Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Celebrity

BESA će vas oduševiti!

Na 25. Sarajevo Film Festivalu, u Cinema Cityju i okviru programa Avant Premiere Gala, prikazane su i prve dvije epizode kriminalističke serije BESA čija napeta priča o čvrstom obećanju koje se mora održati i po cijenu života garantira da će gledatelje držati na rubovima stolica tijekom svih 12 epizoda.

Na 25. Sarajevo Film Festivalu, u Cinema Cityju i okviru programa Avant Premiere Gala, prikazane su i prve dvije epizode kriminalističke serije BESA čija napeta priča o čvrstom obećanju koje se mora održati i po cijenu života garantira da će gledatelje držati na rubovima stolica tijekom svih 12 epizoda.

Serija nastala u međunarodnoj koprodukciji Adrenalina i Red Planet Picturesa te rađena prema najvišim produkcijskim standardima oduševila je publiku u Sarajevu. Njezino emitiranje očekuje se uskoro i u Hrvatskoj na RTL-u, nekoliko epizoda snimano je Splitu i Rovinju, a jednu od važnijih uloga kroz svih 12 epizoda igra i hrvatska glumica Lana Barić.

BESA je okupila međunarodnu i regionalnu ekipu autora i glumaca, predvođenu poznatim britanskim scenaristom Tonyjem Jordanom, proslavljenog s TV serijama Hustle i Life on Mars. Jordan je, zajedno sa scenaristom Mladenom Matičevićem i timom pisaca iz naše regije, a po originalnoj ideji Srđana Šapera, tako kreirao prvu regionalnu seriju koja zadovoljava sve standarde poznatih britanskih dramskih serija, što je ujedno i specifičnost BESE. Uzbudljive epizode donose priču jedne obitelji kojoj se život dramatično mijenja kada labirint nepredvidivih okolnosti spoji puteve Uroša, običnog čovjeka i Dardana, regionalnog šefa mafije.

„Rad na Besi bilo je fantastično iskustvo zato što je priča odlična i zato što je cijela regija na neki način sudjelovala u njezinu stvaranju. Odlična produkcija i glumačka ekipa. Lijepo je vidjeti da originalne drame, poput onih koje se mogu gledati diljem svijeta, dolaze i s Balkana i da predstavljaju univerzalne priče s kojima se svi možemo identificirati”, izjavio je Tony Jordan, glavni pisac i kreator serije.

Pod rediteljskom palicom Dušana Lazarevića, serija u kojoj uloge ostvaruje čak 200 glumaca s prostora bivše Jugoslavije, ali i Albanije, Velike Britanije i Francuske, snimana je 120 dana na atrkativnim lokacijama diljem regije.

Lazarević, koji potpisuje režiju TV serija uspješno prikazivanih na BBC-u i Netflixu, a lokalnoj publici poznat i po režiji prve sezone serije Žene s Dedinja, sinoć je pozdravio festivalsku publiku i s njom podijelio svoje dojmove rada na BESI: „Uložili smo puno truda da jedna dobro osmišljena žanrovska priča, netipična za ovo područje, na autentičan način bude utkana u povijesni i kulturološki milje i mentalitet naroda ovog prostora. Vrhunska glumačka podjela, inspiriran scenaristički rad i izuzetno kreativan autorski tim su, da bih prihvatio režiju Bese, moj dolazak u zemlju iz koje potičem, na nezaboravan način doprinjeli ispunjenju stare želje.“

Koliko je bilo izazovno povezati domaću i međunarodnu ekipu vrsnih autora i glumaca te uspješno odgovoriti najvišim produkcijskim standardima, producentica serije, Tea Korolija, izjavila je: „Rad na Besi bio je veliki izazov od samog početka, od razvoja scenarija i upoznavanja s Tonyjem Jordanom i njegovim načinom rada. Projekt je bio izrazito kompleksan u svakom segmentu. Igor Stoimenov i ja radili smo kao producentski tim i ispratili doslovno svaku kreativnu odluku  – od mnogobrojnih verzija scenarija, preko castinga, rješavanja svih problema do finalnih verzija u montaži. Imali smo ogromnu odgovornost tijekom ovog dugotrajnog procesa jer smo cijelo vrijeme bili između engleskog tima i njihovih očekivanja i standarda s jedne strane, te naše ekipe i lokalnih uvjeta i mogućnosti s druge“.

Sarajevskoj projekciji, između ostalih, sinoć su prisustvovali i Radivoje Raša Bukvić, glumac sa zavidnom međunarodnom karijerom, poznat po ulogama u filmovima Umri muški 3 i 96 sati, a koji u ovoj seriji igra Uroša – jednu od glavnih uloga, te Arben Bajraktaraj, također poznat po ulozi u filmu 96 sati te serijalu Harry Potter, a kojeg će gledatelji BESE pratiti u ulozi Dardana. Festivalsku premijeru svojim prisustvom uveličali su i ostali protagonisti serije, poput Grese Pallaska, Mensura Safqiua i Sebastiana Cavazze.

Izvršni producenti serije su Srđan Šaper, Pete Smith, Henning Tewes i Tony Jordan (9 epizoda).

Više

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.