Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe
Ana Zadnik radi ono o čemu mnogi muškarci maštaju - dizajnira Renaultove automobile. <br />

Top menadžerica

Automobil je i mali ured

Ana Zadnik radi ono o čemu mnogi muškarci maštaju – dizajnira Renaultove automobile.

Ona od 2007. godine radi za grupu Renault – Nissan u studiju Renault Design Central Europe u Bukureštu. A sve je počelo, kaže, od malih nogu otkad je pohađala razne likovne radionice.

Kako je voljela crtati, ta strast nastavila se i u srednjoj školi u Rijeci gdje je upisala smjer kiparstvo. Nakon toga se kao i većina drugih odlučila za akademiju, ali je studirala smjer kiparstva u Ljubljani.

– Tijekom studija shvatila sam da nisam dovoljno umjetnik u duši, nisam se vidjela kao osoba koja bi bila sposobna živjeti od umjetnosti. Onda sam saznala za studentsku organizaciju koja se bavila razmjenama studenata iz područja tehnologije i iskoristila sam priliku posjetivši brojne tvornice auta poput Porschea, Renaulta i Lotusa,- ispričala je Ana Zadnik.

Presudna praksa u Toyotinom studiju

Klik u glavi se dogodio kada je ušla u Renaultov centar u Parizu gdje su joj zabranili da zaviri u dizajnerski studio. To ju je, prisjeća se, jako razljutilo pa je pomislila da će ipak jednog dana naći načina da zaviri unutra. U tome joj je pomogao poslijediplomski studij za dizajn vozila – Royal College of Art.

Ističe kako joj se kod dizajna auta sviđa jer su uključene sve tehnike, od gline preko prostoručnog crtanja pa do digitalnih ekrana na kojem se olovkom izrađuju različiti programi. Smatra da je puno dobila kad je na prvoj godini studija dobila ponudu koja se ne odbija. Naime, ukazala se prilika za praksu u Toyotinom glavnom studiju u Tokiju.

– Japan je bio veliki izvor mojih budućih ideja jer sam ondje živjela u vrlo skučenom prostoru. To me potaknulo kako dati više funkcionalnosti kod unutarnjeg i vanjskog prostora u automobilu. Po povratku odande, radovi su pokazali da sam spojila arhitekturu i dizajn. Osobni automobil je postao svojevrsno prenoćište i radni prostor.

Renault je odabrala jer se otvarao novi studio u Rumunjskoj i trebalo je kompletno „preokrenuti“ tadašnju situaciju glede Dacie, rumunjske podružnice Renaulta. K tome, zadovoljna je jer radi sa međunarodnom grupom mladih ljudi, iako je ona ondje najstarija.

Kreativna sloboda

Dizajnericu Anu Zadnik zadivljuje činjenica što im u tvrtki dopuštaju veliku slobodu po pitanju kreativnosti i što su otvoreni za nove, inovativne materijale.Također, sve više se razmišlja o ekološkim načinima vožnje.

Automobilska industrija nastoji lansirati manja vozila koja su štedljiva, čista i financijski dostupna većini ljudi, ističe naša sugovornica. Za nju je idealan automobil onaj koji je ekološki prilagodljiv, u njemu se može prenoćiti i obaviti sitne poslove. Dakle, može koristiti i dok se ne vozi.

Ana priznaje i kako jako navija za električne automobile koji su nažalost zbog naftne industrije zanemareni. Zvuči nevjerojatno, ali iako joj se život vrti oko auta, uz smijeh priznaje da nakon položenog vozačkog ispita nije imala prilike voziti jer se seljaka svaka dva mjeseca po svjetskim i europskim metropolama.

Nesuđena vrhunska kuharica

Što bi radila da nije dizajnerica automobila? Ana Zadnik kaže kako iznad svega voli kuhati i jesti i uvjerena je da bi zasigurno bila – vrhunska kuharica.

Koliko je gastronomija izgubila, nikada nećemo saznati, a koliko je automobilska industrija dobila vrlo lako možete provjeriti na izložbi u Domu HDLU koja je otvorena sinoć i gdje se mogu vidjeti skice, crteži i fotografije automobila. Na taj način obilježen je početak Konferencije o dizajnu automobila, pod nazivom auto (r), inače prvi takve vrste u Hrvatskoj. Dvodnevni radni dio u kojem sudjeluje 10-tak dizajnera s područja jugoistočne Europe nastavljen je jutros upravo s predavanjem Ane Zadnik. Treba li napominjati da je jedina žena među muškim sudionicima?

– Činjenica je da u Europi automobile više kupuju žene, nego muškarci pa je logično da ih i dizajniraju,- u šaljivom tonu prokomentirala je Ana.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Odnosi

Što se dogodilo? Samo želim saznati što nam se to događalo, je li baš sve bio san?

Kultura

Roman u kojem Helena Trojanska priča svoju istinu.

Knjige i glazba

Još jedan svjetski uspjeh hrvatskog producenta elektronske glazbe.

Dizajn

Mala Toyota brzo se probija kroz gradsku gužvu.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.