Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Obitelj

Angelique Kidjo – UNICEFova ambasadorica

Dobitnica Grammyja o borbi protiv neonatalnog tetanusa.

U Africi svake tri minute jedno dijete umre zbog neonatalnog tetanusa. Pampers i UNICEF akcijom "1 pakovanje = 1 cjepivo koje spašava život“ udružili su snage u borbi protiv neonatalnog tetanusa. Cilj je iskorijeniti tu smrtonosnu bolest u Africi do 2012. godine.

U Hrvatskoj je akcija naišla na dobar odaziv, 2009. godine prikupljeno je preko pola milijuna cjepiva. Lijepa je to gesta hrvatskih roditelja, koji su pokazali suosjećanje i humanitarni duh.

Akcija traje već petu godinu te svake godine bilježi sve bolje rezultate. Dosad je prikupljeno ukupno 150 milijuna doza cjepiva, a ovogodišnji cilj je prikupiti još 100 milijuna doza. UNICEF-ova izaslanica za roditelje i bebe, Maja Vučić, podržala je akciju otputovavši u Afriku, kako bi osobno posvjedočila tamošnjoj zdravstvenoj situaciji. Poruka puta bila je da svaki čovjek može pomoći, jer kupnjom jednog paketa spašava se jedan mladi život.Dojmove s putovanja Maja Vučić je predstavila 27. ožujka u zagrebačkoj galeriji ULUPUH izložbom "Srcem za Afriku". Izložbu su podržale i posjetile poznate mame iz javnog života te aktivne mame blogerice, od kojih će se mnoge pridružiti Maji Vučić u ostalim aktivnostima Pampers i UNICEF kampanje, koja traje sve do kolovoza ove godine.

Posjetitelji izložbe ostali su ugodno iznenađeni i promocijom videospota pjesme "Srcem za Afriku", koju je u originalu otpjevala Angelique Kidjo, poznata pjevačica i dobitnica Grammy-ja iz Benina te ujedno UNICEF-ova ambasadorica od 2002.god., a koju je više nego uspješno prepjevala Maja Vučić.

Intervju s Angelique Kidjo

Šest mjeseci ste uključeni u UNICEF-ov projekt "Give the Gift of Life“. Zašto ste mu pristupili, što vas je ponukalo?

Razlog je jednostavan. U Africi svake tri minute jedno dijete umre zbog neonatalnog tetanusa. Bolest koja je na zapadu već dugo bezopasna svakodnevno ubija afričku djecu i njihove majke. Brojne žene rađaju kod kuće, u nehigijenskim uvjetima i bez ikakvog pristupa adekvatnoj zdravstvenoj skrbi. Želja mi je da uz pomoć Pampersa i UNICEF-a spriječimo navedeno i omogućimo zdrav rast i razvoj beba širom svijeta.

UNICEF-ov ste ambasador od 2002. godine i sudjelovali ste u različitim projektima. Koja je specifičnost ove UNICEF-ove i Pampersove akcije "1 pakovanje = 1 cjepivo koje spašava život"?

Pampers i UNICEF akcijom "1 pakovanje = 1 cjepivo koje spašava život" udružili su snage u borbi protiv neonatalnog tetanusa prije pet godina. Akcija svake godine bilježi sve bolje rezultate, a cilj nam je iskorijeniti tu smrtonosnu bolest u Africi do 2012. godine. Dosad je prikupljeno ukupno 150 milijuna doza cjepiva, a ove godine namjeravamo prikupiti još 100 milijuna doza. Razne bolesti haraju Afrikom i treba ih početi prevenirati, počevši od najjednostavnije. Upravo to se sada događa i nadam se da će ova akcija biti poticaj za mnoge slične akcije.

Rodom ste iz Benina, tako da ste izvrsno upoznati sa zdravstvenim problemima diljem Afrike, a više ste puta i sami posjećivali mjesta u zdravstvenoj oskudici. Kakvi su vaši utisci iz tih posjeta?

Obišla sam cijelu Afriku, čak i ona najkritičnija područja, i svjedočila sam brojnim strahotama. Djeca koja boluju od sasvim banalnih bolesti i majke koje ne znaju što im donosi novi dan, teško je to gledati. Ipak, mislim da bi svatko trebao vidjeti takav prizor uživo jer u vama se tada rodi nadljudska želja da se pomogne tim ljudima, da se nešto pokrene. Previše mojih Afrikanaca je zadesila ista sudbina, nadam se da njihova smrt nije bila uzaludna i da smo svi izvukli pouke iz toga.

Koliko će u praksi Pampersova i UNICEF-ova akcija uistinu pomoći djeci?

Na ovo pitanje najbolje ću vam odgovoriti brojkama, jer brojke sigurno ne lažu. 100 milijuna majki i djece preživjelo je zahvaljujući prikupljenom cjepivu. Ukoliko ovako nastave, Pampers i UNICEF će u potpunosti iskorijeniti neonatalni tetanus. Već bi za dvije godine tu smrtonosnu bolest mogli poslati u povijest, a to je sjajan motiv za dalje.Povodom ove akcije snimili ste i pjesmu „You Can Count On Me“, koja govori o predanosti pomaganju ljudima. Na što ste mislili dok ste ju snimali, koja vam je bila misao vodilja?

Samo jedna misao mi je stalno nadolazila – osmijesi djece. Čak i oni najbolesniji uvijek će vam ponuditi osmijeh, time pokazuju da nisu izgubili nadu. Ne možete zamisliti koliko to usreći čovjeka. Ovom pjesmom htjela sam im pokazati da njihove nade nisu uzaludne.

Vašu pjesmu "You can count on me" je prepjevala hrvatska pjevačica Maja Vučić pod nazivom "Srcem za Afriku". Što mislite o toj obradi i jeste li zadovoljni?

Poslušala sam hrvatsku verziju pjesme i mogu reći da je otpjevana na visokoj razini. Vjerujem da će Pampers & UNICEF i pomoću nje senzibilizirati veliki broj ljudi vezano uz problem neonatalnog tetanusa, te ih potaknuti da se i oni aktivno uključe u borbu protiv ove opake bolesti.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Obitelj

Popularni izazovi koji se s vremena na vrijeme mogu vidjeti na TikToku glavni su razlog zabrinutosti roditelja diljem svijeta i sve veće potrebe za...

Trudnoća

Nije neuobičajeno da neke žene imaju neredovite mjesečnice nekoliko mjeseci nakon poroda.

Obitelj

Kratkotrajan izlazak na snijeg koristan je za djecu.

Financije

Ekipe sastavljene od tri učenika i nastavnika mentora mogu se prijaviti do 1. ožujka 2023., a natjecanje će se održati 7. ožujka 2023.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.