Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Moj dom

Alzheimer za pse i mačke

Kognitivna disfunkcija je bolest koja se javlja kod starijih pasa i mačaka.

Vrlo je slična Alzheimerovoj bolesti od koje oboljevaju ljudi. Bolest nastaje kada u mozgu životinje dolazi do degenerativnih promjena, odnosno kada moždane stanice polagano odumiru.

– Ako se vaš ljubimac često gubi u prostoru koji mu je dobro poznat, ne može naći zdjelu s hranom, a kada ju nađe ne zna čemu služi, moguće je da boluje od kognitivne disfunkcije – rekla je veterinarka Marijana Škaljac iz Veterinarske ambulante „Ljubimac“.

Bolest zahtijeva nježnost

Kognitivna disfunkcija uključuje i smanjenu potrebu životinje za socijalnim kontaktom, smetnje pri spavanju i nemogućnost normalnog obavljanja radnji kao što je odlazak na nuždu.

S bolesnom životinjom treba postupati vrlo nježno, s puno strpljenja i razumijevanja, napominje Škaljac. Ponekad ćete svog ljubimca morati nositi ili usmjeravati kako bi došao do željenog mjesta.

Veterirani preporučuju eutanaziju

– Imala sam psa Erdel terijera starog četrnaest godina. Jednoga dana je obavio nuždu nasred sobe, iako to nikada prije nije učinio. Mislila sam kako sam ja kriva, jer ga na vrijeme nisam izvela u šetnju. Međutim, situacija se ponavljala gotovo svakodnevno. Nakon što ga je veterinar pregledao, zaključio je da boluje od kognitivne disfunkcije. Živio je tako još godinu dana, a onda sam ga dala eutanazirati,– ispričala je Ivana K. vlasnica psa.

Kada kognitivna disfunkcija dostegne visoki stadij, veterinari preporučuju eutanaziju. Lijeka nema, a životinja vlasnicima postaje prevelik teret.
 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Kućni ljubimci

Ni jedna životinja nije uspjela osvojiti čovjekovo srce na način kako je to uspio pas.

Kućni ljubimci

Magbellis je novi, neodoljivi brend na hrvatskom tržištu posvećen dodacima za vaše najbolje prijatelje – pse! Inspiriran vjernim i nestašnim mješancem Jackyjem, Magbellis proizvodi...

Kućni ljubimci

Svako živo biće treba ljubav. Svi vi dobro znate koliko vaši ljubimci vole dodire i pažnju. Isto je i s drugim životinjama. I njima...

Kućni ljubimci

Preslatki, neodoljivi, mali i o njima se lako brinuti. Idealni za ljubitelje životinja koji žive u stanu i osvojit će vas na prvi pogled.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.