Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Vaše priče

Hladovina Europskog parlamenta

Ugledna novinarka Elizabeta Gojan komentira za Bankamagazine.hr aktualna društvena zbivanja.

Na najvećim transnacionalnim izborima u povijesti, 375 milijuna Europljana s pravom glasa, iz 27 zemalja članica EU-a, prvi put i Rumunji i Bugari, bira svoje predstavnike za Europski parlament.

Stvarno, nema čega tu nema. Jer, svatko je uvjeren da se može baviti politikom i razumije se u nju. Sad, ako se sjetimo Platona i njegovih riječi – "Oni koji se smatraju prepametnima da se bave politikom, kažnjeni su tako da njima vladaju bezveznjaci“ – stvarno, zašto ne biti političar. Pa, tako svi ti čudesni likovi, bivše Missice, sadašnje TV voditeljice, možda kriminalci, sigurno tajkuni, ali i prinčevi i radikali, imaju pravo što se natječu za – Europski parlament.

Od 4. do 7. lipnja, na najvećim transnacionalnim izborima u povijesti, 375 milijuna Europljana bira svoje predstavnike za Europski parlament. Mnogi od kandidata s, nazovimo to "egzotičnom prošlosti“, u utrku za Europarlament zdušno su se bacili zbog imuniteta.

Hm, kako su neke stvari svugdje iste… Mislim – ta politika!

Ovi bi EP-izbori mogli donijeti još nešto novo – mogućih 18 "virtualnih europarlamentaraca“ kojima mandat neće početi prije nego na snagu stupi Lisabonski sporazum koji nisu ratificirali Irci (održavaju drugi referendum o njemu u listopadu).

E sad, na ovim će se izborima umjesto dosadašnjih 785 zastupnika birati 736, prema Sporazumu iz Nice. No, prema Lisabonskom sporazumu zapravo će ih biti 754, iako je i taj broj promjenjiv u krajnji 751. Komplicirano, kao što je već sve komplicirano u Europskoj uniji, ali bitno da bitnije ne može biti, kada se počnu zbrajati zastupnici prema državama-članicama.

Političko hrvanje traje na nacionalnim listama, a one su različite od zemlje do zemlje. Jer, u nekima se biraju individualni kandidati na stranačkim listama, druge su, kao u Ujedinjenom kraljevstvu, podijeljene na regionalne izborne jedinice.

Da sve bude još gore, na ovim se izborima očekuje rekordno nizak odaziv birača. Euroentuzijazam je odavno splasnuo. Čak i oni koji izađu na izbore, misle lokalno, a ne europski. Misle o nacionalnim političarima, nikako o onima koji ih predstavljaju i za njih se bore u Europi.

Cijeli blog možete pročitati na www.bankamagazine.hr 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Drama Queen

Je li nam dobro ili nas više nije briga ili što? Odakle nam tolika opravdanja? Što ćemo?

Putovanja

Nismo sigurni je li Europa ljepša ljeti kada sve ozeleni i cvjeta ili zimi kada snijeg prekrije njezine veličanstvene građevine, a božićni ukrasi i...

Drama Queen

Postoji ogroman broj sekti, društava, udruženja, stranki u koja se čovjek ponekad mora, a nekad poželi učlaniti.

Drama Queen

Koja budala živi u prošlosti, osobito ako mu budućnost i nije svijetla?

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.