Ove zdrave palačinke od heljdinog brašna i mlaćenice bogate su antioksidansima, vlaknima te ne sadrže gluten. Priznajem da nisu najljepše palačinke koje ćete napraviti, ali nadoknađuju svoj ponizni izgled s prekrasnim zemljano- orašastim okusom, teksturom i puno su hranjivije od onih napravljenim s običnim brašnom.
Ako vam ne odgovara robustan okus heljde, smjesu za palačinke možete napraviti koristeći polovicu pšeničnog brašna i brašna od heljde, ali ako imate intoleranciju na gluten koristite isključivo heljdino brašno.
Na gotove palačinke dodajte malo maslaca ili javorovog sirupa i savršen početak dana vam je zagarantiran. Budući da smo htjele pripremiti palačinke koje će savršeno funkcionirati i kao desert, sljubili smo ih s grčkim jogurtom i fenomenalnim preljevom od višanja, koji smo aromatizirali s koricom naranče i zvjezdastim anisom.
Bezglutenske palačinke od heljdinog brašna
SASTOJCI ZA 4 DO 6 OSOBA:
- 500 ml mlaćenice
- 2 jaja-OPG Graff
- 200 g heljdinog brašna – OPG Roland Bakal (Ekobreg)
- 2 žlice šećera
- 1 žličica soli
- 2 žličice sode bikarbone
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 450 g smrznutih višanja -OPG Korade
- 3 zvjezdasta anisa
- 3 veće trakice korice naranče
- 70 g šećera
PRIPREMA:
Pomiješajte brašno, šećer, sol i soda bikarbonu. Jaja pomiješajte s mlaćenicom i ekstraktom vanilije.
Lagano umiješajte brašno u smjesu od jaja.
Zagrijete tavu za palačinke na umjerenoj vatri. Malo ju namastite uljem ili maslacem i spustite na nju po žlicu smjese, tako da između svake palačinke ostane oko 4 cm razmaka. Pecite palačinke s donje strane dok se ne počnu pojavljivati mjehurići, zatim ih okrenite i pecite s druge strane dok ne dobiju zlatnu boju.
Pomiješajte višnje, šećer, koricu naranče i zvjezdasti anis. Zagrijavajte sastojke na srednje jakoj vatri i nakon što zakipi kuhajte sve zajedno 10 do 15 minuta. Ohladite smjesu.
Gotove palačinke servirajte s grčkim jogurtom i preljevom od višanja.