Anti baby pilula – sve što o njoj treba znati

Jeste li znali da čak 80 000 žena u Hrvatskoj uzima oralnu kontracepciju, ne samo zbog sprječavanja neželjene trudnoće, već i zbog akni, menopauze ili policističnih jajnika. Svi znamo zašto ih uzimamo, no znamo li i što nam one sve donose? Otkrivamo vam dobre, ali i loše strane ove male čarobne tabletice koja je promijenila shvaćanje pojma kontracepcije.

Anti baby pilule još su uvijek s pravom najbolje kontracepcijskoj sredstvo. U prilog tome govore i brojne zdravstvene činjenice. Tako tablete koje onemogućuju ovulaciju, između ostalog, reguliraju i menstruacijski ciklus, smanjuju bolne menstruacije, ali i sprječavaju razvijanje daleko opasnijih bolesti – raka jajnika i sluznice maternice. Također, ako ste jedna od onih koje uzimaju anti baby pilule mogućnost nastanka mioma – dobroćudnih izraslina tkiva na stijenkama maternice smanjuje se za 20 posto svakih pet godina uzimanja. Dugo se godina smatralo kako ove tablete mogu umanjiti fertilitet žena, no najnovija istraživanja pokazuju kako sposobnost oplodnje i nakon dužeg uzimanja pilula nije smanjena. Nakon 3 mjeseca po prestanku uzimanja pilula ostalo je trudno 56 posto žena, nakon 6 ciklusa 83 posto, a nakon 12 mjeseci 94 posto žena.

antibaby tekst 2No iako na prvi pogled sve govori u prilog ovom kontracepcijskom sredstvu valja biti oprezan. Naime prema istraživanju američke Uprave za kontrolu prehrambenih i farmaceutskih proizvoda (FDA) pilule poput Yasmina i Yaza sadrže sintetički hormon drospirenon te mogu povećati opasnost od stvaranja krvnih ugrušaka za 1,5 posto u odnosu na pilule koje sadrže hormon levonorgestrel.

Kontracepcijske pilule Yaz i Yasmin i ranije su bile na meti žena koje su se žalile na zdravstvene tegobe. Tako je u SAD – u čak 129 žena tužilo Bayer, tvrdeći da im je korištenje kontracepcijskih pilula iz linije Yasmin ozbiljno ugrozilo zdravlje.

Prije propisivanja tableta ginekolog je dužan napraviti detaljne pretrage hormona i konzultacije kako bi utvrdio postojanje genetskih predispozicija za određene zdravstvene tegobe. Stručnjaci ističu da žene kojima netko u užoj obitelji boluje od bolesti krvožilnog sustava, prebolio je infarkt ili moždani udar, nikako ne smiju uzimati kontracepcijske pilule. Također, već spomenuto pušenje i pretilost glavni su krivci venske tromboze koja uzrokuje plućnu emboliju, ali i moždani te srčani udar.

tablete tekst

Još jedna opasnost koja se krije iza anti baby pilula je i srčani infarkt koji nastaje kao posljedica krvnog ugruška i oštećenja srčanog mišića. Kod žena koje uzimaju kontracepcijske tablete rizik za infarkt je 3-5 puta veći. Inače je kod mladih i zdravih žena srčano oboljenje vrlo rijetka pojava, veća opasnost postoji kod onih koje puše i pri tom koriste ovaj način zaštite od neželjene trudnoće.

Iako su provedena brojna istraživanja o povezanosti raka dojki i uzimanja kontracepcijskih tableta, samo nekoliko ih je otkrilo jako malu povezanost između raka dojki i višegodišnjeg uzimanja tableta. Niti jedno istraživanje nije pokazalo povećani rizik oboljevanja od raka kod žena koje su nakon 45. godine starosti u svom plodnom razdoblju uzimale tablete i onih koje ih nisu uzimale.