Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Duh i tijelo

Ayurveda za zdrav duh i tijelo

Otkrivamo vam tajne najstarijeg oblika liječenja i prevencije

Ayurveda, drevna indijska medicina, znanost je o životu, što i sama riječ znači u prijevodu sa Sanskrta.
Tekstovi o ayurvedi datiraju unatrag više od 5000 godina. kada je za vrijeme kasne vedske ere postignut veliki napredak u medicini.
Ayurveda je najstariji oblik liječenja i prevencije bolesti. Imala je utjecaj na mnoge druge sisteme kao što je kineska medicina ili medicina staroga Egipta.Harmonija pet elemenata

Vedski znanstvenici tvrdili su da je cijeli svemir dio jednog apsoluta te da sve što postoji u makrokozmosu postoji i u mikrokozmosu, odnosno čovjeku. Ayurveda prepoznaje važnost harmonije pet osnovnih elemenata: zemlja, voda, vatra, zrak i eter. Ti elementi jednako su prisutni u nama kao i u našoj okolini. U različitim spojevima, elementi se manifestiraju kao tri temeljna principa, odnosno Doshe.

Tri Doshe su: Vata (eter i zrak = pokret), Pitta (vatra i voda = promjena) i Kapha (voda i zemlja = stabilnost). Osnova ayurvedske znanosti jest da prepoznaje svakog čovjeka kao jedinstvenu kombinaciju tri doshe, odnosno tri principa.
Jedinstvena kombinacija tri Doshe, s kojom se rađamo, zove se Prakrti. Uz Prakrti s kojom je rođen, svaki čovjek ima jedinstven životni put te životne uvjete koji se također uzimaju u obzir. Na tom se temelju određuju prehrana, tjelovježba, liječenje kod eventualnih poremećaja i ostali savjeti za zdrav život. U najvećem broju ljudi imaju jednu ili dvije dominantne Doshe, dok je najrjeđa kombinacija trostruki tip, kada su sve tri Doshe jednako izražene. Naša Dosha određuje način prehrane pogodan našem tipu, ali i naš životni stil općenito. Neravnoteža Prakrti dovodi do fizičke ili mentalne bolesti ili poremećaja.

Ayurveda nas uči kako živjeti po principima prirode da bi bili optimalnog zdravlja. Naš organizam je stvoren u duhu s tom prirodnom inteligencijom, no mi često odlučujemo ne slušati sami sebe.
Razumijevanje naše Doshe dovest će nas do razumijevanja nas samih, ne samo u smislu prehrane i fizičke aktivnosti, već i u smislu razumijevanja naših osjećaja, djelovanja, razmišljanja i odnosa s drugima. U trenutku kada naučimo slušati sebe imamo mogućnost izbora – hoćemo li živjeti na način koji pogoduje nama na fizičkoj, mentalnoj i duhovnoj razini, ili ćemo odlučiti živjeti protiv sebe i gajiti loše navike.

Tri Doshe, tri temeljna principa


Vata Dosha kontrolira pokret, disanje, prirodne tjelesne potrebe, motoričke i osjetilne funkcije, strah, anksioznost, misli, životnu snagu i nervne impulse.
Pitta Dosha kontrolira temperaturu tijela, probavu, percepciju, razumijevanje i inteligenciju, glad i žeđ, bijes, mržnju i ljubomoru.
Kapha kontrolira stabilnost, energiju, hidrataciju, opraštanje i toleranciju, posesivnost i pohlepu.Odredite svoju Doshu


Iako je najbolje posavjetovati se s ayurvedskim lječnikom ili nabaviti opširniju literaturu o Ayurvedi kako bi odredili svoju Doshu i njoj pripadajući nacin prehrane i navike, navest ćemo vam osnove svake Doshe prema kojima možete približno odrediti vaš tip. Dat ćemo vam dati neke osnovne upute vezane za svaku.

Vata (zrak i eter)

Lagane je građe, istaknutih zglobova, visok i male tjelesne težine. Koža je suha, osjetljiva i nježna sa vidljivim venama. Kosa je tanka i suha, zubi nepravilni i sitni. San je lagan i osvježavajući, tek varira, normalan u vrijeme jela. Rado jede slatko, kiselo, slano i vruće. Pije malo do dovoljno tekućine i često pati od nadutosti. Vata tip živi u pokretu i promjenama. Ako je u ravnoteži, kreativan je i sposoban. Ne voli hladno vrijeme i vjetar, rado je aktivan. Društven je i rječit, no ponekad je rado sam. Lako ga je izbaciti iz takta, često odgađa probleme i ima slabu snagu volje. Na stres često reagira sa strahom, brigom i anksioznošću. Kada nije u ravnoteži, Vata tip je vrlo nervozan, čak mentalno nestabilan.

