Balkon kao rajski vrt

"Čovjek je zbog nestrpljivosti izgubio raj, a zbog lijenosti ga ne može vratiti", napisao je Franc Kafka kada je razmišljao o rajskomu vrtu, a u našemu slučaju dobra je preporuka da se pobrinemo za dio svoga stambenog prostora – balkon.

Biljke debljih listova otporne su na sunce, brzo će pustiti korijenje, a trajat će i po nekoliko mjeseci. Što je najvažnije, tražit će malo, a svaki pogled na njih je povratak prirodi.

Važno je posaditi ih u plastične ili glinene posude, položiti u zemlju, možda uz malo pijeska (kupljenoga u bilo kojemu trgovačkom centru) i ograditi ih za ukras sitnim kamenjem. Ne smijete zaboraviti te biljke traže vodu, no ne treba pretjerivati.

Vrlo brzo možete uživati u njihovoj prisutnosti, oblicima i svakodnevnomu rastu. Pratite ih i njegujte. Nagradit će vas.

Savjeti:

Prkos – najbolje uspijeva na sunčanom mjestu u pjeskovitomu tlu. To je niska puzajuća biljka crvenkastih stabljika. Cvjeta u raznim bojama (crveni, bijeli, ljubičasti jednostruki ili puni cvjetovi). Iako se u sumrak cvjetovi zatvaraju, sljedećega dana u punomu su sjaju.

Čuvarkuća – raste gotovo u svim uvjetima. Ne zahtijeva mnogo zemlje, a podnosi i iznenadne niske temperature. Nazivaju je još i "živa biljka", a mnogi vjeruju kako upravo ta biljka ima zadatak štititi dom u kojemu raste.

Sebrica – izdržljiva biljka koju slobodno možemo izlagati i najjačemu suncu. Ne traži mnogo vode, ali zbog svojih mesnatih listova trajat će godinama.

Tustika – nalazimo je u kamenjaru i dalmatinskim suhozidima, ali taj okoliš može zamijeniti vašim balkonom. Podnosi izravno sunce, a od lipnja do kraja kolovoza cvjeta žutim cvjetovima.

Semiramidini vrtovi

To je bila stubasta građevina u starome Babilonu na kojoj su bili vrtovi. Nabukodonosor je zapovjedio gradnju uzvišice od kamena u obliku brda i na njima posadio raznovrsno drveće i ostalo bilje. Po želji svoje supruge sagradio je jedan od onih vrtova kakvi su bili uobičajeni u njezinoj domovini. Vrtovi su pobudili veliku pozornost jer su bili poput oaze u pustinji.