Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Zdravstveni karton

Afrikanke ne mare za AIDS

Liječnica Jeanna Marazzo razočarana neodgovornošću žena

Od 2010. godine u južnoafričkoj regiji koja je opustošena HIV infekcijama žene su koristile gel i tablete s lijekom koje mogu značajno smanjiti virusne infekcije ukoliko ga koriste prije i nakon seksa. No, sprječavanje HIV-a pomoću vaginalnog gela, ili tablete pokazalo se neučinkovitim među ženama Južne Afrike.Korištenje gela i dviju vrsta tableta kod više od pet tisuća žena u Južnoj Africi, Zimbabveu i Ugandi, na temelju krvnih testova pokazalo se neispravnim. Više od 70 posto Afrikanki nije lijekove koristilo prema uputama, što je najviše razočaralo inovatoricu ovog lijeka, Jeannu Marrazzo. „Stopa pridržavanja pravila korištenja bila je izrazito niska“, rekla je ova istraživačica koja je bila samo dio projekta vaginalnih i oralnih kontrola epidemije.

Rezultati predstavljeni na konferenciji o retrovirusima i infekcijama u Atlanti pokazali su kako su neudate djevojke do 25 godina one koje najmanje brinu o svome zdravlju. Upravo su te djevojke najmanje koristile lijekove.Članica stručnog tima, Marazzo ipak smatra da je krivnja i na njima te da moraju razmisliti o redizajnu lijeka. „Teško je svaki dan uzimati tabletu, pogotovo kada ste zdravi i kada ne osjećate da vam lijek treba“, dodala je.

Istočna i južna Afrika najkritičnija su područja pogođena HIV epidemijom. Od ukupnog broja ljudi zaraženih HIV-om, njih 34 posto živi u 10 zemalja na jugu Afrike. Stručnjaci su već godinama u potrazi za jeftinim, sigurnim i jednostavnim lijekom za smanjenje rizika prijenosa među populacijom.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Zanimljivosti

Tijekom Nacionalne kampanje, Libresse će od svakog prodanog proizvoda u periodu od 1. travnja do 15. svibnja 2023. odvojiti 20 centi u vrijednosti proizvoda...

Zanimljivosti

Majčin dan se bliži, a ako netko zaslužuje poseban tretman na barem 24 sata, to su mame.

Duh i tijelo

Korisni savjeti kako preživjeti napete dane.

Moj dom

Moel je prvi hrvatski luksuzni brend svijeća koji ovom suradnjom nastavlja svoju priču proizvodnje svijeća čiji je sastav u potpunosti prirodan.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.