Da: topla hrana kao juhe, variva, topli kruh, mljeko. Vati pogoduje ‘teža‘, masnija hrana, slani, ljuti i kiseli začini. Izbjegavati hranu koja hladi, kao što su salate, svježe povrće i hladna pića. Doručak je vrlo bitan. Izbjegavati kavu koja još dodatno stimulira živčani sustav. Mentalni i emotivni mir vrlo je važan za predominatnu Vata Doshu. Meditacija, thai chi, plivanje i šetnje u prirodi umirit će njihovu nervozu. Vrlo im je teško stvoriti navike kao što su obroci u normalno vrijeme ili rani odlazak na počinak, no vrlo je bitno za Vata tip pokuša stvoriti dobre navike.

Pitta (vatra i voda)

Sportske je građe, vitak do srednje težine i visine. Koža je glatka, topla i prilično vlažna, kosa svilenkasta, meka i lako se masti. Zubi su pravilni, srednji i oštrih rubova. Manja potreba za snom, kasni odlazak na počinak, tek velik i može puno pojesti. Rado jede slatko, gorko, trpko i hladno. Ima zdrav osjećaj žeđi i meku stolicu. Pitta označava snagu i promjenu. Pitta tip je lider, ambiciozan i siguran u sebe. Ne voli vrućinu i vrlo je aktivan. Voli društvo i vrevu, uvjerljiv je i izražajan. Katkada psihički nestabilan, no odlučan u rješavanju problema, jake volje i zalaganja. Pitta je ambiciozan tip koji, ukoliko nije u ravnoteži, može naginjati k agresivnosti, ljubomori i mržnji.

Da: hladnija i topla hrana, ne vruća. Slatko, gorko i oporo pogoduje Pitta Doshi. Hrana ne smije biti teška i masna. Hladne salate su dobre za Pittu, posebno ljeti.
Ljutu, kiselu i jako začinjenu hranu treba izbjegavati, kao i kavu i alkohol. Topli biljni čajevi i sokovi su dobri, osim soka od narandže. Mlijeko, žitarice, povrće i zrelo voće dobro je za Pittu. Pitta je 70% vatra i 30% voda koja ju ‘’čuva od izgaranja’’. Zbog toga je vrlo bitno za ljude s dominantnom Pitta Doshom da ostaju ‘hladni’ te da se ne dovode u ekstremne situacije. Za Pittu je bitno da vodi miran životni stil i da izbjegava alkohol, cigarete i previše rada te da pokuša kultivirati vrijednosti kao što su suosjećajnost, iskrenost i samokontrola.

Kapha (voda i zemlja)

Snažne i široke građe, često veće tjelesne težine i nižeg rasta. Koža je vlažna i hladna, vene jedva vidljive. Kosa gusta, snažna i masna, a zubi veliki, pravilni i otporni na karijes. San mu je dubok i opuštajući, umjeren do redovit osjećaj gladi. Rado jede ljuto, gorko, oporo i vruće. Redovita stolica i normalan osjećaj žeđi.
Kapha označava stabilnost i skrovitost. Kapha tip je lojalan i smiren. Ne voli vlažno i hladno vrijeme i nije previše aktivan. Mirnog i smirenog glasa, voli biti u svoja četiri zida. Teško ga je izbaciti iz takta i dosljedan je, no često gura probleme pod tepih i dugo promišlja. Kapha tip je tolerantan, miran i brzo oprašta, no kad nije u ravnoteži može pokazivati znakove pohlepe, zavisti i posesivnosti.

Gorki i opori okusi te začinjena hrana gode Kapha Doshi. Izbjegavati šećere, masti, mliječne proizvode. Laka i suha hrana pogoduje vodenoj Kaphi. Suho voće je bolje od svježeg, sočnog voća. Također svo povrće, osim slatkog i sočnog kao što su krastavci i tikvice. Kapha tip često se bori s letargijom, depresijom, lijenošću i povećanom tjelesnom težinom, stoga je vrlo bitno da se kreću. Aktivnost i stimulacija potrebna im je puno više no drugim tipovima, zbog toga se Kapha ponekad doslovno treba natjerati da iziđe iz kuće. Pozitivne promjene, druženje i fizička aktivnost vrlo su bitne, kao i meditacija.

www.sanghayoga.hr
www.gaia-yoga.com

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Duh i tijelo

Zdrava i vitalna trudnoća je ključ za zdravu majku koja ima snage i energije za porod i potrebe svoje nove bebe

Savjeti stručnjaka

Redovni satovi obuhvaćaju vježbe disanja, vježbe snage prilagođene drugom stanju, vježbe istezanja, vrijeme za opuštanje, samomasažu i meditaciju.

Duh i tijelo

Briga o sebi je važna jer je to ključ za pronalaženje ravnoteže kako u nama samima, tako i izvana.

Duh i tijelo

Kada prakticiramo jogu, naš primarni fokus je na prihvaćanju svojeg tijela s ljubavlju i davanju mu prilike da se vrati u svoje prirodno stanje...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.