Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Duh i tijelo

Alarmantni podaci: 679 suicida u prošloj godini

Poremećaji mentalnog zdravlja predstavljaju veliki javnozdravstveni problem, kako na globalnoj razini, tako i u Republici Hrvatskoj.

Čak 679 suicida počinjeno je u prošloj godini u Hrvatskoj. Od toga 59 je mladih osoba u dobi od 15. do 29. godine. Alarmantni su ovo podaci koji govore da se sve više mladih osoba osjeća ugroženo, te da je čak svakome petom adolescentu narušeno mentalno zdravlje. Na svakih 40 sekundi jedna osoba u svijetu izvrši samoubojstvo.

Iako se danas sve više govori o nužnosti brige za mentalno zdravlje, statistički podaci, kao i svakodnevno iskustvo, upozoravaju da nismo ni blizu rješenju ovog velikog problema.

No, zahvaljujući ciljanim ulaganjima u preventivne programe te usmjerenim znanstveno stručnim edukacijama poput nadolazećeg 4. simpozija na temu “Mladi i mentalno zdravlje: Slušam te”, koji nas 22. i 23. studenog od 10 sati očekuje u Školi narodnog zdravlja “Andrija Štampar” u Zagrebu, podiže se svijest o važnosti ovog javnozdravstvenog problema. Ovakvim se projektima smanjuje stigma prema mentalnim poremećajima. Simpozij posvećen mentalnom zdravlju mladih ove godine poseban naglasak stavlja na stres i sagorijevanje.

Simpozij se održava kao jedan od ishoda javnozdravstveno-edukativnog projekta „Pogled u sebe’’ koji je pokrenut s ciljem promicanja mentalnog zdravlja, destigmatizacije i poticanje brige za vlastito mentalno zdravlje, a provodi se već duži niz godina te je za svoj rad osvojio brojna postignuća i priznanja od strane akademske i stručne zajednice. Projektom je do sada obuhvaćeno 182 stručno educiranih studenata – edukatora koji putem stručno kreiranih radionica educiraju učenike srednjih škola. Educirano je više od 2200 učenika, a projekt je nagrađen s dvije Rektorove nagrade za društveno koristan rad u 2017. i 2018. godini.

“Stres je u određenim količinama potreban tijekom našeg života. No, koje su to količine i kako se nositi sa situacijama kad ga je previše pokušat ćemo saznati svi zajedno kroz ovogodišnji simpozij koji će obuhvatiti ovu temu kroz različite poglede i područja kao i pružiti konkretne savjete te korake na koji način osnažiti obitelji te pomoći sebi i drugima u životu sa stresom!” – ističe prof. log. Mirela Šentija – Knežević, zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba, Predsjednica Organizacijskog odbora Simpozija.

Simpozij će okupiti mnoge liječnike, psihologe te brojne znanstvenike i stručnjake koji će obuhvatiti važne teme te dati prikaz i rezultate poduzetih mjera i intervencija u području zaštite mentalnog zdravlja djece i mladih na nacionalnoj i lokalnoj razini. Sudionici će tako imati priliku slušati brojna zanimljiva i značajna predavanja.

“Poremećaji mentalnog zdravlja predstavljaju veliki javnozdravstveni problem, kako na globalnoj razini, tako i u Republici Hrvatskoj. U posljednjih nekoliko godina značajno ulažemo u projekte zaštite i očuvanja mentalnog zdravlja djece i mladih, osnaživanja stručnjaka i podizanja svijesti u javnosti o ovome velikome javnozdravstvenom problemu. U gradu Zagrebu razvili smo niz usmjerenih preventivnih programa za djecu i stručnjake, međutim svakako smatramo važnim i osnaživanje obitelji, koja je danas posebno izložena brojnim rizičnim socijalnim čimbenicima, jer pozitivan razvoj djece ovisi i o okruženju koje stvar obitelj. Nalazi istraživačkih radova, koji će biti prezentirani u okviru 4. Simpozija pružaju mogućnost uvida u važnost prevencije, kao i važnost primjene multidisciplinarnog pristupa u radu s osjetljivom populacijom” – zaključio je dr.sc. Vjekoslav Jeleč, predsjednik znanstvenog odbora simpozija.

Stručni Simpozij se održava u organizaciji Grada Zagreba, Gradskog ureda za zdravstvo, Doma zdravlja Zagreb – Zapad i Međunarodne udruge studenata medicine Hrvatska – CroMSIC, a u suorganizaciji sa Školom narodnog zdravlja „Andrija Štampar“.

Ne propustite

Zanimljivosti

Mentalno zdravlje je dio zdravlja i nema zdravlja bez mentalnog zdravlja. Mentalno zdravlje također je mnogo više od odsutnosti mentalne bolesti.

Duh i tijelo

Iako užasno rasprostranjen i naveliko korišten, prolazi li Instagram ispod radara racionalnom upravljanju našim vremenom, pažnjom i ponajviše, brizi o mentalnom zdravlju?

She Book Club

Tara Porter obraća se izravno svojim čitateljicama jezikom punim topline, empatije i humora.

Duh i tijelo

Vrteći u krug i iz dana u dan ponavljajući jedne te iste stvari, zapnemo u dosadnoj kolotečini, a da toga uopće nismo svjesni.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.