Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Zdravstveni karton

Ako ih niste isprobali, vrijeme je da to učinite! Kućni lijekovi koji nam stvarno pomažu

Donosimo vam par stvarčica koje sigurno imate u svojoj kuhinji! Iskušajte ih, jer definitivno ne odmažu.

Donosimo vam par stvarčica koje sigurno imate u svojoj kuhinji! Iskušajte ih, jer definitivno ne odmažu.

Đumbir

Đumbir se koristi zbog protuupalnog djelovanja i pobuđivanja peristaltike u terapiji dispepsije (stanje kojim se označava bol u gornjem dijelu probavnog sustav), gastritisa te za poboljšavanje apetita. Utječe na sniženje kolesterola te poboljšava lučenje želučanog soka. Vrlo je djelotvoran u liječenju mučnina izazvanih putovanjima, kao i u prevenciji mučnina u trudnoći i liječenju citostaticima, što je dokazano i kliničkim studijama. In vitro studije (nisu dokazane u živom organizmu) dokazale su i djelovanje đumbira na bakteriju H. pylori.

Dokazan je i povoljan učinak đumbira na liječenje dismenoreje (bolnih mjesečnica), pri čemu se njegovo djelovanje uspoređuje s djelovanjem ibuprofena. Nedovoljno je znanstvenih dokaza, ali se primjenjuje protiv bolova u mišićima uzrokovanih tjelovježbom, pri gubitku apetita, prehladi, gripi i migreni.

Češnjak

Snižava krvni tlak ako ga se konzumira 1-3 mjeseca zaredom. Isto tako usporava cementiranje i sužavanje arterija što može dovesti do bolesti srca i srčanih udara. Ako se porežete na ranu stavite prepolovljeni češanj češnjaka kako bi spriječili infekcije. Češnjak je bogat egenolom sastojkom koji djeluje antiseptički, a ujedno djeluje i protiv boli.

Ulje od peperminta

Stručnjaci sa zdravstvenog portala Healthline navode da ulje paprene metvice ima sljedeća ljekovita svojstva: djeluje antibakterijski, olakšanje simptoma sindroma iritabilnog crijeva, olakšanje probavnih tegoba, olakšanje boli kod glavobolja i migrena umasiravanjem ulja na sljepoočnice, a kod bolnih mišića umasiravanjem ulja u kožu,
olakšava jaki svrbež.

Brusnica

Koristi se za sprječavanje infekcija urinarnog trakta uzrokovanih bakterijom kao što je E. Coli. Također zaustavlja rast čireva na želucu i smanjuje pojavu zubnog plaka.

Kao snažan antioksidans brusnica pridonosi prevenciji kardiovaskularnih bolesti i različitih vrsta karcinoma! Brusnica sadrži veliku količinu vitamina C. Zbog toga se može koristiti i kao lijek protiv gripe i prehlada.

Med

Većina nas stavlja med u čaj da umiri grlobolju, ali se već stoljećima koristi i za liječenje rana. Pregledom istraživanja utvrđeno je da med pomaže i kod liječenja umjerenih opeklina, a nedavna nizozemska studija izdvojila je protein defensin – 1, koji ima antibakterijsko djelovanje.

Soda bikarbona

Soda bikarbona je glavni sastojak u većini komercijalnih lijekova za tretman uznemirenog želuca. Djeluje tako što stvara kemijsku reakciju s viškom želučane kiseline i neutralizira je. Otapanje žličice u čašu vode, pruža jednostavan i jeftin način da smirite želudac.

1 Comment

1 Comment

  1. Pingback: Ako ih niste isprobali, vrijeme je da to učinite! Kućni lijekovi koji nam stvarno pomažu - Zdravka.hr

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Zdravstveni karton

Kada uzmemo u obzir činjenicu da su upravo upalni procesi glavni okidač za razvoj raznih kroničnih oboljenja u organizmu, tada đumbir i kurkuma još...

Savjeti stručnjaka

Ulje čajevca australski su Aboridžini koristili za liječenje brojnih oboljenja, od prehlada i rana do akni pa čak i hripavca tj. magarećeg kašlja.

Savjeti stručnjaka

Određene namirnice sadrže tzv. aktivatore metabolizma koji pospješuju izmjenu tvari te poboljšavaju prokrvljenost probavnih organa, čime doprinose svakodnevnom optimalnom radu probavnog sustava.

Gastronomija

Riječ je o sezonskom voću, povrću, začinima i ostalim namirnicama koje trenutno možete naći u dućanu i na placu, stoga napravite već sada popis...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.