Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Moj dom

Agencije “na crno”

Kupovina nekretnine je veliki stres, a još veći kada vam se u priču uplete agencija koja radi "na crno".

Dobar dio posrednika u prometu nekretninama nije nikada na stručnom nivou prošao obuku za prodaju odnosno za posredovanje u prodaji, a svoje poslove su obavljali u kafićima, „leteći“ na terenu ili kod kuće dok listaju oglasnik i kuhaju ručak.

Agencije koje posluju "na crno“ vrlo je lako prepoznati. U oglasima se pojavljuju kao privatne osobe bez isticanja tvrtke (samo s brojem telefona), što je u biti obmana klijenata. Kada potencijalni kupci nazovu, ne znaju da je u pitanju agencija, a ponekad je slučaj da tek kada dođu pogledati nekretninu shvate da nemaju posla s prodavateljem.

Zaposlenici takvih agencija često nisu upoznati niti s osnovnom materijom i pojmovima zemljišnih knjiga, katastra te potrebnih dozvola. Termini kao što su marketing, usluga ili odnos s klijentima su im potpuna nepoznanica.

Neugodna iznenađenja

Ako se preko njih i eventualno odlučite za kupnju ili prodaju nekretnine može doći do velikih problema. Ne provjeravaju dokumente predmetne nekretnine, otkup koji se plaća za nekretninu (nije zapreka kupnji, ali zna se raditi o nemaloj svoti koju kupac u većini slučajeva preuzme i nastavi otplaćivati u ratama) zanemaruju ili ne znaju kakva je procedura u tom slučaju.

Uzeti će određeni postotak samo zato što su vas odveli u nekretninu i možda dali općeniti primjer predugovora ili ugovora.

Kod potpisivanja kupoprodajnog predugovora ili ugovora mora se voditi računa i o sitnicama koje su specifične za svakog prodavatelja ili kupca pojedinačno i ne treba olako shvaćati sastavljanje tih dokumenata.

Kada potpišete ugovor prepušteni ste sami sebi. Svi eventualni problemi koji se mogu pojaviti (odbijanje upisa od strane gruntovnice zbog nedostatka važnih dokumenata ili podataka, zabilježbe i plombe koje se iznenada pojave na vlasničkim listovima, postojanje prava trećih na nekretnini, veliki dugovi za režije za koje ste doznali tek nakon kupovine itd) postaju samo vaši jer agencije koje posluju "na crno" niti žele niti znaju rješavati takve situacije.

Prilagodba završila, slijede kazne

U listopadu 2007 godine donesen je zakon o posredovanju u prometu nekretninama. Period za prilagodbu koji je dan agencijama istekao je početkom travnja.

To u praksi znači da agencije moraju imati licencu dobivenu od Hrvatske gospodarske komore, moraju imati barem jednog agenta koji je položio stručni ispit pri HGK, moraju imati adekvatan poslovni prostor u sklopu kojega je odvojena prostorija za sastanke s klijentima (agencija više ne može biti u stanu gdje tzv agentica ili agent živi).

Za štetu koju bi posrednik mogao prouzročiti, moraju biti osigurani od odgovornosti kod osiguravajuće kuće na iznos od 200.000 kn za jedan štetni događaj ili na iznos od 600.000 kn za sve štetne događaje u jednoj godini.

Sve agencije koje imaju licencu i čiji su agenti prošli stručni ispit su upisane u registar HGK.

Nema više prostora za lov u mutnom

Minimalni zakonski uvjeti:


  • Agencija mora sve svoje oglase objavljivati pod imenom tvrtke, odnosno prema svima se mora identificirati kroz ime tvrtke.
  • Agent mora prije preuzimanja nekretnine u prodaju provjeriti sve dokumente i sve bitne činjenice koje se odnose na prodavatelja i na samu nekretninu.
  • Mora poznavati i prezentirati nekretninu za koju posreduje.
  • Agent mora biti susretljiv prema klijentima (prodavatelju i kupcu), ali ih i upozoriti ako su im zahtjevi neostvarivi.
  • Agencija mora provjeriti sve vlasničke dokumente i sve dokumente povezane s njima.
  • Kada ste zaključili ugovor, agencija je dužna odnijeti sve dokumente u gruntovnicu radi uknjižbe, provjeriti sve režije i prebaciti ih na novog vlasnika, obavijestiti vas koji su dokumenti potrebni za razrez poreza na promet nekretninama ili za prijavu oslobođenja od istog. Agencija te dokumente prosljeđuje u poreznu upravu i vodi računa da je sve predano u roku.
Kod izbora agencije bitan naglasak je na stručnosti, dostupnosti (poslovni subjekti koji dobro posluju, znaju i dobro doprijeti do potencijalnih klijenata i uvijek su na raspolaganju) i na usluzi koja uključuje sve što je potrebno da bi proces kupoprodaje nekretnine od trenutka prvog gledanja pa do života u njoj protekao lagodno.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Budi fit

Glad je vrlo neugodan, ponekad čak i bolan osjećaj.

Duh i tijelo

Isprva smo se trebali prilagoditi. I prilagodili smo se, koliko toliko.

Budi fit

Mitovi ne postoje samo u prošlosti, oni se stvaraju svakodnevno i ima ih u svim područjima života – od zdravlja, hrana i financija do...

Savjeti i preporuke

80 posto žena nosi pogrešnu veličinu grudnjaka - najčešće im je previše širok na leđima, a košarice su premalene.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.