Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Bez bacanja hrane do novog obroka

Ostaci hrane od jučerašnjeg obroka, višak hrane koji niste uspjeli pojesti u restoranu ili višak namirnica od kada ste spravljali ručak sutradan mogu s malo mašte biti dobro predjelo ili se upotrijebiti u spravljanju glavnog jela.

Stariji su nam uvijek govorili da ne valja bacati hranu. Iako nam je možda kao djeci to bilo naporno za slušati, činjenica je da su nas ispravno učili. Nepotrebno je bacati nešto što se može kasnije u drugačijem obliku iskoristiti. I to ne bilo kako iskoristiti, već kao drugačije i jednako ukusno jelo.

Ostaci hrane od jučerašnjeg obroka, višak hrane koji niste uspjeli pojesti u restoranu ili višak namirnica od kada ste spravljali ručak sutradan mogu s malo mašte biti dobro predjelo ili se upotrijebiti u spravljanju glavnog jela. Bitno je da tu istu hranu pravilno čuvate do ponovne upotrebe, a objed spravljen s tim namirnicama će vam oduzeti manje vremena za pripremu, ali i manje novca.

Sljedećih par savjeta može vam pomoći oko ideja koju vrstu hrane ponovno iskoristiti i na koji način ili kao inspiracija za neki novi recept.

1. Pravilno čuvanje ostataka hrane

Da ne bi bilo zabune, svu hranu koja je prethodno termički obrađena, najjednostavnije je pohraniti u hladnjak i tako možete biti apsolutno sigurni da je sutradan to što je ostalo od jučer i jestivo. 

2. Ponovno podgrijavanje

Ako se odlučite za najjednostavniju varijantu – ponovno podgrijati jelo u mikrovalnoj, pripazite u kakvoj se posudi nalazi hrana. Bilo kakvi metalni dijelovi i tragovi metala ne smiju se u njoj zagrijavati. Ako je u pitanju jelo koje je u umaku, dodajte malo vode da ne bi kasnije dobili topli, ali suhi obrok. 

3. Sirovo povrće

U pripremi hrane moguće je da se preračunate pa isjeckate viče povrća nego vam je potrebno. Pogotovo ako je riječ o crvenom luku ili peršinu, dovoljno ih je staviti u plastičnu posudu, dodati malo vode i pospremiti u zamrzivač. Na taj način duže vremena ostaju svježe i spremne su za daljnju upotrebu.

4. Juha i sok od limuna

Ove tekućine pohranite u plastične kalupe za led i spremite u zamrzivač. Sačuvat će u sebi sve hranjive sastojke, a za kasniju upotrebu pri kuhanju ih je više nego jednostavno primijeniti. Isto možete napraviti i s umakom od rajčice.

5. Ostaci mesa

Jučerašnja piletina, bilo da je pečena ili spravljena ‘na lešo’ sutradan je idealna za glavni sastojak salate. Ostaci crvenog mesa također mogu biti ukusni ako se lagano podgriju i posluže s povrćem koje smo prethodno ispirjali. Narezano na komadiće i u kombinaciji s pirjanim povrćem možete složiti ukusne fajitase ili složenac.

6. Ostaci ribe

Riba nije ništa manje zanimljiva namirnica za ponovnu upotrebu. Kao i u prethodnom slučaju kada je meso bilo u pitanju, tako i tunu recimo možemo upotrijebiti u salati. Bilo da je u pitanju bijela ili plava riba, možete je jednostavno pretvoriti i u ukusnu paštetu.

7. Ostaci mljevenog mesa

Niste sinoć dovršili hamburger do kraja ili vam je pljeskavica bila prevelika, ostatak koji imate izmješajte s malo povrća ili sa žitaricama poput ječma i riže, i možete improvizirati punjene paprike ili smjesom napuniti rajčice ili patlidžane i zapeći u pećnici.

Više

Savjeti stručnjaka

Ako želite lijepu kožu, jake mišiće i kosti i lijepu kosu, ne zaboraviti svakog dna u organizam unositi proteine.

Seks

Razne kulture i civilizacije imaju specifične afrodizijake i legende. No, kao i svugdje imamo i suprotnosti, stvari koje smanjuju želju za seksom.

Budi fit

Kada govorimo o klasičnoj DASH dijeti, to je nutricionistički uravnotežen plan prehrane koji uključuje cjelovite žitarice, mahunarke, voće i povrće, nemasno meso, perad, ribu...

Savjeti i preporuke

Osim što kožu možete hraniti izvana, možete joj osigurati potrebnu vlažnost i lijep izgled iznutra ako jedete prave namirnice.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.