Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Zdravlje

Antibotik, da ili ne?

Ljetno (ne)vrijeme i prehlade

Ovogodišnje ljetno (ne)vrijeme pogodovalo je šmrcavim nosevima, bolnim sinusima i grlima.

Na sveopću žalost maramice su postale važnije od kreme za sunčanje i sunčanih naočala.

No, kako znati je li prehlada ozbiljnija bakterijska upala i zahtjeva li lječničku intervenciju u vidu antibiotika ili je dovoljno stisnuti zube, šarmantno ispuhivati nos i čekati da prođe?

Jedan od dobrih pokazatelja je mjerenje razine CRP-a (C-reaktivnog proteina) u krvi; to je vrlo osjetljiv laboratorijski biljeg upalnog odgovora organizma koji omogućuje rano prepoznavanje upale i praćenje odgovora organizma.

Kratko pojašnjenje o važnosti i prednostima praćenja CRP-a dala nam je magistra Hana Breyer Priselac, ravnateljica Poliklinike Breyer.

Naime, prilikom upalne reakcije organizma, kao što je bakterijska ili virusna infekcija, dolazi do oštećenje tkiva i stimulira se oslobađanje specijalnih spojeva – citokina. Citokini djeluju u jetri na pojačano stvaranje niza proteina akutnog stanja, od kojih je jedan od najkorisnijih CRP. Dakle, što je upala jača, više je citokina, a ujedno je i viši CRP.

Sam CRP ima ulogu u obrambenom mehanizmu oganizma – omogućava lakše obilježavanje štetnih tvari (npr. djelova mikroorganizama ili istrošenih stanica) za njihovo uklanjanje iz tkiva i krvi.

Također, značajno je što je CRP koristan kriterij (ali nije jedini) i za razlikovanje bakterijskih od virusnih infekcija: najčešće su vrijednosti CRP-a izrazito visoke kod bakterijske infekcije, a kod virusne su tek nešto iznad gornje granice referentnog intervala – referentni interval za adolescente i odrasle osobe je od 0 do 5 mg/L.

prehlada2Prednosti određivanja CRP-a, kao biljega upalnog odgovora, a pred nekim drugim proteinima aktne faze su višestruke:

kratko vrijeme porasta – na odgovor CRP-a potrebno je čekati svega šest do osam sati,  a najviše vrijednosti dostiže 48-72 sata nakon upale

značajna razlika vrijednosti ovog proteina kod zdravih osoba u odnosu na osobu kod koje su prisutna upalna stanja (vrijednosti mogu biti i 1000 puta veće od gornje granice referentnog intervala)

relativno kratko vrijeme poluživota ovog proteina u organizmu 2-4 sata, što je brže od pada broja leukocita ili sedimentacije

Kako visina CRP-a može biti dramatično visoka, poznavanje vrijednosti CRP-a omogućava procjenu napredovanja bolesti, a uočavanjem spuštanja njegovih vrijednosti može se odlično pratiti tijek liječenja, odnosno učinkovitost terapije (vrijednosti CRP-a relativno se brzo spuštaju u normalu), što može spriječiti nepotrebno uzimanje manje djelotvornog ili nedjelotvornog antibiotika, odnosno na vrijeme ga zamijeniti djelotvornijim.

Budući je CRP zapravo protein bilo kakvog akutnog stanja povišenje njegove razine osim u infekciji, javlja se i kod ostalih bolesti povezanih s upalom, npr. reumatoidnog artritisa, upalne bolesti crijeva, infarkta miokarda, malignih tumora, ali i kod ateroskleroze…

Stoga je ova pretraga dobar saveznik koji će vas na vrijeme upozoriti kad ravnoteža u organizmu budu narušena te pomoći liječniku u odabiru najbržeg puta prema ozdravljenju.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Budi fit

Tijelo 50-godišnjaka nije isto kao tijelo 20-godišnjaka; ne možete ga gurati na isti način na koji ste to činili nekad, niti biste trebali, ako...

Suncokreti na oblacima

Gledaj, bolje ti je da se makneš od mene. Sa mnom samo gubiš vrijeme.

Duh i tijelo

Predstavlja li starenje tek neizbježno propadanje ili godine sa sobom nose i neke neočekivane prednosti?

Savjeti stručnjaka

Novija znanstvena otkrića pokazuju da djeca koja često boluju od upale krajnika, kao i ona koja pate od ponavljajućih infekcija srednjeg uha, imaju manji...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.