Hotel ARCOTEL Allegra u svojim jelima oduvijek koristi namirnice isključivo regionalnih dobavljača, a od ovog proljeća odlučili su još veći naglasak staviti na zdravu prehranu koju će gosti moći konzumirati u sklopu posebnih Healthy Fitness jelovnika. Novi osebujni menu bazirat će se na svježem mesu isključivo hrvatskih dobavljača, svježoj jadranskoj ribi te jelima karakterističnim za vegansku kuhinju, a sve uz dodatak tzv. super namirnica.
Znate li da 100g krtog crvenog mesa kao što je (govedina, junetina, svinjetina ili teletina) ima oko 3,6 mg cinka, 22 g proteina i izvrstan je izvor niacina i vitamina B 12? Sve to možemo unijeti u organizam ako si nekoliko puta tjedno pripremimo finu nemasnu šniclu i zdjelu sezonske salate…
Danas vam pripremamo svinjeći file punjen povrćem, poslužen s integralnom tjesteninom u pikantnoj šalši.
Sastojci (za 4 osobe):
- 2 kom svinjećeg filea
- 100 g paprike
- 100 g šampinjona
- 100 g tikvice
- 100 g celera
- 100 g mrkve
- Sol
- Papar po želji
- Timijan po želji
- 500 g integralnih peni
- 1 glavica luka
- 1 češanj češnjaka
- 2 dcl crnog vina
- 1 lovorov list
- Ljuta papričica po želji
- 2 kg svježe rajčice
- 1 dcl bijelog vina
- 0,05 l agavinog sirupa ili više (da ubije kiselost rajčice)
- Sezam po želji
Priprema:
Svinjeći file podjeliti otprilike na pola, polovicu rastući tako da se dobije veliki odrezak koji treba posoliti i popapriti te dodati prstohvat timijana, svježe tanko rezane šampinjone, svježu papriku rezanu na tanke rezance te mrkvu, tikvicu i celer izrezane na tanke štapiće veličine šibice.
Vrhove odreska povezati drvenim štapićem, popapriti, zapeći u tavici na maslinovom ulju, a završiti u pećnici s dodatkom bijelog vina na temperaturi od 180 stupnjeva. Kad je gotov servirati na tijesto.
Tijesto staviti kuhati u slanu kipuću vodu, kad je gotovo ocijediti i pomiješati s šalšom.
Luk narezati na kriške i staviti na maslinovo ulje da se prži; rajčicu zarezati na stražnjem dijelu i staviti u kipuću vodu na 5 min, potom ju izvaditi, pustiti da se malo ohladi i oguliti kožu te izvaditi koštice u posudi skupa s tekućinom od rajčice. Meso od rajčice narezati na krupne komade i malo popržiti na luku, dodati sitno sjeckani češnjak, malo zaliti s tekućinom, dodati agavin sirup, crno vino, lovorov list, svježi ružmarin i ljute papričice (može se dodavati voda po potrebi). Kad meso od rajčice počinje nestajati začiniti, izvaditi ružmarin i lovor, a pirjanu rajčicu štapnim mikserom pretvoriti u umak. Umak pomiješati s tijestom, staviti meso i posipati sezamom.