Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Zdravstveni karton

Angelina Jolie o dvostrukoj mastektomiji

Radikalni postupak zbog 86-postotnog rizika da oboli od raka dojke

Poznata holivudska glumica i redateljica Angelina Jolie šokirala je javnost svojim priznanjem o kirurškom odstranjenju mliječnih žlijezda grudi. Kako stoji u kolumni napisanoj za New York Times, lijepa glumica se odlučila na dvostruku mastektomiju nakon što su joj doktori obznanili da ima visoki rizik od oboljenja od raka dojke.

37- godišnja majka šestero djece, od kojih je troje posvojeno, odlučila je djelovati preventivno nakon saznanja da nosi BRCA1 gen koji kod žena znatno povećava rizik od razvoja raka dojke i raka jajnika. Šanse da oboli od raka dojke bile su joj 86 posto, a odluku je dodatno očvrsnula sudbina njezine majke Marcheline Bertrand, koja je u dobi od 56 godina umrla od raka jajnika.Medicinski postupak koji je uključivao pripreme, osmosatnu operaciju, finalnu rekonstrukciju te ugrađivanje implantanata počeo je početkom veljače, a završio 27. travnja. ' Sada su šanse da obolim od raka dojke manje od 5 posto. Mogu reći svojoj djeci da se ne moraju bojati da će me izgubiti zbog raka dojke .', dodaje popularna glumica.

Radikalnu odluku podržao je i njezin suprug Brad Pitt, a svojim otkrivanjem intime Jolie nastoji podići svijest od ovoj opakoj bolesti koja čini čak 23 posto tumora kod žena. ' Odlučila sam podijeliti ovu priču s javnosti jer znam da postoje mnoge žene koje ne znaju da žive pod sjenom raka. Nadam se da će si moći priuštiti testiranja gena te da imaju opcije.’, rekla je glumica i redateljica.MIšljenje stručnjaka

Nesvakidašnji potez holivudske zvijezde šokirao je cijeli svijet, a nas ponukao da objašnjenje potražimo kod psihologa. Koji su razlozi Angeline Jolie na drastični postupak s kojim se i veliki broj žena oboljelih od raka, teško pomiruje.

Psihologinja Ana Švagelj iz centra 'Sve za nju' svakodnevno se susreće s osobama oboljelima od karcinoma, kao i s njihovim obiteljima koji s njima sve to proživljavaju.'Nerijetko se događa da se članovi obitelji, kćerke ili sinovi, obuzmu idejom da se nalaze u rizičnoj skupini što se tiče oboljenja od karcinoma. Takve osobe često se podvrgavaju genetičkim testiranjem nasljedne sklonosti za rak. Ukoliko je rizik oboljenja velik, ide se na češće kontrole i pri tome se vrlo uspješno tumor može dijagnosticirati u ranoj fazi.', kaže psigologinja i dodaje kako se s ovako ekstremnim pristupom nikada nije susrela.

Obiteljsko nasljeđe utječe tek u 5-10% slučajeva raka dojke

Rak dojke je najčešći zloćudni tumor u žena na svijetu, a nastaje kad normalne žlijezdane stanice dojke promijene svoja svojstva te počnu nekontrolirano rasti, umnožavati se i uništavati okolno zdravo tkivo. Prema podacima Registra za rak Hrvatske (Hrvatski zavod za javno zdravstvo), godišnje u Hrvatskoj od raka dojke obolijeva oko 2300 žena, a umire više od 800.

Nakon oboljenja srca i krvnih žila upravo je rak dojke najčešći uzrok smrti žena u Hrvatskoj. Javlja se u žena svih dobi, a rizik se povećava s godinama starosti. Rak dojke se pojavljuje i kod muškaraca, ali je kod njih rizik sto puta manji. Iako još nije dovoljno istraženo koji faktori utječu na razvoj raka dojke, znanstveno je dokazano da 5-10% slučajeva otpada na obiteljsko nasljeđe.

Testiranje kojem se podvrgnula Angelina Jolie dostupno je i u Hrvatskoj. Na Institutu Ruđer Bošković analiziraju geni BRCA1 i BRCA2, za koje je utvrđeno da su često mutirani kod nasljednih oblika karcinoma dojke i jajnika. Ovaj test nije predviđen za sporadične slučajeve tumora dojke i jajnika, već za praćenje ljudi s obiteljskom sklonošću.Stručnjaci s Instituta smatraju kako je genetičko testiranje važna stepenica u borbi protiv ovako opake bolesti. Ono može pokazati ima li određena osoba promjene u genima povezane s mogućnošću nastanka raka dojke i jajnika. Ranim otkrivanjem raka povećava se mogućnost izlječenja, a ciljanom i preventivnom terapijom te mijenjanjem životnih navika može se smanjiti smrtnost.

Angelina manje više odgovara opisu potencijalnih kandidata za testiranje mutacija u BRCA1 i BRCA2, a to su osobe koje imaju dva ili više bliskih rođaka s rakom dojke (majka ili dvije sestre), one osobe koje u obitelji imaju rak dojke prije 50. godine života ili u više od jedne generacije, u čijoj je obitelji česta pojava raka jajnika ili one kod kojih se javi obostrani rak jajnika prije 40. godine života. No ipak nam se čini kako se na takav potez odlučila možda prerano.

Gubitak dojki težak je udar na žensku psihu s obzirom da predstavlja jedan od simbola ženstvenosti. Psihologinja Ana Švagelj kaže kako pacijentice u većini slučajeva  poslušaju preporuku liječnika. 'Ako kaže da je potrebno ukloniti dojku, bez razmišljanja će to učiniti kako bi sačuvali svoje zdravlje. Predloži li liječnik da se protiv bolesti bore bez kirurškog odstranjivanja grudi, one će ih svakako htjeti sačuvati.'Nakon odstranjivanja dojki u mlađoj dobi nerijetko slijedi rekonstrukcija pomoću implantanata, dok one u poodmaklim godinama ne žele riskirati stvaranje novih kancerogenih stanica koje navodno neki silikoni mogu uzrokovati.

Osim užasnutih komentara javnosti može se naći i pokoji odobravajući. Wendy Watson, osnivačica britanskog centra za pomoć oboljelima od raka dojke National Hereditary Breast Cancer Helpline, pozdravila je Angelininu odluku da objavi tekst o ovom velikom problemu.

'Odluka je odlična, jer je ovo najveći publicitet koji problem raka dojke može dobiti. Podiže svijest drugih žena da provjere imaju li takvo obiteljsko nasljeđe, da se češće pregledavaju, operiraju i rade genetički test. Vjerojatno Angelina smatra da je prijevremena operacija pitanje zdravog razuma, no sve u svemu potrebno je puno hrabrosti za učiniti takvo nešto.'

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Pročitajte još

Zanimljivosti

Dan otvorenih vrata Yamaha Music School Zagreb, 21. listopada od 12 do 20 sati, prilika je za isprobavanje jedinstvenih Yamaha Music School popularnih glazbenih...

Anja može sve

Što se više bližim 30-tom rođendanu to sve više razmišljam što sam sve napravila i prošla u posljednjih deset godina

Anja može sve

Opet čitamo o diskriminaciji djeteta s teškoćama u razvoju, pokušaju micanja iz škole, ne dopuštajući djetetu da pohađa redovnu školu i nastavu usprkos svim...

Trendovi

Yamamay nastavlja obilježavanje 20. godišnjice branda kroz novu kapsula kolekciju pidžama s najomiljenijim Disneyevim princezama.

Advertisement