Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Savjeti i preporuke

Aloe vera – kraljica ljekovitih biljaka

Aloe vera jedna je od najljekovitijih biljaka na zemlji.

Aloe vera jedna je od najljekovitijih biljaka na zemlji. Ova čudesna biljka koristi se od davnina: poznato je kako se još prije 5000 godina koristila u ayurvedi kao biljka koja hrani i donosi dugovječnost. Aloje su biljke neobično lijepih cvjetova koje potječu iz Afrike i Madagaskara. Međusobno se razlikuju oblikom i veličinom rasta. Dok su neke velike svega desetak centimetara, neke mogu dostići i do deset metara visine. Pripadaju porodici ljiljana, ali ih mnogi zamjenjuju s agavama.

Aloja izvrsno podnosi uzgoj u loncu, voli mnogo svjetla, a podnosi i izravno sunce. Znanstvenici su dokazali da količina gela, veličina biljke i dužina listova su u proporcionalnoj vezi s količinom svjetlosti koja je biljka primila. Temperatura zimi na bi smjela pasti ispod 10 stupnjeva C. U toplijim mjesecima aloju treba češće zalijevati, a u razmaku između dva zalijevanja zemlja se treba zasušiti.

Razmnožavanje

Aloe vera se razmnožava reznicama i prokorijenjenim postranim izdancima. Reznice se režu oštrim nožem i ostave se nekoliko dana “naglavačke” da se rez posuši (tjedan dana). Zatim se posade u mješavinu zemlje i pijeska (najviše pijeska u sredini lonca gdje stavljamo reznicu). Nakon što reznicu dobro utisnemo u zemlju, potrebno ju je zaliti i ostaviti na toplom i svjetlom mjestu kako bi što prije došlo do ukorjenjivanja. Opezno sa zalijevanjem u fazi ukorjenjivanja, kako ne bi došlo do propadanja reznica. Isti postupak je i kod razmnožavanja prokorjenjenim postranim izbojima.

Njezin je sastav zaista nevjerojatan: aloe vera sadrži čak preko 240 hranjivih i ljekovitih sastojaka koji nam omogućuju brojne zdravstvene dobrobiti. Čarobna formula gela aloe vere koji se dobiva iz njezinih listova sadrži ljekovite aktivne tvari poput antrakinona, enzima, aminokiselina, lignina, saponina i raznih vitamina i minerala, a neki njezini sastojci još uvijek nisu poznati znanosti.

Dobrobiti aloe vere

Ovo su samo neke od dobrobiti ove čudesne i ljekovite biljke:

 1. Smanjuje bol i svrbež prilikom uboda insekata
 2. Minimizira oštećenje tkiva uzrokovano ozeblinama
 3. Pomaže kod kožnih osipa, akni i alergijskih reakcija
 4. Olakšava simptome ekcema i psorijaze
 5. Smanjuje pigmentaciju i tamne mrlje na koži
 6. Ublažava sunčeve opekline
 7. Pomlađuje kožu
 8. Ubrzava rast kose i daje joj svilenkasti sjaj
 9. Ubrzava proces zacjeljivanja tkiva
 10. Uništava viruse, bakterije, gljivice i parazite
 11. Jača imunitet
 12. Smanjuje upale i otekline
 13. Potpomaže detoksikaciji organizma: čisti krv, uklanja otrovne tvari iz organizma
 14. Regulira krvni tlak i smanjuje razinu šećera u krvi
 15. Unutrašnjom primjenom ublažava probavne smetnje, žgaravicu, čireve, urinarne infekcije, reumu i artritis.

Izvor: zrinjevac.hr, novilist.hr

Ne propustite

Beauty report

Ljekovita moć i pozitivni učinci aloe vere poznati su već 6,000 godina. 

Beauty report

bio&bio trgovine povodom početka proljeća predstavljaju novu liniju organske certificirane kozmetike koja miriše na snove i donosi bogati nordijski ritual ljepote.

Savjeti stručnjaka

Upoznajte Lily of the Desert - najveći američki brand najčišće organske aloe vere sa zavidnom znanstvenom reputacijom.

Savjeti stručnjaka

“Shvatite psorijazu ozbiljno” slogan je kojim ove godine krovna svjetska udruga oboljelih od psorijaze IFPA obilježava 29. listopad, Svjetski dan psorijaze.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.