“Bez glutena” u svjetskom vrhu

Gourmand World Cookbooks Awards, prestižno svjetsko priznanje koje se dodjeljuje svake godine za najbolje kuharice svijeta u nekoliko kategorija, proglasio je finaliste za 2010. godinu. Nakon što je proglašena za pobjednicu u svojoj zemlji, Gourmand World Cookbooks Awards uvrstio je kuharicu "Bez glutena" Jadranke Boban Pejić, među finaliste u kategoriji vegetarijanskih kuharica. Na taj je način, zajedno s još tri kandidata, ušla u odabir za najbolju kuharicu svijeta u svojoj kategoriji. Naime, u svakoj je kategoriji komisija za dodjelu ove prestižne kulinarske nagrade u finale odabrala samo četiri kuharice iz cijelog svijeta, od kojih će jedna ponijeti laskavu titulu Najbolje u svijetu (The Best in the World).

U snažnoj konkurenciji, ući u samo finale i biti odabran među četiri najbolje kuharice za pojedinu kategoriju veliki je uspjeh, kojeg autrorica komentira riječima:

"Svakako je lijepo dobiti ovakvo priznanje. Meni osobno to je potvrda da se inovativnost i kvaliteta prepoznaju, jer "Bez glutena" je kuharica koja na originalan način koristi cjelovite namirnice u bezglutenskim receptima i pokazuje da bilo koji oblik netolerancije glutena možemo pretvoriti u priliku da otkrijemo svijet novih, kvalitetnih namirnica, raznolike prehrane i načina pripreme – tu vidim njezinu posebnost. Već sama činjenica da je knjiga odabrana u završnicu, zajedno s knjigama koja dolaze iz velikih tržišta kao što su Francuska, Velika Britanija i Kanada, govori dovoljno. Stoga i prije finalnog proglašenja mogu radosno reći: Bravo mi! Iz male zemlje, mala knjiga, velika stvar."

Jadranki Boban Pejić i nakladničkoj kući Planetopija, ovo već drugi put polazi za rukom, nakon što je kuharica "Ljeto" ušla u finale za istu kategoriju (najbolje vegetarijanske kuharice svijeta za 2007.) i osvojila drugo mjesto. Kvaliteti Planetopijinih kuharica pridonose i odlične fotografije, stoga je važno spomenuti i Maju Danicu Pečanić, čije fotografije krase nominiranu kuharicu.

Proglašenje ovogodišnjih pobjednika bit će 3. ožujka 2011. na godišnjoj svečanoj dodjeli nagrada koja će se održati u Parizu, prvog dana otvorenja Pariškog sajma kuharica (Paris Cookbook Fair). Ciljevi dodjele nagrade su odavanje priznanja onima koji su uspjeli ostvariti prepoznatljivu izvrsnost i originalnost u zahtjevnoj konkurenciji autora i kuharica na svjetskom tržištu, prezentacija nagrađenih naslova na drugim jezičnim područjima te izražavanje poštovanja prema kulturi hrane i vina koja pridonosi ideji svjetskog mira.

OSVOJI KNJIGU

Planetopija i She.hr vam poklanjaju dva primjerka knjige “Kuharica bez glutena”, autorice Jadranke Boban Pejić.

Ako želite sudjelovati i osvojiti knjigu koja je ušla u izbor za jednu od najboljih svjetskih kuharica, pošaljite nam mail s točnim odgovorom na [email protected] s naslovom GLUTEN i navedete sljedeće podatke: ime i prezime, korisničko ime na She.hr-u i broj mobitela.

Za koju nagradu se natječe kuharica "Bez glutena" Jadranke Boban Pejić?

Vaše prijave primamo do ponedjeljka 7. ožujka 2011., kada ćemo objaviti i sretne dobitnike.
Vaš She.hr
Drage naše,
dobitnice primjerka knjige "Bez glutena"  autorice Jadranke Boban Pejić su: Vlatka Stepić i Sandra Gudelj. Čestitamo!
Informaciju o preuzimanju primiti će na mail.
Vaš She.hr