Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Savjeti stručnjaka

Izmjerite šećer u krvi

Besplatno testiranje povodom Svjetskog dana šećerne bolesti

Na današnji dan, 13. studenog obilježava se Svjetski dan šećerne bolesti. Tom prigodom u zagrebačkom Hotelu Dubrovnik održava se besplatno testiranje na ovu opasnu bolest. Cjelokupni program predviđen je od 11 do 17 sati. Organizatori su Gradski ured za zdravstvo i branitelje i Zagrebačko dijabetičko društvo.

Osim testiranja u Hotelu Dubrovnik organizirana su i različita događanja za sve dobne skupine: izložba proizvoda za dijabetičare, mjerenje krvnog tlaka i kolesterola, pregledi stopala, mjerenje Indeksa tjelesne mase (BMI), gustoće kostiju, savjetovanja vezana uz zdravlje… Za djecu dijabetičare namijenjena je "Vesela radionica za slatku djecu".

Naime, istraživanje na Queen’s University u Belfastu i Gyule Soltesza sa sveučilišta u Peći u Mađarskoj pokazalo je da je 29.000 slučajeva šećerne bolesti tipa 1 dijagnosticirane u djece mlađe od 15 godina u razdoblju od 1989. do 2003. godine. Istraživanje ne objašnjava tendenciju porasta, ali znanstvenici smatraju da se prebrzo povećanje može pripisati genetskim čimbenicima. Oni upućuju na ulogu prekomjerne težine i sve veći broj porođaja carskim rezom.

„Slatke“ akcije za prevenciju dijabetesa

Zagrebačko dijabetičko društvo pokrenulo je nekoliko edukativnih i humanitarnih akcija: „Kako reći da sam najslađi u razredu“, kojoj je cilj đake prvake i novootkrivenu djecu dijabetičare te njihove roditelje poučiti kako najbolje uklopiti dijabetes u novi školski raspored.

Dio programa brige za zdravlje u školama je i akcija „Djeca brinu o zdravlju svojih profesora“ tijekom koje se mjeri šećer u krvi srednjoškolskim profesorima. Akcija traje od 1.studenog do 15. prosinca.

Starijim dijabetičarima namijenjena je akcija „Posjetimo naše najstarije 80+“, a osim nje još postoji i „Mjerenje šećera u krvi po ljekarnama Grada Zagreba“.

Svjetski dan šećerne bolesti obilježava se svake godine u spomen na rođendan Fredericka Bantinga, koji je zajedno s Charlesom Bestom 1926. godine otkrio inzulin. Tema svjetskog dana od 2009. do 2012. godine je Edukacija i prevencija. 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Zanimljivosti

Ured UNICEF-a za Hrvatsku predstavio je rezultate opsežne studije o tome koliko su djeca iz ranjivih skupina uključena u donošenje odluka koje utječu na...

Zanimljivosti

Iva Šutić, autorica digitalnog sadržaja i Instagram mama na svom profilu @iwaiva dijeli trenutke iz svakodnevnog života svoje obitelji. Samo nekoliko dana prije nego...

Savjeti i preporuke

Tradicija i stručno znanje povezani su u jedinstvenu ponudu proizvoda s tri zanimljiva podbrenda BC Baby, BC play i BC Style.

Putovanja

Zima u Alpama je čarobna, a naša je preporuka koruški Nassfeld...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.