Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr
Maja Špoljarec

Gastronomija

Superhrana – kelj!

Još jedna namirnica koja spada u kategoriju superhrane je i kelj.

Još jedna namirnica koja spada u kategoriju superhrane je i kelj. Zeleno lisnato povrće jede se tijekom cijele godine i to kao zdravi shake ili sok, salata ili variva do zapečenog kelja, koji dolazi kao prilog drugim jelima ili je vrlo zdravo glavno jelo. Kelj je izuzetno hranjiva, a niskokalorična namirnica. Nepravedno podcijenjeno, ovo povrće donosi mnoge dobrobiti za naše zdravlje, ali i ljepotu.

Bogato je mikronutrijentima, uključujući vitamine A, C i B6, kalcij, željezo, kalij, mangan, bakar te klorofilom i zdravim karotenoidima. Šalica sirovog kelja (oko 70 grama) sadrži 19 kalorija, 4 grama ugljikohidrata, 1 gram proteina. Sadrži jako malo masti, od kojih većinu čini alfa-linolenska kiselina (omega-3 masna kiselina). Sadrži lutein i zeaksantin koji štite zdravlje očiju. Ove fitokemikalije pomažu u zaštiti očiju od štetnog utjecaja sunca i ultraljubičastog zračenja te sprječava očni katarakt. Također, zbog udjela vitamina C, kelj poboljšava tonus kože, bori se protiv infekcija te pomaže u smanjenju razine kolesterola u krvi.

tenderloin-1963515_960_720

Sastojci koji se nalaze u kelju učinkoviti su u borbi protiv nekih oblika raka, uključujući rak želuca, debelog crijeva, dojke i jajnika. Kelj sadrži vlakna koja potiču redovitu probavu, sprječavaju zatvor i pomažu u sprječavanju prejedanja. Bogat je antioksidansima, poboljšava imunitet, održava zdrave kosti i zube, štiti reproduktivne organe i jedan je od namirnica za detoksikaciju.

Varivo od kelja najpopularnije je jelo koje se priprema i jede tijekom zime, ali kelj se može pripremati na mnoge druge načine. Može se pripremati i na lešo, poput blitve ili je sastojak u juhama. Svjež kelj može se jesti sirov u salatama, a kao zdrav međuzalogaj sve popularniji je čips od ovog povrća. Priprema se s jabučnim ili vinskim octom i maslinovim uljem i peče u pećnici.
Svjež sok od kelja jedno je od omiljenih zdravih napitaka u Japanu, a kao shake s bananom, kakaom i sirutkom proteina s čokoladom, savršen je doručak.

Napomena:

Sirovi kelj se ne preporučuje osobama koje boluju od bolesti štitnjače, bubrega ili žučnih kamenaca.

Ne propustite

Brinimo jedna o drugoj

Akne, suha koža i kosa, lomljivi nokti pa čak i stanja poput ekcema, dijelom su rezultat genetike, a dijelom neadekvatne prehrane.

Savjeti stručnjaka

Kompulzivno prejedanje je težak, potencijalno životno ugrožavajući, ali i izlječiv poremećaj prehrane.

Budi fit

Možemo li pravilnom prehranom utjecati na starenje?

Budi fit

Ubrzajte metabolizam i uklonite nadutost...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.