Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Knjige i glazba

Babinjače u transu

Knjiga koja se ne čita hladne glave.

Spisateljica Kristina Despot u svojoj novoj knjizi „Odjel Babinjače“ opisala je događaje misli i osjećaje unutar zidova bolničkog odjela gdje bebe dolaze na svijet.

Balansirala je između stvarnosti činjenica i literarnih osvrta od začeća preko trbuha na kojeg naslanjaš uho da čuješ otkucaje pa do povratka u bolnu stvarnost porođaja.

– Knjiga je nastala bez prethodnoga plana, bez nacrta sižea, bez ikakve ideje o likovima ili idejama koje želim da oni prenesu. Nekoliko dana nakon povratka iz rodilišta, počela sam naprosto manijakalno zapisivati. To nije bio izbor, nego neka grozničava nužnost. Pisanje je imalo na mene terapeutski učinak; (iz)liječilo me i praznilo od predimenzioniranih osjećaja kao mnogo puta dotad. Ovaj put činilo mi se da to "okopavanje vlastitoga vrta" ima snagu koju bi i drugi možda mogli prepoznati, kaže autorica za She. hr.

Njena proza dokumentaristički prikazuje sve sitnice koje vesele i rastužuju ženu u blagoslovljenom stanju. Detalji su iskreni i vjerodostojni, čitatelj se osjeća kao da lik trudnice drži za ruku u rađaoni. Knjiga bi mogla biti dobar savjetnik trudnicama i štivo za usporedbu već sretnim mamama.

– Sve je u knjizi ovjereno: odrazmišljano, odosjećano, odživljeno. I dnevnički je stvarno. Ipak, to je tek nekoliko dana uhvaćenih očima netom postale babinjače. Ljudi u knjizi su stvarni, imaju stvarna imena. Životi svih tih divnih žena koje se pojavljuju u knjizi toliko su inspirativni da sam morala svoju sklonost proznoj opširnosti odrješito sublimirati, priča Kristina.

Vruća proza se mora hladiti

Spisateljica objašnjava kako je knjiga nastajala, slova se spajala, rečenice se odmarale, rukopis se hladio.

– Kostur je nastao u nekoliko mjeseci. Onda sam tu "vrelu" prozu pustila da odleži. "Babinjačama" sam se vratila nakon gotovo godinu dana, kad više nisam bila u tom "grozničavom" stanju, kako bih je stilski doradila. I tada sam, čitajući je iznova, opet plakala. I shvatila da valjda nikada to neću čitati onako "hladne glave". Naprosto zato što se ta knjiga tako ne čita, emocionalno se u sjećanja vraća spisateljica (na fotografiji).

U knjizi se Kristina Despot osim porođaja dodiruje i pitanja ženstvenosti. Gdje odlazi putenost u trenutku kada se žena biološki ostvaruje? Ona to objašnjava jednim višim ciljem i ljepotom. Nakon što se rodi dijete, sve je u usporedbi s njim puno ništavnije i prljavije.

– Sva su mjerila primijenjena u ovoj knjizi potpuno osobna. Što je bolno, a što nije, što je lijepo, a što nije, što je lako, a što teško. Dakako da moje opise ne treba mjeriti nekim tuđim mjerilima za bol ili ushićenje, kaže Kristina.

Riječ je njena kompulzivna opsesija

Ovo je druga knjiga Kristine Despot. Prva naziva „Težina“ govori o nemogućoj ljubavi svećenika i studentice. Kristina je i u tom djelu pokazala karakterističan senzibilitet i izuzetno emotivnost.

Diplomirala je kroatistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu te doktorirala na studiju lingvistike na istom fakultetu. Osim pisanja mlada autorica radi i kao znanstvena suradnica na projektu „Starohrvatski rječnik" u Institutu za hrvatski jezik i jezikoslovlje.

– Riječi, rečenice, tekstovi… To su moje i privatne i profesionalne gotovo kompulzivne opsesije, za ljubav prema pisanju, govori spisateljica.

Zbog suživota s riječima Kristina smatra da možda lakše i bez ikakvih kočnica preispituje pa zatim i opisuje te izražava ono što proživi i osjeti.

– Svjesna sam da ono što ne zapišem, izgubim. Ali na radnome mjestu bavim se riječima, rečenicama i tekstovima na sasvim drukčiji način, ne mislim da jedno ima ikakva znatnijega utjecaja na drugo. Točnije, nadam se da nema.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Duh i tijelo

Jezik je fantastičan i omogućava nam komunikaciju. Istovremeno stvara i najveće probleme.

Savjeti stručnjaka

Lijepa riječ sva vrata otvara.

Drama Queen

Rekoše mi da me zato ili vole ili mrze, a ja kažem da me baš briga.

Drama Queen

Sjedim s laptopom na koljenima, tipkam vam i razmišljam što ja to zaslužujem?

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.