Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Zdravlje

Antibotik, da ili ne?

Ljetno (ne)vrijeme i prehlade

Ovogodišnje ljetno (ne)vrijeme pogodovalo je šmrcavim nosevima, bolnim sinusima i grlima.

Na sveopću žalost maramice su postale važnije od kreme za sunčanje i sunčanih naočala.

No, kako znati je li prehlada ozbiljnija bakterijska upala i zahtjeva li lječničku intervenciju u vidu antibiotika ili je dovoljno stisnuti zube, šarmantno ispuhivati nos i čekati da prođe?

Jedan od dobrih pokazatelja je mjerenje razine CRP-a (C-reaktivnog proteina) u krvi; to je vrlo osjetljiv laboratorijski biljeg upalnog odgovora organizma koji omogućuje rano prepoznavanje upale i praćenje odgovora organizma.

Kratko pojašnjenje o važnosti i prednostima praćenja CRP-a dala nam je magistra Hana Breyer Priselac, ravnateljica Poliklinike Breyer.

Naime, prilikom upalne reakcije organizma, kao što je bakterijska ili virusna infekcija, dolazi do oštećenje tkiva i stimulira se oslobađanje specijalnih spojeva – citokina. Citokini djeluju u jetri na pojačano stvaranje niza proteina akutnog stanja, od kojih je jedan od najkorisnijih CRP. Dakle, što je upala jača, više je citokina, a ujedno je i viši CRP.

Sam CRP ima ulogu u obrambenom mehanizmu oganizma – omogućava lakše obilježavanje štetnih tvari (npr. djelova mikroorganizama ili istrošenih stanica) za njihovo uklanjanje iz tkiva i krvi.

Također, značajno je što je CRP koristan kriterij (ali nije jedini) i za razlikovanje bakterijskih od virusnih infekcija: najčešće su vrijednosti CRP-a izrazito visoke kod bakterijske infekcije, a kod virusne su tek nešto iznad gornje granice referentnog intervala – referentni interval za adolescente i odrasle osobe je od 0 do 5 mg/L.

prehlada2Prednosti određivanja CRP-a, kao biljega upalnog odgovora, a pred nekim drugim proteinima aktne faze su višestruke:

kratko vrijeme porasta – na odgovor CRP-a potrebno je čekati svega šest do osam sati,  a najviše vrijednosti dostiže 48-72 sata nakon upale

značajna razlika vrijednosti ovog proteina kod zdravih osoba u odnosu na osobu kod koje su prisutna upalna stanja (vrijednosti mogu biti i 1000 puta veće od gornje granice referentnog intervala)

relativno kratko vrijeme poluživota ovog proteina u organizmu 2-4 sata, što je brže od pada broja leukocita ili sedimentacije

Kako visina CRP-a može biti dramatično visoka, poznavanje vrijednosti CRP-a omogućava procjenu napredovanja bolesti, a uočavanjem spuštanja njegovih vrijednosti može se odlično pratiti tijek liječenja, odnosno učinkovitost terapije (vrijednosti CRP-a relativno se brzo spuštaju u normalu), što može spriječiti nepotrebno uzimanje manje djelotvornog ili nedjelotvornog antibiotika, odnosno na vrijeme ga zamijeniti djelotvornijim.

Budući je CRP zapravo protein bilo kakvog akutnog stanja povišenje njegove razine osim u infekciji, javlja se i kod ostalih bolesti povezanih s upalom, npr. reumatoidnog artritisa, upalne bolesti crijeva, infarkta miokarda, malignih tumora, ali i kod ateroskleroze…

Stoga je ova pretraga dobar saveznik koji će vas na vrijeme upozoriti kad ravnoteža u organizmu budu narušena te pomoći liječniku u odabiru najbržeg puta prema ozdravljenju.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Pročitajte još

Darivanje

GravidonA je dodatak prehrani specijalno dizajniran za majku i bebu, koji osim što sadrži sve važne vitamine i minerale koji zadovoljavaju potrebe organizma trudnice...

Putovanja

Boravak djece gratis, kupanje do mile volje, opuštanje u saunama, animacijski programi, izleti, puni pansion, masaže i tretmani… Tako izgleda obiteljski odmor u Termama...

Zdravstveni karton

Tu se smjestila novootvorena Poliklinika Duduković & Kisić koju zajednički vode plastični, rekonstruktivni i estetski kirurzi dr.sc. Mladen Duduković i dr. Hrvoje Kisić.

Duh i tijelo

Eterična ulja, te ugodne supstance koje se mogu fino raspršiti, udahnuti ili nanijeti na kožu, jednostavan su, ali vrlo učinkovit, način borbe protiv zimskog...

Advertisement