Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Zdravstveni karton

Afrikanke ne mare za AIDS

Liječnica Jeanna Marazzo razočarana neodgovornošću žena

Od 2010. godine u južnoafričkoj regiji koja je opustošena HIV infekcijama žene su koristile gel i tablete s lijekom koje mogu značajno smanjiti virusne infekcije ukoliko ga koriste prije i nakon seksa. No, sprječavanje HIV-a pomoću vaginalnog gela, ili tablete pokazalo se neučinkovitim među ženama Južne Afrike.Korištenje gela i dviju vrsta tableta kod više od pet tisuća žena u Južnoj Africi, Zimbabveu i Ugandi, na temelju krvnih testova pokazalo se neispravnim. Više od 70 posto Afrikanki nije lijekove koristilo prema uputama, što je najviše razočaralo inovatoricu ovog lijeka, Jeannu Marrazzo. „Stopa pridržavanja pravila korištenja bila je izrazito niska“, rekla je ova istraživačica koja je bila samo dio projekta vaginalnih i oralnih kontrola epidemije.

Rezultati predstavljeni na konferenciji o retrovirusima i infekcijama u Atlanti pokazali su kako su neudate djevojke do 25 godina one koje najmanje brinu o svome zdravlju. Upravo su te djevojke najmanje koristile lijekove.Članica stručnog tima, Marazzo ipak smatra da je krivnja i na njima te da moraju razmisliti o redizajnu lijeka. „Teško je svaki dan uzimati tabletu, pogotovo kada ste zdravi i kada ne osjećate da vam lijek treba“, dodala je.

Istočna i južna Afrika najkritičnija su područja pogođena HIV epidemijom. Od ukupnog broja ljudi zaraženih HIV-om, njih 34 posto živi u 10 zemalja na jugu Afrike. Stručnjaci su već godinama u potrazi za jeftinim, sigurnim i jednostavnim lijekom za smanjenje rizika prijenosa među populacijom.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Savjeti i preporuke

Med Contour Multipower je prava alternativna liposukcija.

Savjeti i preporuke

Inovativne Farm To Face Sheet maske, koje se mogu koristiti samostalno ili uz UFO 2 uređaj.

Beauty report

Dermatolozi smatraju da za osobe koje provode puno vremena pred ekranima ima smisla uvesti zaštitu od plavog svjetla u redovnu njegu.

Zdravstveni karton

Sve više žena pridaje pažnju sastavu proizvoda koje koriste, pa tako i higijenskih uložaka.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.