Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Beauty report

Biokozmetika – kupujemo li prirodno?

Mnogo je zagovornika prirodne kozmetike.

Iako živimo u vrijeme kada prirodno i ekološko prestaje biti trendom a sve više postaje načinom života, znamo li uopće što se krije pod pojmom "bio" i "organske" kozmetike te sadržava li ona uistinu isključivo prirodne komponente

Usporedo s razvojem ekološke svijesti te općenito trendom povratka zdravijem načinu života, posljednjih se godina na tržištu pojavljuje sve raznovrsnija ponuda "prirodno", "bio" i "organsko" kozmetičkih proizvoda. 

Britanska agencija za istraživanje tržišta Organic Monitor objavila je kako je u svijetu zabilježena nagla potražnja za prirodnim proizvodima.

“Zeleni” proizvodi" za njegu i ljepotu ne privlače više isključivo slavne osobe. Angelina Jolie, Sienna Miller, Madonna, Stella McCartney, navedimo tek neke od njih, ističu kako estetika mora biti u suglasju s etikom, čime su dijelom zaslužne za masovno populariziranje trendova zdravog življenja.

Kada se proizvod uistinu može nazvati prirodnim?

Prirodna ili bio-kozmetika treba zadovoljiti mnogo strože standarde od onih koji se odnose na tradicionalne kozmetičke proizvode. Ti standardi garantiraju brigu za okoliš kroz proizvodni lanac i stavljaju naglasak na prirodne sastojke vrhunske ekološke kvalitete.

U sastavu ovih proizvoda nalaze se biljke s certifikatom organskog uzgoja ili biljke koje su kao samonikle brane na ekološki čistim područjima, a bez dodataka sintetičkih mirisa ili bojila, silikona, parafina ili mineralnih ulja.

Proces proizvodnje mora biti brz i jednostavan kako bi sastav krajnjeg proizvoda bio što bliži sastavu izvornog biljnog materijala.

Predavačica kolegija Fitoterapija na Pučkom otvorenom učilištu u Zagrebu Snježana Kolobarić godinama usvajaja znanja iz nutricionizma, apiterapije, fitoterapije i aromaterapije. Zastupa mišljenje kako se čovjek kao sastavni dio prirode može vratiti u ravnotežu koristeći isključivo prirodne supstance.

– Danas na tržištu postoje brojni preparati za njegu kože i velika većina proizvođača nas uvjerava kako su upravo oni idealni za našu kožu. Jedini pravi pristup je holistički pristup zdravlju i koži. Preparati koji su napravljeni individualno uzimajući u obzir cjelokupnost organizma jedino mogu zadovoljiti zahtjeve naše kože, navodi fitoterapeutkinja, ujedno i vlasnica dućana zdravog življenja Bio Terra.

Važnot certifikata o kontroliranom podrijetlu proizvoda

Kako još uvijek ne postoje dovoljno precizna i jasna zakonska regulativa Europske unije koja propisuje što točno smije ili ne smije sadržavati proizvod s natpisom “bio” ili “eko", sama deklaracija nije garancija kvalitete proizvoda.

U tom smislu, vrlo je važno kupovati od proizvođača koji u svojoj ponudi imaju proizvode s certifikatom o kontroliranom podrijetlu bio proizvoda.

Ni sami stručnjaci na ovom području još nisu usaglasili mišljenja o važnim pitanjima vezanim uz samu proizvodnju bio sredstava za njegu, a prvenstveno o tome kakvu obradu sirovina treba prijeći, a da se gotov proizvod još uvijek može nazvati prirodnim.

Ako uz pomoć prirode i organskih proizvoda želimo izgledati njegovano, lijepo i zdravo, zadržimo se još malo na holističkom pristupu njezi kože te prihvatimo tezu kako se unutrašnja kozmetika odnosi na zdrav život, a vanjska na upotrebu prirodnih kozmetičkih preparata.
 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Savjeti i preporuke

Završetak godišnjeg odmora te ovo kišovito i tmurno vrijeme, savršeno je da se još jednom posvetite sebi, regenerirate kožu nakon mora i ujedno je...

Fashion report

Jesmo li svjesni uloge biljaka u očuvanju života na zemlji? Pitanje je to utkano u svaki šav nove kolekcije domaćeg brenda održive obuće MIRET.

Beauty report

Ključ njege osjetljive kože leži u jednostavnoj činjenici da proizvodi koje koristite ne smiju sadržavati nadražujuće tvari, odnosno sastojke koji će vjerojatno uzrokovati nadraženost;...

Savjeti i preporuke

Priroda i njezine moćne biljke baza su svih njihovih proizvoda još od 1972. stoga - koji god proizvod odabrala, tvoja koža i kosa bit...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.