Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Putovanja

Biti žena u Afganistanu

Položaj žene 5000 kilometara od Hrvatske.

U zemlji s više od 31 milijun stanovnika, u kojoj je dvije trećine stanovništva nepismeno – situacija je teška za sve, ali za žene pogotovo. Još za vrijeme islamskog fundamentalizma nametnutog od strane talibana sredinom 90-ih godina žene su stavljene u izuzetno nepovoljan položaj. Osim što su bile zlostavljane, bilo im je zabranjeno pohađati škole. Samo jedno od strogih pravila bilo je nošenje burki, a žene koje su se usudile kršiti zakone u većini slučajeva osuđene su na smrt, a vjerojatno kao upozorenje drugima, kazna se izvršavala javno, na stadionima.


Ženama se brani zapošljavanje i napuštanje doma bez dozvole

Za vrijeme režima, žene čak nisu smjele same hodati po cesti, osim ako je uz njih bilo muško dijete koje je imalo veća prava od njih. U jednoj od najsiromašnijih zemalja svijeta najčešći problemi žena vezani su uz obiteljsko nasilje, nedostatak prava, tradicije konzervativne religije i plemenskih vođa koja brani ženama da se zaposle ili napuste dom bez dozvole muških članova obitelji.


Prst u tinti znak je glasovanja na izborima

Nasilje nad ženama u Afganistanu nije rijetkost, ali prijavljivanje nasilnika ipak  je. Žene su obeshrabrene jer je pravosudni sistem korumpiran, a sudove u pravilu kontroliraju konzervativni vjerski vođe. Ako progovaraju o obiteljskom nasilju, žene se optužuje da sramote obitelj. Ako pak pitate konzervativce, dobra žena šuti i trpi pa većina slučajeva nije niti ugledala svijetlo dana, a kamo tek došla do suda.


Fundamentalizam je u Afganistan donio velike promjene

Nevjerojatno zvuči da upravo zlostavljane žene, koje se bore za sebe i prava drugih, često budu zatvorene dok krivci ostaju odriješenih ruku. Jedna od njih, žena po imenu Gulnaz, u Afganistanu je služila zatvorsku kaznu od 12 godina zbog toga što ju je silovao muškarac kojeg je poznavala. On je silovao nju, a ona je završila u zatvoru. Predsjednik Afganistana 2011. godine ju je pomilovao i puštena je na slobodu, uz uvjet da se uda za svog silovatelja.


Nošnja burki češća je u posljednjih 30 godina

Osim toga, dogovoreni i prisilni brakovi nisu rijetkost, ali ono što je još gore, nisu ni brakovi s djevojčicama. Godine 2009. usvojen je zakon koji predviđa zatvorske kazne za one koji se žene maloljetnicama. Nažalost, žene su u većini slučajeva potpuno ovisne o svojim muževima. Kada ostanu bez njih, njihovi životi postaju još ugroženiji. Udovice slove kao nositeljice nesreće i mnogi Afganistanci izbjegavaju bilo kakav kontakt. Žene se osjećaju bezvrijedno, gube identitet i socijalnu zaštitu, nemaju šansu za novim brakom i ne vide perspektivu, a mnoge se nakon smrti supruga odlučuju na samoubojstvo. Rat je Afganistan su učinio zemljom udovica. Samo u Kabulu se broj žena koje su izgubile supruga procjenjuje na 60.000, a u cijeloj zemlji živi preko 2,5 milijuna udovica.


Sharbat Gula, poznata fotografija afganistanske djevojčice Stevea McCurryja

Istraživanje TrustLaw iz 2011. godine koje je sastavila Zaklada Thomson Reuters, čiji je cilj pružanje besplatne pravne pomoći za ženske skupine širom svijeta, Afganistan je postavila na vrh ljestvice zemalja u kojima je opasno biti žena. Kao neke od razloga navode činjenice da je 87% žena nepismeno, 1 od 11 umire pri porođaju, a više od 70% žena je primorano na brak. Godišnje UN-ovo izvješće o civilnim žrtvama u Afganistanu pokazuje da je u prošloj godini ubijeno više od 300 žena i djevojčica, a više od 560 ranjeno.


Bibi Aisha, djevojka koju su muški članovi obitelji unakazili jer je željela pobjeći iz prisilnog braka

Ipak, nije sve sivo u Afganistanu. Prema podacima afganistanskog Ministarstva obrazovanja, obrazovanje žena i djevojaka jedan je od najviših prioriteta. Tijekom 2011. u Afganistanu je 2,7 milijuna djevojaka i djevojčica pohađalo školu. Pismenost djevojčica u dobi od 12 do 16 godina dostigla je 37%. Izgrađeno je 9000 novih škola, neke od njih posebno za djevojke. Od 2002. godine zaposleno je 36% nastavnica za rad u školama. 40% afganistanskih djevojčica završi osnovnu školu, ali samo 5% srednju. Danas je broj žena u školama i na fakultetima puno veći nego što je bio prije rata.


Obrazovanje je jedan od prioriteta afganistanskih žena

Siromaštvo, rana udaja, nedostatak školovanih učiteljica i nedostatak škola samo za djevojke samo su neki od problema s kojima se suočavaju djevojčice i djevojke.Situacija se mijenja i mnogo je projekata fokusiranih na žene. Danas su žene sve više upoznate sa svojim pravima i spremnije su zalagati se za sebe, vjerojatno ne želeći propustiti priliku da se napokon izbore za svoja prava. Kako se 2014. i trenutak povlačenja američkih i NATO vojnika 2014. bliži, žene u Afganistanu strahuju da će nestati i ovo malo prava za koja su se izborile u proteklom desetljeću.


Afganistanske pilotkinje

Danas su žene vidljivije. Našle su svoje mjesto i u politici i u medijima, progovaraju o društvenim problemima i bore se za sebe te uspijevaju bar na tren postati centar pažnje. Više nisu samo žene i majke.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Savjeti i preporuke

Med Contour Multipower je prava alternativna liposukcija.

Savjeti i preporuke

Inovativne Farm To Face Sheet maske, koje se mogu koristiti samostalno ili uz UFO 2 uređaj.

Beauty report

Dermatolozi smatraju da za osobe koje provode puno vremena pred ekranima ima smisla uvesti zaštitu od plavog svjetla u redovnu njegu.

Zdravstveni karton

Sve više žena pridaje pažnju sastavu proizvoda koje koriste, pa tako i higijenskih uložaka.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.