Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Savjeti stručnjaka

Izmjerite šećer u krvi

Besplatno testiranje povodom Svjetskog dana šećerne bolesti

Na današnji dan, 13. studenog obilježava se Svjetski dan šećerne bolesti. Tom prigodom u zagrebačkom Hotelu Dubrovnik održava se besplatno testiranje na ovu opasnu bolest. Cjelokupni program predviđen je od 11 do 17 sati. Organizatori su Gradski ured za zdravstvo i branitelje i Zagrebačko dijabetičko društvo.

Osim testiranja u Hotelu Dubrovnik organizirana su i različita događanja za sve dobne skupine: izložba proizvoda za dijabetičare, mjerenje krvnog tlaka i kolesterola, pregledi stopala, mjerenje Indeksa tjelesne mase (BMI), gustoće kostiju, savjetovanja vezana uz zdravlje… Za djecu dijabetičare namijenjena je "Vesela radionica za slatku djecu".

Naime, istraživanje na Queen’s University u Belfastu i Gyule Soltesza sa sveučilišta u Peći u Mađarskoj pokazalo je da je 29.000 slučajeva šećerne bolesti tipa 1 dijagnosticirane u djece mlađe od 15 godina u razdoblju od 1989. do 2003. godine. Istraživanje ne objašnjava tendenciju porasta, ali znanstvenici smatraju da se prebrzo povećanje može pripisati genetskim čimbenicima. Oni upućuju na ulogu prekomjerne težine i sve veći broj porođaja carskim rezom.

„Slatke“ akcije za prevenciju dijabetesa

Zagrebačko dijabetičko društvo pokrenulo je nekoliko edukativnih i humanitarnih akcija: „Kako reći da sam najslađi u razredu“, kojoj je cilj đake prvake i novootkrivenu djecu dijabetičare te njihove roditelje poučiti kako najbolje uklopiti dijabetes u novi školski raspored.

Dio programa brige za zdravlje u školama je i akcija „Djeca brinu o zdravlju svojih profesora“ tijekom koje se mjeri šećer u krvi srednjoškolskim profesorima. Akcija traje od 1.studenog do 15. prosinca.

Starijim dijabetičarima namijenjena je akcija „Posjetimo naše najstarije 80+“, a osim nje još postoji i „Mjerenje šećera u krvi po ljekarnama Grada Zagreba“.

Svjetski dan šećerne bolesti obilježava se svake godine u spomen na rođendan Fredericka Bantinga, koji je zajedno s Charlesom Bestom 1926. godine otkrio inzulin. Tema svjetskog dana od 2009. do 2012. godine je Edukacija i prevencija.



 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Darivanje

Ususret Majčinu danu na naše tržište stiže nova domaća slikovnica posvećena upravo – majčinoj ljubavi.

Zanimljivosti

Hrabra majka hrvatskoj javnosti poznate djevojčice Lave i sina Ozrena, NLP trenerica i supruga, Petra Petrušić gošća je ovotjedne epizode podcasta „Mame kod Lane“...

Zanimljivosti

Istakni svoj jedinstveni stil uz orginalne TOCO tenisice

Dobar posao

Donosimo vam još nekoliko savjeta kako se lakše vratiti na posao.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.