Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Duh i tijelo

Batat i jam – za dijabetičare

U Hrvatskoj oko 170 000 osoba u dobi od 18 do 65 godina ima šećernu bolest.

No, čak 70.000 osoba nije svjesno, da ima šećernu bolest ili diabetes mellitus. Ona je najčešći metabolički poremećaj, a riječ je zapravo o kroničnom stanju apsolutnog ili relativnog manjka inzulina s posljedičnim povišenjem glukoze u krvi. Glede prevencije nužna je pravilna prehrana, kao i tjelovježba.

– Dijabetičari bi trebali što više na svom jelovniku imati zastupljen batat, povrtnu kulturu iz Južne Amerike koja pripada botaničkoj porodici slakova i nema nikakve veze s krumpirom. Za jelo se koriste sekundarna zadebljanja korijena. Batat je veliki izvor energije, ima malo šećera i puno škroba, rekao je za She.hr doc. dr. Bruno Novak iz Zavoda za povrćarstvo Agronomskog fakulteta, gdje se batat može i nabaviti.

Dodao je, da niski glikemijski indeks batata omogućava slabiju apsorpciju glukoze.

– Osim što ima iznimni okus, velik je izvor minerala i vitamina, pa opskrbljuje tijelo važnim antioksidansima, neophodnih za dobro funkcioniranje mozga, pojasnio je dr. Novak.

Batat se sprema poput krumpira

Batat se, nastavlja, može pripremiti za jelo vrlo jednostavno poput kuhanog ili pečenog krumpira. Najbolje je ako se kuha 40-50 minuta, a može se narezati na kriške i frigati. Spremiti se može i pire, a vrlo je ukusan i čips od batata. Lišće batata je posebno zdravo, a sprema se na salatu. Najprije se skuha u vodi, a onda se po želji doda ulja, octa, češnjaka itd.

S kineskim ili cimetovim jamom se pak može regulirati razina šećera u krvi, značajan je i kao tonik kod ženskih reproduktivnih organa i odličan za poboljšanje rada bubrega, tumači dr Novak. On sadrži steroid progesteron za smanjenje kolesterola u krvi.

U kineskoj se medicini rabi za liječenje upalnih procesa u želucu i crijevima. K tome, jam je veliki izvor vitamina B6, nužan za jačanje krvnih stijenki, što je bitno kod osoba koje su imale infarkt. Ugljikohidrati iz jama i dijetalna vlakna održavaju osjećaj sitosti, a ujedno usporavaju razlaganje šećera u krvi, što je važno dijebetičarima.

Stevia djeluje na oporavak gušterače

– Stevia je biljka 300 puta slađa od šećera, ali je njezin glikemijski indeks nula. Vrlo je učinkovita za dijabetičare jer djeluje na oporavak gušterače i na uspostavu proizvodnje inzulina. Neka istraživanja su pokazala, da šest do osam sati nakon konzumiranja koncentracija šećera pada za 35,2 posto. Važno je istaknuti da stevia ne snizuje nivo glukoze u krvi kod normalne koncentracije, nego samo kod povećane koncentracije šećera u krvi, objasnio je dr Novak.

Istaknuo je i kako stevia onemogućava rast bakterija i ostalih infektivnih organizama. Dakle, ona već na početku može pomoći da se organizam lakše obrani od prehlade i gripe.

Također, normalne količine stevie djeluju na lagano sniženje krvnog tlaka, dok dugotrajno uzimanje djeluje kao tonik za srce i djeluje na jačanje srca i krvnih žila. Ekstrakt stevie povoljno djeluje i na mnoge bolesti kože, te na bolesti vezane za lošu cirkulaciju krvi.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Gastronomija

Riječ je o sezonskom voću, povrću, začinima i ostalim namirnicama koje trenutno možete naći u dućanu i na placu, stoga napravite već sada popis...

Gastronomija

Heljda je nekada, uz krumpir, bila osnovna seljačka hrana, budući je vrlo jednostavna za uzgoj jer uspijeva na siromašnoj, jako pjeskovitoj zemlji s dosta...

Zdravstveni karton

Crni kim bogat je bjelančevinama, antioksidansima, vitaminima (B1, B2, B3) te brojnim mineralima, poput cinka, bakra, fosfora, željeza i kalcija.

Zdravstveni karton

Međunarodna dijabetička federacija (IDF) navodi da je dijabetes postao "pandemija neviđenih razmjera koja izmiče kontroli i jedna od najbrže rastućih zdravstvenih kriza 21. stoljeća."

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.