Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Savršena salata sa smokvama i pancetom

Smokve imaju mali udio masnoće te sadrži pektin koji je uspješan u regulaciji kolesterola.

Od siline ljetnog voća napokon smo dočekali i nju, smokvu! Štiti nas od stresa, briše bore, jača kosti i mozak. Bila suha ili svježa, ukusan je međuobrok, desert ili dodatak glavnome jelu.

Inače pune minerala i vitamina, smokve obiluju magnezijem, kojeg sadrže čak tri puta više u suhom izdanju, nego svježem. Smokve imaju mali udio masnoće te sadrži pektin koji je uspješan u regulaciji kolesterola. Ove slatke bombice sadrže više vlakana od bilo kojeg drugog voća pa su zato dobre za probavu. Triptofan iz smokve jača cirkulaciju i odličan je u borbi protiv nesanice.

Kao što smo spomenuli, konzumiraju se u suhom i svježem izdanju, ali i u obliku čaja koji liječi tegobe vezane s mjehurom, žučnim kamencima, jetrom, grlom i dišnim putevima. U smokvi se nalaze kumarini i benzaldehid, borci protiv karcinoma kože i prostate.

Njezinih dobrobiti ima bezbroj, a isto toliko je i recepata s ovim čudesnim voćem. Iako se od nje većinom rade slastice, džemovi ili kompoti, sve se više počela koristiti i u slanim jelima. Tako je možete sresti na pizzi, u raznim umacima i salatama. Redakcijski favorit salata je od rukole sa smokvama i pancetom. Prženjem smokvi s pancetom i češnjakom dobiva se ukusan dresing koji će oduševiti svakog gurmana.

RECEPT – SALATA SA SMOKVAMA I PANCETOM

Sastojci:

  • nekoliko tanko narezanih kriški pancete, pršuta ili slanine
  • 1 mali režanj češnjaka
  • 4 do 6 svježih smokvi
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 žlica aceta balsamica ili nekog voćnog octa
  • Sol i papar
  • 100 g rukole

Priprema:
Narežite na tanke trake pancetu, pršut ili slaninu, usitnite češnjak i na četvrtine ili šestine narežite svježe smokve. Zagrijte maslinovo ulje u maloj tavi za pečenje i pržite pancetu ili slaninu na srednjoj vatri dok ne pusti svoju masnoću i porumeni zatim mu dodajte češnjak i miješajte 30 sekundi pazeći da češnjak ne zagori. Dodajte smokve i dobro promiješajte i pržite oko 2 minute.

Tavu maknite s vatre, u nju dodajte ocat i sve dobro promiješajte te posolite i popaprite po želji. Pustite mješavinu da se ohladi a zatim je pomiješajte s rukolom ili je servirajte tako da prvo na tanjur stavite posteljicu od rukole na koju položite malo ohlađene mješavine od smokvi i pancete. Samo pripazite jer što je mješavina toplija to će salata prije uvenuti! Stoga poslužite što prije!

Ne propustite

Drama Queen

Metode pomognute oplodnje rezultirale su rađanjem oko 10 milijuna djece diljem svijeta. U Hrvatskoj je to negdje oko 5 % od ukupno rođene djece

Duh i tijelo

Učenje iz vlastitih grešaka je privilegija koju bismo svi trebali prihvatiti i iskoristiti, umjesto da se skrivamo iza lažnih opravdanja ili krivimo druge za...

Zanimljivosti

Nova istraživanja sugeriraju da mlade djevojke koje ranije ulaze u pubertet možda izvlače kraći kraj – posebno kada je u pitanju njihovo mentalno zdravlje.

Budi fit

Mnoge studije imaju različite nalaze koji se oslanjaju na različite čimbenike i željene rezultate, ali postoji općenito optimalno vrijeme za vježbanje

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.