Iako slovi za namirnicu koja deblja i u mnogim je dijetama, uz tjesteninu, strogo zabranjen, krumpir je u povijesti nekoliko puta spasio svijet od gladi zahvaljujući svojim hranjivim svojstvima.
Zbog velike količine vitamina C i fenolnih spojeva krumpir se može natjecati s brokulom, špinatom i keljem pupčarem. Flavonoidi koje sadrži štite od bolesti srca i krvnih žila, bolesti dišnih puteva i raka, a kukoamin u njemu štiti od visokog tlaka.
Ova dragocjena biljka iz Južne Amerike, odnosno Perua gdje se uzgaja više od četiri tisuće godina, u Europu je stigla krajem 16. stoljeća, a danas se na našem kontinentu konzumira dvostruko više nego u Americi.
Namirnica koja će opet spasiti svijet od gladi
Uzgaja se diljem svijeta, nakon pšenice, kukuruza i riže, četvrta je najviše uzgajana kultura u svijetu jer je njezin uzgoj jeftin, a raste čak i u lošim klimatskim uvjetima što pogoduje siromašnim zemljama. Jeste li znali da je krumpir prva biljka koja je uspješno uzgojena čak i u svemiru?
Namirnica koja bi, po nekima, trebala opet suzbiti glad u svijetu nezdrava je samo u prženom obliku, stoga vam danas donosimo kuhano jelo u kojemu krumpir ‘igra glavnu ulogu’ – savršenu juhu od krumpira koja će vas okrijepiti i vratiti u život.
RECEPT – SAVRŠENA JUHA OD KRUMPIRA
Sastojci:
- 6 manjih krumpira
- 6 šnita pancete ili špeka
- 3 mrkve
- 1 crveni luk srednje veličine
- 2 češnja češnjaka
- manji komad celera
- pileći temeljac (8 šalica)
- peršin
- vrhnje za kuhanje
- sir po želji
- sol, papar
Narežite pancetu na trakice i propržite ih u loncu dok ne postanu hrskave i puste masnoću. Pancetu izvadite sa strane, a višak masnoće možete odvojiti. Na ostatak bacite mrkvu, celer i luk narezane na sitnije komadiće te im dodajte češnjak u komadu. Dobro promiješajte te po potrebi povrće zalijte s malo pilećeg temeljca. Krumpire narežite na sitnije komadiće i dodajte povrću te sve zalijte s ostatkom temeljca. Posolite i popaprite po želji.
Kada krumpir omekša, pola juhe odvojite, propasirajte je u blenderu te vratite ostatku. Zatim dodajte vrhnje i usitnjeni peršin. Kuhajte još oko 2 minute, a potom poslužite ovu hranjivu i ukusnu juhu uz nekoliko hrskavih komadića pancete i naribanog omiljenog sira na vrhu. Dobar tek!
You must be logged in to post a comment Login