaže tijelu u borbi protiv slobodnih radikala, a dermatolozi već dugo naglašavaju njegove pozitivne učinke na kožu. Nadalje, limun ima i alkalni učinak, što znači da pomaže vratiti tijelu pH ravnotežu. Stoga svako jutro rezervirajte 5 minuta svojeg vremena za njegovo cijeđenje.



Đumbir
Previše alkohola i 'teške' hrane narušilo je vaš probavni sustav? U svoj prehrambeni plan uvrstite đumbir – gomoljastu biljku iz porodice ljiljana. On pomaže pri smanjenju osjećaja mučnine, pobjeđuje osjećaj nadutost te se nalazi na top listi najboljih antioksidansa. Može se konzumirati kao čaj ili nariban u svježe cijeđeni sok.

Češnjak
Odavno poznat po svojem pozitivnom učinku na srce, češnjak je uvršten u jedan od najpopularnijih prirodnih antibiotika. On sadrži alicin – kemijski spoj koji potiče proizvodnju bijelih krvnih stanica te pomaže u borbi protiv toksina. Najbolje ga je jesti sirovoga, kao sastojak salata ili ukusnih umaka.

Artičoka
Probudite jetru, glavni alat u borbi protiv toksina, s nekoliko listova artičoke. Ova biljka bogata je vlaknima i slovi kao snažni antioksidans, a može se konzumirati kao dodatak salatama, dok se sušeni listovi koriste za izradu čaja.



Cikla
Za one čiji organizam žudi za brzim oporavkom cikla je najbolji izbor. Njezine zdravstvene beneficije temelje se na velikoj količini magnezija, željeza i vitamina C. Ovo povrće izvor je folne kiseline, štiti organizam od prijevremenog starenje te povećava sposobnost prijenosa kisika u krvi i do 400 posto.

Zeleni čaj
Sljedeći na popisu je zeleni čaj – popularni blagotvorni napitak koji stoji u prednjim redovima borbe protiv štetnih tvari. Iako se tehnički ne radi o hrani, tekućina je neophodna za zdravlje tijela, stoga pijte zeleni čaj. Nahranite svoje tijelo antioksidansima i pružite jetri prijeko potreban oporavak.



Kupus
Ovo povrće sadrži čak 92 posto vode, a njegova su svojstva prepoznale brojne holivudske zvijezde. U njemu su mnogi pronašli spas pri brzom mršavljenju, održavanju biološke ravnoteže te poboljšanju funkcije jetre.

Svježe voće
Važnu stavku detoksikacijske dijete čini svježe voće – niskokalorične energetske namirnice bogate mineralima, vitaminima, antioksidansima i vlaknima. Voće je uvjet za svježi izgled kože, a preporučuje se njegovo konzumiranje ujutro na prazan želudac.



Smeđa riža
Industrijski proizvedena hrana leglo je toksina. Kako biste očistili svoje tijelo od istih predlažemo povećanje udjela cjelovitih žitarica na tanjuru, posebno smeđe riže. Ova žitarica bogata je vitaminom B, fosforom i magnezijem, a vlakna je čine idealnom za čišćenje crijeva.

Potočarka
Prozvana još vodenom kraljicom, potočarka krije u sebi više vitamina i od same naranče, više željeza od špinata, a njezini sočni listovi imaju diuretičko djelovanje, koje je od ključne važnosti prilikom detoksikacije organizma. Raste uz potoke, rijeke i izvore, a može se jesti sirova – kao salata, ali i kuhati kao juha ili umak.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Gastronomija

Prehrambeni kvasac je dodatak jelima koji dolazi u obliku pahuljica ili praha. Riječ je o veganskom proizvodu koji, među ostalim, u receptima zamjenjuje mliječne...

Putovanja

Otputovati negdje sve više znači posvetiti se sebi, pratiti vlastiti tempo i potrebe i što više se udaljiti od užurbane svakodnevice.

Putovanja

Pašman je smješten u zadarskom arhipelagu, a odlikuju ga izuzetne prirodne ljepote koje se protežu duž njegovih 70-tak kilometara obale.

Brinimo jedna o drugoj

Akne, suha koža i kosa, lomljivi nokti pa čak i stanja poput ekcema, dijelom su rezultat genetike, a dijelom neadekvatne prehrane.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.