Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Obitelj

Birajte hranu za sebe i bebu

Pravila prehrane u trudnoći su pravila zdrave prehrane koja trebamo slijediti cijeli život.

Dakle, jedite što raznovrsniju hranu bogatu žitaricama, voćem i povrćem, bjelančevinama i zdravim masnoćama. Izbjegavajte šećere i zasićene masti, alkohol i cigarete te oprezno koristite sol.

– Ginekolog mi je rekao da uz zdravu prehranu u trudnoći moram popiti minimalno litru i pol tekućine dnevno, najbolje vode. Također mi je savjetovao da ne konzumiram sirovo meso, gazirana pića i neprokuhano mlijeko, – rekla je buduća mama Sanja L.

Od četvrtog mjeseca trudnoće potrebno je unositi svega 200 do 300 dodatnih kalorija na dan. Naime, organizam u trudnoći mora trošiti dodatnu energiju na rast grudi, maternice, posteljice i fetusa.

Više voća i povrća

Trudnoća nije vrijeme za dijetu, ali isto tako ni isprika za pretrpavanje hranom. Dozvoljeni porast tjelesne težine tokom trudnoće je od 11 do 15 kilograma.

Sanja je istaknula kako se do sada udebljala desetak kilograma, a njezin se način prehrane nije mnogo promijenio od kada je trudna. Jedina promjena je što sada jede malo više voća i povrća te se trudi izbjegavati "junk food".

Kako uskoro treba roditi, pogodile su je i „trudničke želje“ tako da posljednjih dana „tamani“ kompot od ananasa.

Povećajte unos kalcija i željeza

Pametno je povećati unos kalcija, željeza i folne kiseline. Kalcij je potreban za normalan razvitak fetusa, jer on u razvoju traži više tog nutrijenta. Također, kalcij pomaže u prevenciji visokog krvnog tlaka u trudnoći. Najbolji izvori kalcija su mlijeko i mliječni proizvodi, sardine i pastrve, kelj, senf i zelena repa.

Organizam mora proizvesti više krvi da dovede hranjive tvari do fetusa te mu je potrebno željezo. Ako niste anemični, željezo u obliku dodatka prehrani nije nužno, jer potrebu za tim nutrijentom možete u potpunosti zadovoljiti hranom i to konzumiranjem crvenog mesa, jetrica, brokule, graha, žitarica te suhih šljiva i marelica.

Esencijalnim kiselinama protiv baby bluesa

Folnu kiselinu biste trebali koristiti u obliku dodatka prehrani, jer ne možete zadovoljiti potrebe isključivo iz hrane. Ona služi kako bi uklonila mogućnost spontanog pobačaja. Planirate li trudnoću, bilo bi poželjno da ovaj dodatak prehrani počnete koristiti tri mjeseca prije začeća.

Esencijalne masne kiseline, posebice omega-3 i omega-6 nužne su za otklanjanje niza tegoba koje mogu nastati tijekom trudnoće. Konzumiranjem ovih nutrijenata može čak smanjiti postporođajna depresija, odnosno baby bluesa. Također, može reducirati pojavu alergija i autoimunih bolesti u djeteta.
 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Zdravstveni karton

Prema statistikama Svjetske zdravstvene organizacije, oko 17,9 milijuna ljudi godišnje umre od kardiovaskularnih bolesti. To čini čak 31% od svih smrtnih slučajeva u svijetu.

Beauty report

Švedski beauty-tech brend upravo je predstavio novi FOREO IRIS 2, najmoderniji masažer za okoloočno područje, koji smanjuje bore i podočnjake te osigurava mladenački i...

Duh i tijelo

Noć je, tišina, svi spavaju… Samo vi bosim nogama tapkate prema hladnjaku tjerani  neodoljivom željom da nešto pojedete.

Zdravstveni karton

Prakticirajte siguran seks na Svjetski dan kontracepcije 26. rujna kao i svaki drugi dan kroz godinu.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.