Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Obitelj

Blagdansko ozračje u Klaićevoj

Mališane u Klinici za dječje bolesti Udruga ART.a razveselila božićnim ukrasima.

Udruga ART.a, izdavači istoimenog časopisa za kreativnost, u suradnji sa zagrebačkom Udrugom odgajatelja u povodu nadolazećih blagdana odlučila je razveseliti mališane u Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj. Naime, nakon radionice na kojoj su odgajatelji iz 12 zagrebačkih vrtića izradili božićne ukrase, darovali su ih djeci na liječenju i onoj koja dolaze na pretrage.

– Izradili smo veće stiroporne kuglice sa svim dodacima tako da se mogu objesiti, a ne mogu se razbiti. Primijenili smo salvetnu tehniku te po kuglicama stavili uzorke anđela i medeka- rekla je Gordana Lukačić, stručna suradnica udruge ART.a koja je pokrenula akciju i donirala materijal za radionicu.

Božićne ukrase te stotinjak primjeraka kreativnog časopisa ART.a primile su odgajateljice bolničkog vrtića u koji se djeca dolaze igrati te posuđivati igračke i slikovnice. Prije svih, to su mališani koji ostaju na pretragama od dva do 20 dana, kao i oni s odjela onkologije. Projekt „Vrtić u bolnici“ pokrenuo je Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport, a da je puni pogodak osim djece potvrđuju i oduševljeni roditelji.

Božićni duh u bolnici

Odgajateljice kažu da najmlađi u vrtić isprva ne ulaze s osmijehom, nego obično pitaju roditelje: „Što će mi ovdje raditi?“ No, ubrzo se opuste i onda kreću u građenje, čitanje slikovnica, modeliranje i ostale stvaralačke aktivnosti. U vrtiću obično provedu dva do tri sata dnevno. Osim najmlađih, u vrtiću često borave i djeca školske dobi kojoj su najzanimljivije društvene igre.

– Kako blagdani u bolnici ni približno nisu isti kao u vlastitom domu, maksimalno se trudimo na razne načine dočarati im taj Božićni ugođaj. Tako na primjer po hodnicima i sobama objesimo mobile s anđelima koje mogu otpuhivati, na bolničke zidove stavimo tekstove o Božiću i slično. Oni koji dolaze na pretrage s veseljem kite bor ili izrađuju ukrase za njega– rekla je Ljupka Avramović – Stojko, odgajateljica u bolničkom vrtiću.

Ispričala je kako ju svaki put iznova oduševe preslatka dječja usta s izjavama poput: „Daj da siđem sa stolca da ti šapnem da te volim“ ili „Nemoj biti žalosna, vratit ću se kad dođem ponovo na kontrolu“, ili „Ne mogu pospremiti igračke, vidiš da sam bolestan“… Osim nje, dječje osmijehe nastoje izmamiti i druge dvije odgajateljice, Ivana Jurakić i Nehra Gadžo, trudeći se djeci uljepšati bolničke dane. A u ovo doba godine, ponajprije Božićne blagdane.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Duh i tijelo

Industrija, mediji i religija nameću prevelika očekivanja od blagdana - radosti, blaženstva i idiličnih obiteljskih odnosa, a što su očekivanja i kriteriji viši, to...

Zanimljivosti

Dragi naši, želimo vam najveseliji Božić, pun ljubavi, mira i zdravlja!

Kultura

U božićno vrijeme svake godine svijetom šetaju sveci, mudraci, djedovi i vilenjaci koji pronalaze i darivaju dobru djecu, ali tu su i zli likovi...

Zanimljivosti

U nastavku vam donosimo neke od naših izvrsnih prijedloga za savršen poklon, baš po mjeri svakoga!

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.