Stollen je njemački tradicionalni kruh, kolač koji sadrži sušeno ili kandirano voće, marcipan, orašaste plodove i začine, a prekriven je šećerom u prahu ili šećernom glazurom. Slatki božićni kruh priprema se s orašastim plodovima i puuuno suhog voća! Isprobajte provjeren recept za tradicionalnu blagdansku poslasticu.
Sastojci
Dizano tijesto:
- 400 g glatkog brašna
- 60 g šećera
- 1 vanilin šećer
- prstohvat soli
- 2 žličice začina za medenjake
- 1 svježi kvasac
- 100 ml mlakog mlijeka
- 100 ml ruma
- 2 jaja
- 175 g maslaca sobne temperature
- 100 g mljevenih badema
- 200 g grožđica
- 100 g brusnica
- 100 g kandirane korice naranče
- 100 g kandirane korice limuna
Ostalo:
- 75 g maslaca
- šećer u prahu
Priprema
Brusnice i grožđice namočite u rumu i ostavite ih nekoliko sati da se namaču i upiju sav rum – najbolje preko noći.
Kvasac razmrvite i pomiješajte s jednom žlicom šećera, jednom žlicom brašna i pet žlica mlijeka (odvojite mlijeko do ukupne količine). Kvasac kratko izmiješajte da se otopi u mlijeku pa ostavite na toplome mjestu 10-15 minuta da se zapjeni.
U veću zdjelu stavite brašno, šećer, vanilin šećer, sol i začin za medenjake. Zatim dodajte maslac, jaja, mlijeko i pripremljeni kvasac. Spiralnim nastavcima za miksanje umijesite tijesto. Zdjelu s tijestom pokrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite na toplome mjestu sat vremena da tijesto dobije na volumenu.
Kada tijesto dovoljno naraste dodajte mljevene bademe, kandirano voće te grožđice i brusnice. Kuhačom sve polako izmiješajte pa istresite tijesto na lagano pobrašnjenu površinu i malo premijesite.
Tijesto oblikujte i stavite na lim za pečenje prekriven masnim papirom. Stolen pecite 50 minuta na nižoj temperaturi od 150-160 °C.
Vrući Stolen premažite otopljenim maslacem, a kada se ohladi obilno ga posipajte šećerom u prahu.
Recept pripremila Jannette Razum – slatkisvijet.com