Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Dizajn

Automobili za uzdahe

Vrhunski dizajneri automobila okupljaju se u Zagrebu na najvećoj ovogodišnjoj konferenciji.

Oni su bez sumnje ostvarili svoje snove – crtanje automobila im je postalo profesija. U tome nisu samo dobri, nego i vrhunski. Dizajneri iz zemalja Jugoistočne Europe okupit će se prekosutra, 26. ožujka u Zagrebu na najvećoj ovogodišnjoj Konferenciji o dizajnu automobila, čiji je skraćeni naziv auto(r). Ujedno to je i prva takva konferencija ikada organizirana u Hrvatskoj.

– Događaj pripremam još od ljeta, a sudjelovat će dizajneri automobila Jugoistočne Europe, među njima je i jedna žena, Ana Zadnik, dizajnerica Renaultovih automobile,- rekao je organizator Konferencije Danijel Tomičić nakon što je čuo da She.hr pokazuje zanimanje za nesvakidašnji događaj.

Susret dizajnera automobila trajat će tri dana. Recesija je tek smanjila broj sudionika, ali dugotrajno i pomno pripreman program nije doveden u pitanje.

Natjecanje studenata

– Početak će obilježiti izložba u Domu HDLU i na njoj će biti prikazane skice, crteži i fotografije automobila. S obzirom da su vozila dizajnirali upravo sudionici Konferencije to je dobra prilika za neformalni susret i razgovor s njima.

Petak i subota rezervirani su za niz kraćih predavanja i radionica. A radno će biti od 9 sati ujutro pa do poslije 18 sati.

U ta dva dana gosti će ocijeniti i studentske radove pristigle na natječaj “Dizajn automobila za generaciju rođenu 1990”. Mlade snage bit će predstavljene na zasebnoj izložbi u galeriji Bačva u Domu HDLU. Natječaj je za njih organiziran u suradnji sa Studijem dizajna i Tekstilno tehnološkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu.

– Radovi koje su napravili studenti dizajna uz pomoć svoga profesora Orešića zadivljujući su, tim više što uopće nemaju dizajn automobila kao predmet, nego slušaju industrijski dizajn,- zadovoljno priča Danijel Tomičić.

Prisjećanje na Aerospider

Zanimljivost konferencije bit će predstavljanje Aerospidera, punim imenom — Alfa Romeo 6C 2300 Aerodinamica Spider Janković. Riječ je možda o najznačajnijem vozilu iz hrvatske povijesti automobilizma, sportskom automobilu koji su braća Gino i Oskar Janković dizajnirali i proizveli u Rijeci sredinom 1930-ih godina, surađujući s vodećim stručnjacima svoga vremena: Vittoriom Janom, Ferdinandom Porscheom i Paulom Jarayem.

Najveća inovacija dizajna Aerospidera, čiju proizvodnju je zaustavilo izbijanje Drugog svjetskog rata, bila je u neuobičajenom postavljanju vozačkog sjedišta u središte vozila.

Aerospider je gotovo pao u zaborav nakon što su njegovi autori poslije Drugoga svjetskog rata pobjegli u Italiju. Ponovno se počeo spominjati potkraj 70-tih godina prošloga stoljeća da bi dodatno zaintrigirao publiku nakon prikazivanja filmova o Batmanu. Nije teško pogoditi zašto.

Sudionici konferencije: Siniša Brigljević, Kemal Curić, Domagoj Đukec, Georg Gedl, Robert Gotić, Omer Halilhodžić, Saša Lakić, Uroš Pavasović, Goran Popović, Ernesto Rupar, Ana Zadnik i Dragan Žegarac. Jedini organizator Konferencije je novinar Auto kluba Danijel Tomičić.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Moj dom

U potrazi ste za unikatnim poklonom za djecu?

Dizajn

Casa Lei nalazi se na najvišoj točki popularne destinacije na Krku i ima pogled kojem je teško odoljeti.

Zanimljivosti

Rijetki primjerci proslavljenog Lancia Delta Integrale Grupa A trkaćeg automobila na kojima je radio inženjer Zlatko Kvočić, bit će izloženi za sve obožavatelje oktanskog...

Zanimljivosti

Šetajući ulicama grada Zagreba, često ne obraćamo pozornost na sve ljepote koje ga čine jedinstvenim i drugačijim od svjetski poznatih metropola.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.