Marelica pripada u skupinu voća idealnog za pripremu slastica – kolača, voćnih salata, sladoleda, pekmeza, marmelada… U mnogim kuhinjama svijeta vrlo su popularni umaci ili sirupi od marelice koji se serviraju uz slana jela. Sušeni plodovi marelice također su vrlo ukusni.
Za sve ljubitelje, tu je odlična i sočna pita s marelicama te hrskavim i slatkim posipom od badema i zobenih pahuljica.
Sastojci
Podloga od tijesta
- 2 jaja
- 130 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 125 g maslaca sobne temperature
- 180 g glatkog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- prstohvat soli
Nadjev od marelica
- 500 g marelica
- 1 vanilin šećer
Mrvičasti posip
- 75 g glatkog brašna
- 80 g šećera
- 50 g hladnog maslaca
- 50 g sjeckanih badema
- 2 žlice zobenih pahuljica
Priprema
Šećer pjenasto izmiksajte s maslacem sobne temperature. Dodajte jaja pa još kratko sve izmiksajte.
Zatim dodajte brašno, sol i prašak za pecivo pa izmiksajte smjesu još jednom na najmanjoj brzini.
Pripremljenu smjesu razmažite po dnu okruglog kalupa za pečenje (26 cm) kojeg ste prethodno obložili masnim papirom.
Preko smjese ravnomjerno rasporedite oprane i očišćene marelice. Marelice posipajte vanilin šećerom pa preko svega rasporedite i mrvičasti posip.
Za pripremu posipa pomiješajte navedene sastojke pa prstima lijepo sve razmrvite.
Pitu s marelicama pecite 30-35 minuta na temperaturi od 180 °C.
Ohlađenu pitu posipajte sa šećerom u prahu i poslužite se!
Slatki savjet
Pitu od marelica možete poslužiti i toplu, u tom slučaju odličan prilog bit će joj kuglica sladoleda od vanilije!
Recept pripremila Jannette Razum – slatkisvijet.com